Anca Radu: PRESA ÎN VREME DE RĂZBOI

De Anca Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nimic din ceea ce trăim acum nu era posibil în condițiile unei prese adevărate, cu gândul acesta să traversați toată mizeria care ne așteaptă –  forța cuvântului reiese și din dezastrul pe care îl produce atunci când îl părăsește adevărul.

Prima întrebare obligatorie: mai există presă exigentă cu ea însăși?

Evident, nu. (Asta a fost pentru prietenii care s-au plâns că scriu prea mult, să nu ziceți că nu mă gândesc la toată lumea.)

Jurnaliștii bine intenționați, dornici să prezinte adevărul (și care sunt vreo 2-3 rămași pentru contrast), se plâng de cenzura manifestată brutal asupra lor, fie prin amenzi repetate, fie prin politici interne restrictive ale organismelor de presă în cadrul cărora i-au prins vremurile, fie prin alte mecanisme de presiune mai discrete. Totuși, cei care își doresc să aducă adevărul în fața publicului găsesc întotdeauna o cale, directă sau indirectă și își practică profesia cu demnitate, conștienți fiind că tocmai cenzura de acum, lăsată necombătută, va îngropa definitiv libertatea de exprimare, în primul rând pe a lor, și odată cu ea, libertatea cu totul.

Ce ne facem însă cu cei care folosesc în mod pervers libertatea de exprimare, promovând agenda autorităților, fie și în formă mascată, fie și din prostie? Acolo nu mai este nimic de făcut, adevărul nu mai are nicio șansă la oxigen.
 
Dacă libertatea de exprimare și diversitatea opiniilor înseamnă a nu contrazice un fals evident, promovându-l pe post de "jumătate de adevăr” care trebuie tolerată, asta nu se mai numește presă, ci neasumare. Neasumarea adevărului. Culmea este că tocmai dinspre aceste categorii gri vin exigențele realmente impresionante în raport cu colegii de breaslă, de multe ori aflați în poziții mult mai dificile. Mulți dintre jurnaliștii aceștia gri nu recurg la practicile acestea pe bani, o fac din slăbiciune nativă, neprovocată – și cine are nevoie de oameni slabi?

Să nu uitați vremurile de acum și pe cei care au avut posibilitatea să se facă zid împotriva abuzurilor, dar au preferat jumătățile de măsură – o proporție potrivită caracterului, care însă nu rămâne niciodată fără decont. Nu putem transforma instrumentele dictatoriale în mondenitate, după care să ne întrebăm de ce ni se întâmplă tot ce ni se întâmplă.

Totuși, când vor fi abuzați de sistemul pe care l-au ajutat, din ticăloșie sau din prostie, să ne adâncească în dictatură, să faceți pentru ei ceea ce ei n-au făcut pentru voi.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Noe 10.12.2021 10:19
    (...) "să faceți pentru ei ceea ce ei n-au făcut pentru voi". Nobil îndemn, nimic de zis, dar profund nedrept față de copiii, tinerii și bătrânii uciși cu zile, "grație" propagandei otrăvite revărsate non-stop la tv, online sau la radio. Nu, fată dragă, când le-o veni vremea câinilor ăstora năimiți, să fie în primă linie, în boxa acuzaților. Pentru că nimic din dezastrul de astăzi nu ar fi fost posibil, fără aportul presei vândute.
  • Coronoia 10.12.2021 10:53
    Sa nu uitam vorba romaneasca inteleapta "pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti".
    Daca vor fi 100 de pandemii, nenorocitii ne vor vinde de 100 de ori pentru ca asta e natura lor. Sunt ca serpii, facuti sa muste si otraveasca, nu ai cum sa te astepti de la ei sa se transforme din serpi in mielusei din recunostinta pentru ca ii tratam frumos. Astia interpreteaza bunatatea ca slabiciune si prilej sa atace.
  1. În ce limbă bate "inima României" la Jocurile Olimpice de la Paris? – Fără pic de respect pentru "Team Romania"

  2. SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

  3. Clipul sinistru cu repetițiile pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Ritual ocult satanist și programare predictivă - VIDEO

  4. Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

  5. ”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

  6. Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

  7. BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

  8. UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

  9. ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

  10. Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

Ultima oră

23:30

SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

23:00

Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

22:00

MĂRTURISITORII: Cum a plecat la Domnul sfântul neomartir Constantin Oprișan (26 iulie 1959). MĂRTURII

21:00

Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

19:30

UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

18:47

Fapte, informații, date și... cifre: Dan Cristian Turturică, PDG al TVR, și-a mărit salariul brut la 42.000 lei/luna (5000 EURO NET)

17:55

BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

16:40

”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

15:44

Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

14:45

Mihai Tîrnoveanu: Viktor Orban și-a început descălecarea în România în uniforma de husar a criminalilor de români

13:50

ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

13:31

Jocurile sunt făcute: Obama o sprijină pe Kamala (VIDEO)

12:23

e-Factura B2C: Fiecare român ar putea avea un cod pentru cumpărături

12:05

Jocuri Olimpice incendiare - Franța acuză: "Atac masiv pentru paralizarea Căilor Ferate"

11:35

Carmen Iohannis, ținută de 5.000 de euro, la Paris - FOTO