Av. Elena Radu: Cât de nereprezentați sunt avocații din Baroul București

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


(informare pentru a nu mai plana o imagine negativă asupra tuturor avocaților, în condițiile în care unii dintre avocați chiar își exercită drepturile și, totodată, obligațiile care le revin conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, potrivit cărora  ”Avocatul promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului”)

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Baroului București din data de 23-28 ianuarie 2024, potrivit ”Procesului-verbal centralizator rezultate vot electronic”:

- cu votul a 5.253 voturi ”pentru” din totalul voturilor exprimate de 5.568, s-a aprobat un ”organizarea unui protest de către membrii Baroului București împotriva măsurilor fiscale care vizează profesia de avocat”, iar cu votul a 3.726 voturi ”pentru”  din totalul voturilor exprimate de 5.568 s-a aprobat forma de protest aferentă  ”constând în desfășurarea activității de către toți avocații care își desfășoară activitatea în domeniul dreptului penal 8 ore pe zi, în zilele lucrătoare ale săptămânii;

- cu votul a 4.711 voturi ”pentru” din totalul voturilor exprimate de 5.568 s-a aprobat organizarea ”unui protest de către membrii Baroului București, în perioada 31 ianuarie 2024 - 29 februarie 2024 și ulterior, dacă este cazul, cu desfășurare zilnică între orele 10.00 – 18.00,  manifestarea publică urmând să exprime nemulțumirea corpului avocaților în privința acțiunilor și/sau inacțiunilor autorităților publice competente care au avut următoarele efecte: 
 
a) restrângerea nelegală a dreptului la apărare,

b) ignorarea drepturilor avocatului în procedurile judiciare,

c) existența normelor de drept care permit crearea de presiuni asupra avocatului în exercitarea profesiei.
 
Protestul se va derula în mod pașnic și va avea ca scop:

- promovarea proiectelor de modificări legislative pentru întărirea/consolidarea dreptului la apărare, a drepturilor avocatului și a mecanismelor eficiente de protejare a acestuia în exercitarea profesiei, propunerile astfel concepute fiind expresia manifestărilor exercițiului libertății într-o societate democratică,  urmând să se solicite aprobarea acestora de către Parlamentul României, iar corpul profesional al avocaților să stăruie prin toate mijloacele adecvate pentru ca procesul de îmbunătățire legislativă propus în cadrul acestui protest să își atingă finalitatea;
 
- adresarea de solicitări către diverse autorități publice prin raportare la atribuțiile ce le revin”. 
 
Cu toate acestea, în hotărârea AGEA, în privința punctului de pe ordinea de zi aprobat privind organizarea protestului care avea ca scop exprimarea nemulțumirii corpului avocaților în privința acțiunilor și/sau inacțiunilor autorităților publice competente care au avut următoarele efecte:  restrângerea nelegală a dreptului la apărare; ignorarea drepturilor avocatului în procedurile judiciare existența normelor de drept care permit crearea de presiuni asupra avocatului în exercitarea profesiei, nu a fost consemnat scopul acestui protest, fiind menționat numai că se organizează protest, perioada și cam atât, fără a se consemna în integralitate punctul de pe ordinea de azi, astfel cum a fost adoptat de AGEA. 

Practic, în urma lecturării hotărârii AGEA, ar rezulta că avocații din cadrul Baroului București nu au votat nimic referitor la nemulțumirea pe care o au cu privire la stadiul în care se află în prezent dreptul la apărare și drepturile avocatului, hotărând numai organizarea unui protest împotriva măsurilor fiscale care afectează profesia de avocat, lucru neadevărat. 

Cu toate că am solicitat Decanului Barului București să rectifice eroarea materială ivită în conținutul hotărârii AGEA și să o completeze, astfel încât aceasta să reflecte hotărârile AGEA, astfel cum au fost adoptate, această eroare materială  nu s-a rectificat până în prezent. 

Consiliul Baroului București are potrivit legii obligația de a duce la îndeplinire hotărârile AGEA. 

Cu toate acestea, prin Hotărârea Consiliului Baroului București nr. 2/30.01.2024, acesta a ”spart” practic protestele hotărâte de AGEA, hotărând că protestul se organizează în perioada 31.01.2024 – 29.02.2024, ”interval în care avocații care doresc să participe nu vor desfășura activități profesionale” și că ”vor purta o banderolă albă aplicată pe robă, ca semn al participării la protest.”  Astfel, contrar hotărârii AGEA, Consiliul Baroului București a dat o hotărâre în care a scris: ”fiecare avocat să facă ce vrea”, iar forma de protest cu ”banderola albă” a creat nemulțumire în rândul avocaților, deoarece aceștia nu asta au votat în cadrul AGEA. 

Pentru a protesta în mod individual, fiecare avocat putea să o facă, nefiind necesară nici convocarea unei AGEA de către Consiliul Baroului București și nici o hotărâre AGEA în acest sens. 

Însă, atâta timp cât AGEA adoptase hotărâri în acest sens, protestele trebuiau să fie ale întregului corp profesional al avocaților, iar Consiliul Baroului București trebuia să ducă la îndeplinire hotărârile AGEA și să organizeze protestele. Nu a făcut nimic în acest sens. Din contră, ulterior datei de 30.01.2024, Decanul și Consiliul Baroului București nu au mai scos niciun cuvânt cu privire la protestele avocaților membri ai Baroului București. Nu au transmis nicio solicitare către nicio autoritate publică prin care să comunice vreo nemulțumire a avocaților membri ai Baroului București. 

