Au pierdut Statele Unite controlul asupra Ucrainei?

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washingtonul a dorit să folosească Kievul ca pe o unealtă în propriul său interes strategic. Dar roata s-a întors: Ucraina își vede de obiectivele sale, amenințând securitatea națională a SUA.

O analiză de Ted Snider de la The Libertarian Institute pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

În primele zile ale războiului din Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost deschis la negocieri de pace.

O propunere de pace satisfăcătoare pentru Kiev ar fi pus capăt războiului înainte ca zeci de mii de ucraineni să moară și ca infrastructura Ucrainei să fie devastată.

Dar Statele Unite au exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a se lupta în continuare: nu pentru obiectivele Kievului, ci pentru obiectivele americane.

Punând capăt negocierilor dintre Ucraina și Rusia, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a făcut odeclarație crucială:

„Este un război care – din multe puncte de vedere – este mai mare decât Rusia și mai mare decât Ucraina.”

Iar Price a insistat ca ucrainenii să continue să lupte și să moară pentru „principiile fundamentale”.

Statele Unite au reușit. Astăzi, un an mai târziu, în timp ce războiul nu merge deloc bine pentru Ucraina și țara devine tot mai disperată, Kievul este nevoit să se retragă în urmărirea propriilor obiective.

Ironia soartei, această retragere se face cu escaladarea războiului într-un mod care amenință obiectivele Statelor Unite.

Ucraina își urmărește acum propriile interese de securitate într-un mod extrem de periculos pentru interesele de securitate ale SUA.

Și, în demersul lor, ucrainenii par să ignore restricțiile americane.

Lunile de permisivitate americană, în care SUA au continuat să nu refuze nimic Ucrainei, după fiecare depășire de linie roșie, au încurajat Kievul să ignore limitările și condiționările americane privind utilizarea armelor furnizate de Statele Unite.

Unul dintre principalele obiective ale administrației Biden este de a susține Ucraina cât timp va fi nevoie pentru a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia.

Este promisiunea pe care Joe Biden a făcut-o Ucrainei.

Însă, un al doilea obiectiv cheie al Statelor Unite este de a evita să fie târâte într-un război direct NATO – Rusia.

Este promisiunea pe care Joe Biden a făcut-o americanilor.

Un recent val de atacuri ucrainene asupra teritoriului Rusiei – nu al Donbasului, nici al Crimeei, ci asupra teritoriului Rusiei recunoscut pe plan internațional – pune în pericol această a doua promisiune. Și, în același timp, securitatea americanilor.

Ucraina a promis de mult „să nu atace teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Occident”. A reiterat recent această promisiune,afirmând că rachetele britanice de croazieră Storm Shadow „vor fi folosite în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei și nu în Rusia”.

La fel, și când au dat Statelor Unite „asigurări ferme” că avioanele de luptă F-16 nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei.

Însă Ucraina nu și-a ținut promisiunile. În urmărirea propriilor sale obiective – lucru de înțeles, în condițiile în care Statele Unite au insistat să își amâne aceste obiective și să continue să lupte cu armata rusă pentru satisfacerea obiectivelor americane – Ucraina a depășit linia roșie a limitelor și condițiilor americane privind utilizarea armelor livrate de Statele Unite și au lovit în interiorul teritoriului rus.

Această strategie militară sfidător independentă sporește pericolul ca Statele Unite și NATO să fie antrenate într-un război direct cu Rusia.

Pe 3 mai, două drone au fost distruse deasupra Kremlinului în ceea ce Moscova a numit un atac asupra Rusiei și o tentativă de asasinare a președintelui Vladimir Putin.

Kievul a negat orice implicare în atac, insistând„Ucraina poartă un război exclusiv defensiv și nu atacă ținte de pe teritoriul Federației Ruse”.

Zelenski a declarat categoric:

„Nu îl atacăm pe Putin sau Moscova. Ne luptăm pe teritoriul nostru. Ne apărăm satele și orașele.”

Însă strădania Kievului de a convinge că și-a respectat promisiunea de a nu lovi „în interiorul Federației Ruse” a fost una mincinoasă.

The New York Times a relatat că agențiile de informații ale Statelor Unite cred că atacul cu drone este opera „unei unități speciale a serviciilor de informații ale Ucrainei”.

Iar acel atac a fost doar cel mai temerar dintr-o serie de lovituri recente în interiorul frontierelor Rusiei.

În aceeași lună, Ucraina a atacat o bază de antrenament și o rafinărie de petrol de pe teritoriul rus.

În decembrie, Ucraina lansase două atacuri în interiorul Rusiei, asupra bazei aeriene Engels.

Pe 23 mai, a fost efectuat un raid din teritoriul ucrainean în regiuna rusă Belgorod. După două zile de luptă, armata rusă i-a împins pe atacatori de cealaltă parte a frontierei.

Imaginile arată faptul că la raid au fost folosite vehicule blindate americane.

Ucraina a negat din nou orice implicare în atac. Denis Nikitin, cunoscut și sub numele de Denis Kapustin, este șeful grupului care a revendicat responsabilitatea pentru raid.

Grupul său efectuase pe 2 martie și o incursiune în două orașe din regiunea Briansk din Rusia, la frontiera cu Ucraina.

Atunci, în ciuda negării de către Ucraina a oricărei implicări sau susțineri, Nikitin/Kapustin declarase„raidul transfrontalier pe care l-a lansat din Ucraina în Rusia a avut susținerea Kievului”.

El a declarat pentru Financial Times că autoritățile ucrainene au aprobat atacul. „Da, desigur, a fost o acțiune de comun acord”, a spus el, „altfel nu ar fi putut avea loc”.

Și a continuat:

„Dacă nu coordonam (acțiunea) cu nimeni (din armata ucraineană)... cred că am fi fost pur și simplu nimiciți.”

În ciuda dezmințirii publice, un oficial militar ucrainean a recunoscut în privat „cooperarea” cu atacatorii.

Washingtonul pare frustrat în fața acestei aparente pierderi a controlului asupra Kievului.

Șeful Statului Major interarme, Mark Milley, adeclarat că, „deși nu se poate spune cu exactitate... dacă e vorba de echipamente livrate de Statele Unite sau nu... pot să spun că le-am cerut ucrainenilor să nu folosească echipamente livrate de SUA pentru atacuri directe asupra Rusiei”.

Departamentul de Stat s-a plâns:

„Le-am indicat cu claritate ucrainenilor că nu permitem și nu încurajăm atacurile în afara frontierelor ucrainene.”

Iar purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale al Statelor Unite, John Kirby, „a făcut aluzie la frustrarea Washingtonului”, declarând:

„Am fost foarte clari: nu sprijinim utilizarea echipamentelor fabricate în Statele Unite pentru atacuri în interiorul Rusiei. Am fost foarte clari în privința acestui subiect cu ucrainenii.”

Cu toate acestea, Associated Press relatează că, pe 27 mai, în ciuda numeroaselor insistențe foarte publice ale Washingtonului, atacurile Ucrainei în interiorul Rusiei au continuat.

Mai multe drone au fost doborâte în timp ce se îndreptau către rafinăria Ilsky din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei.

Două persoane au fost ucise de tirurile de artilerie ucrainene asupra orașului Almaznaya.

Iar oficiali locali au declarat că, încă o dată, Belgorod „a fost atacat de forțele ucrainene, sâmbătă”.

La începutul războiului, Statele Unite au dat deoparte interesele Ucrainei și au insistat ca ucrainenii să lupte și să moară pentru realizarea obiectivelor americane.

Ironia soartei face ca, în urma insistențelor Americii, 14 luni mai târziu, Ucraina să acționeze pentru securitatea sa națională în directă contradicție cu interesele de securitate națională americane.

Statele Unite par să fi pierdut controlul asupra Kievului.

Iar Ucraina își urmărește acum propriile obiective într-un mod care ignoră obiectivele americane.