Cu toate că eu am participat fizic la ultimele două ședințe ale Consiliului Baroului București (din 13.02.2024 și 20.02.2024) și am solicitat să se pună pe ordinea de zi subiecte legate de protestul care se afla în derulare, decanul Baroului București a refuzat. 

Cu toate că:

- la data de 19.02.2024 am transmis o solicitare către Consiliul Baroului București prin care am solicitat ducerea la îndeplinire a hotărârii AGEA privitoare la forma de protest aferentă protestului aprobat în AGEA de avocații din Baroul București împotriva măsurilor fiscale care afectează profesia de avocat, respectiv ”desfășurarea activității de către toți avocații care își desfășoară activitatea în domeniul dreptului penal 8 ore pe zi, în zilele lucrătoare ale săptămânii” (formă de protest care s-a aflat pe ordinea de zi a AGEA ca urmare a hotărârii Consiliului Baroului București nr. 30/19.12.2023), arătând și faptul că luarea unei hotărâri de către Consiliul Baroului București, în regim de urgență, se impune cu atât mai mult cu cât în procedură de legiferare, în Parlamentul României, se află proiecte de lege care ar putea fi amendate, astfel încât să fie soluționate revendicările de protest ale avocaților din Baroul București;

- av. Aura Speranța Ungureanu a transmis o solicitare către Consiliul Baroului București prin care, arătând că nu s-a rezolvat niciunul dintre scopurile protestului avocaților, a solicitat ca protestul să fie prelungit și pentru perioada 01 martie – 31 martie 2024; 

- ședințele Consiliului Baroului București sunt convocate săptămânal, în zilele de marți; 

nu a mai fost convocată ședința Consiliului Baroului București pentru ziua de marți, 27.02.2024, ultima ședință a CBB din perioada de protest adoptată inițial (luna februarie 2024), tocmai pentru a nu se supune analizei și votului cele două solicitări. 

Se poate constata astfel cum Decanul și Consiliul Baroului București refuză să pună în aplicare hotărârea AGEA a Baroului București din 23-28.01.2024, ignorând cu desăvârșire voința miilor de avocați care și-au exprimat votul și au adoptat hotărâri în AGEA pentru organizarea de proteste care aveau ca scop abrogarea măsurilor fiscale care afectează profesia de avocat, precum și întărirea/consolidarea dreptului la apărare și a drepturilor avocatului. 
 Având în vedere că prin hotărârea Consiliului Baroului București nr. 2/30.01.2024 s-a decis ca fiecare avocat să protesteze după cum consideră necesar, această informare publică pe care o fac reprezintă o modalitate de manifestare a nemulțumirii mele exprimate public, în calitate de avocat membru al Baroului București, față de atitudinea sfidătoare a membrilor organelor de conducere ale Baroului București care ignoră votul și voința avocaților membri ai Baroului București exprimată în AGEA din 23-28.01.2024. Membrii organelor de conducere ale Baroului București nu întreprind niciun demers în favoarea avocaților pe care, teoretic, îi reprezintă și nici pentru existența în mod real și efectiv a unui drept la apărare al cetățenilor  pe care aceștia și-l exercită prin intermediul avocaților. 

Aduc, totodată, la cunoștință publică faptul că mai mulți avocați membri ai Baroului București, susținuți de avocați din restul Barourilor din țară, precum și de cetățeni, am redactat mai multe revendicări pe care le vom transmite autorităților publice din România, pentru respectarea obligațiilor care ne revin, conform art. 2 alin. (2) din Legea nr. 51/1995, de apărare a drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale omului. 

Noi am jurat și nu ne-am uitat jurământul (”Jur să respect și să apăr Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercit profesia de avocat cu cinste și demnitate. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”). 
 
Facem tot ce putem și ce depinde de noi, în mod individual, pentru a ne respecta jurământul. 
 
(Semnături pentru susținerea revendicărilor s-au strâns aici si se poate semna în continuare:
 
https://www.petitieonline.com/protest_avocati_elimin...)
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Ioan Alexandru de Paști în Piața Universității

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  2. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  3. Legebetizarea și țiganizarea spațiului public. Mădălin Pribu: PLAY COLD, STAY CHILL!

  4. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  5. Dr. John Campbell avertizează că vaccinurile tradiționale vor fi actualizate pentru a conține periculoasa tehnologie ARNm. Moderna pregătește vaccinul combinat Covid/gripă, cu ARNm - VIDEO

  6. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  7. Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

  8. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  9. Victorie în instanță contra Ministerului Justiției - După 70 de ani s-ar putea afla unde se află osemintele lui Iuliu Maniu

  10. Marine Le Pen promite expulzarea străinilor care susțin o „ideologie totalitară” în Franța - VIDEO

Ultima oră

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

08:00

15 iunie: Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Augustin și Ieronim

00:10

Eminescu, fratele din închisoare al foștilor deținuți politic. Românul Absolut văzut de Radu Gyr, Dumitru Oniga și Aspazia Oțel Petrescu