Sporind astfel pericolul ca NATO să fie târât într-un război direct cu Rusia.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Bogdan Florin Vlaicu împreună cu medicii Geanina Hagimă și Damian Baciu:

CE CONȚIN DOCUMENTELE PFIZER - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
 • NDorin 05.06.2023 22:32
  Asta este o glumă ... Văcarii, ca întotdeauna, una vorbesc și alta fac... urmăriți banii și înțelegeți...
 • Valter COJMAN 05.06.2023 22:51
  Spre aducere aminte: crimele ucrainenilor pe care occidentul s-a facut ca nu le vede...
  Ganditi-va ca asta a durat 8 ani de zile. De aceea cred ca Ucraina ar trebui rasa de pe fata pamantului. La fel si SUA criminale.
  De ce credeti ca toata presa ruseasca, in limba romana, a fost blocata pe teritoriul Romaniei?
  E simplu: ca sa nu stim adevarul si sa punem botull la propaganda occidentala.
  Ei bine: EU REFUZ SA FIU PROSTIT DE OCCIDENT pentru ca SUA vor sa-si pastreze hegemonia mondiala.


  https://www.youtube.com/watch?v=L0MbRzDohrg&t=249s
 • Wolf Edmond 06.06.2023 00:38
  Toate atacurile armatei ukrainienilor desfășurate pe teritoriul rus și pomenite în articol au avut ca ținte populația civilă și obiective civile. Nu au fost îndreptate împotriva obiectivelor militare rusești. Toate guvernele țărilor alianței nord-atlantice ignoră aceste atacuri asupra populației și obiectivelor civile ruse care conform dreptului internațional umanitar sunt considerate crime de război și preferă să privească în altă parte. Grav este și faptul că atacurile se desfășoară cu echipamente militare și armament occidental primite cu titlul de ajutor sau donație din partea membrilor NATO. Donațiile se fac în mod normal cu un scop nobil nu pentru asasinarea civililor nevinovați.
 • tomac 06.06.2023 05:57
  Cine seamana vant culege furtuna. Asta a facut occidentul avandu-l ca "dirijor" pe "maestrul" de la Casa Alba.
  Ceea ce este trist pentru noi este ca am fost angrenati in acest conflict de catre politicienii nostri "iluminati".
  Daca vor continua asemenea incursiuni in spatiul rusesc riscam un razboi extins, iar Romania va fi o prada usoara pentru rusi. Nu trebuie sa ne atace la sol , este de ajuns sa inchida Marea Neagra definitiv restul o va face piata libera. Deja puterea de cumparare a romanilor este in picaj , sa incepem sa ne imaginam ce va urma in cazul extinderii conflictului . Suntem o tara dependenta de importuri , ce se va intampla cand vor fi inchise lanturile de aprovizionare din portul Constanta. Un simplu exemplu in acest scenariu, se va inchide Petromidia , fara petrolul kazah nu va mai putea functiona restul o sa vina in avalansa , iar cine o sa sufere nu or sa fie cei din politica (pentru ei si "ai lor" indexarile la lefuri ou fost constante in ultimii 3 ani), o sa vedem razboiul la "raft" la propriu.
 • Wolf Edmond 06.06.2023 08:06
  Pare clar (pare) că Ukraina nu deține controlul asupra grupului Nikitin/Kapustin care comite asasinate asupra locuitorilor din localitățile rusești aflate în apropierea graniței cu Ukraina. Lui Zselensky cel Bun și guvernelor membrilor NATO li se rupe inima în paișpe de situația rușilor civili atacați în timp ce căpcăunul agresor de la Kremlin evacuează localitățile de la graniță în loc să trimită mai multe trupe să le apere. În această situație creată cea mai bună soluție este ca la granița cu Russia, trupele NATO să vină și să creeze un cordon de siguranță care să protejeze locuitorii ruși de atacurile grupului Nikitin/Kapustin și a altor grupuri formate chipurile din dezertori ruși și pripășite prin Ukraina. Adică un fel de misiune de pace în Ukraina la care NATO e expert. Sună frumos, nu?
 • Dorel Timpa 06.06.2023 08:37
  Da sigur,

  parcă îl și văd pe bidonasu îngenunchind in fata lui zdrelenski și , cu ochii pisați, zicandu-i : zdrele draga, nu da cu bombardeaua in Rusia, că ne-o luam pe cocoașe !
  Iar zdrele, sfidandu-l ii zice : ce-ți pasă ție pui de cuc, in care parte eu mă duc, cu ale tale arme criminale .
 1. Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

 2. Olivia Steer: Nu sînt singura vinovată de "conspiraționism”! Din eternele abordări menite să ne intimideze și să ne închidă gura, despre dârele avioanelor: chiar dacă ar fi să se sprayeze cu metale grele sau alte chimicale, șanse zero de a ajunge în orașe

 3. Olivia Steer: Studiu de pe site-ul NASA: Formarea eficientă a aerosolului stratosferic pentru ingineria climatică prin emisia de vapori condensabili din avioane

 4. Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

 5. Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

 6. Eu Săndesc, nu gândesc! Directorul Spitalului Județean Timișoara, dezamăgit de rata scăzută de vaccinare din România: ”Suntem în afara lumii civilizate”

 7. Libertatea de exprimare nu trebuie să încalce alte drepturi. Comunicat PNȚMM

 8. Daniel Polifrone: O filmare cu o aeronavă aflată la altitudine mare, care are pauze în eliminarea gazelor. Nimeni nu a reușit încă să vină cu o explicație pertinentă - VIDEO

 9. Marș LGBT în București, de Sfânta Parascheva, cu sprijin financiar din străinătate

 10. Șoc în lumea medicală! Un tânăr medic din Timișoara a murit subit

Ultima oră

01:10

A murit Generalul (r) Iulian Vlad, ultimul director al Departamentului Securității Statului (23 februarie 1931 - 30 septembrie 2017). Generalul Vlad despre 1989: Mi-ar fi fost cu neputință să execut ordinul de reprimare a revoltei poporului român

01:05

30 septembrie: 16 ani de la întronizarea PF Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. ÎNTRU MULȚI ANI! O fotografie inedită cu PF Daniel la... costum!

00:15

30 septembrie: Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul Armeniei. Sfintele Mucenițe Ripsimia și Gaiani

23:45

Blocul Naționalist cere îndepărtarea din Capitala României a unor monumente ale ”eliberatorilor” și ”eroilor” care au ucis români

23:30

113 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca: „A fost un sfânt!” - spovedania de pe patul de moarte a unui securist mai puțin bolșevic decât cei de azi. Românii cer Patriarhiei canonizarea Sfântului Ardealului

23:00

Sergiu Ciocârlan: Cuviosul Părinte Arsenie Boca, darul lui Dumnezeu pentru poporul român

22:30

Artă ”grosolană” și ”lipsită de respect”, fără o ”minimă considerație” față de sentimentele unor oameni, îndepărtată dintr-un spațiu public. Un ”gunoi la suprapreț” din banii contribuabililor

21:45

A început ”Cursul 119 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască”: Părintele Bogdan Florin Vlaicu împreună cu medicii Geanina Hagimă și Damian Baciu. Transmisie VIDEO ÎN DIRECT

21:20

Solombănescu, promptitudine în reacții întârziate

21:04

Un studiu publicat de Radiological Society of North America a descoperit semne de leziuni cardiace la persoanele vaccinate anti-Covid care nu au avut dureri în piept

20:21

Un fenomen periculos ia amploare: DEBANCARIZAREA – Banii Gheață au devenit vitali!

20:00

VACCINUL GĂSIT ÎN OAMENI MORȚI! Studiu în NPJ Vaccines – Nature: Vaccinul ARNm anti-COVID-19, găsit în mostre de țesut de la persoane decedate

19:21

PRECIZĂRI în Cazul Al Di Meola și a unei posibile legături între vaccin și infarct

18:33

Olivia Steer: Vă rog respectuos, nu mai vorbiți prostii. Chemtrails nu există! Știința nu se discută! Se execută!

17:44

Florin Duțu: ZIUA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA. UN REGIZOR ȘI O INFECȚIE BOLȘEVICĂ - o diaree cinematografică din bani publici