Anca Radu: LEXICOLOGIE COMEMORATIVĂ

De Anca Radu  /  

Foto: comunismulinromania.ro

Foto: comunismulinromania.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an în decembrie reluăm în diverse forme discuția despre lucrurile rămase nelămurite în legătură cu revoluția din ’89 — părerea mea este că în ultimii 3 ani ne-am lămurit foarte bine despre cele mai importante semne de întrebare, care nu se referă atât la evenimentele de atunci cât la impulsul care le-a generat, respectiv la combustibilul care le-a întreținut. 

Rezumativ, cred că trebuie să ne corectăm terminologia — să lăsăm asta cu "dorința de libertate”, a fost vorba despre NEVOIA de libertate în cazul celor mai mulți dintre participanți, o nevoie dată de insuportabilitatea presiunii venite din partea regimului comunist. 

Distincția între dorință și nevoie ne dă explicația clară a ceea ce am văzut timp de 2 ani începând din martie 2020, cu reziduuri încă neepuizate. Cei care și-au fabricat absolut toate non-argumentele posibile pentru a-și facilita acceptarea unor politici scelerate cu siguranță că nu au nicio treabă cu dorința de libertate, dacă statul le mai pompa niște material ca să stea în casă și sa facă toate ritualurile alea de tâmpeală cumplită, individual și în grup, nici în ziua de astăzi nu-i lovea nevoia de libertate, doar sărăcia subsecventă i-a trezit din anestezie pe cei atinși
Dorința de libertate nu e pentru toată lumea, e doar pentru cei care am încercat să tragem frâna din prima secundă în care s-a deschis gura pe tema "binelui” aplicat cu forța. Că e revoluție, că e opoziție la vreo dictatură "sanitară”, "ecologistă” sau de altă factură, mecanismele psihologice sunt aceleași. 

Ar fi bine să înțelegem că dorința de libertate din ’89 a aparținut unui segment foarte restrâns de populație, iar supraviețuitorii au rămas neschimbați și în fața versiunilor progresiste de talpă pe cap sau bocanc în gură. Restul participanților supraviețuitori, cei care încadrează libertatea la nevoi și reacționează doar când nu mai rezistă, și-au făcut într-adevăr nevoile pe libertate cu prilejul verificării gradului de ștergere a memoriei din perioada 2020-2022, întâlnindu-se în gânduri și-n valori cu cei care înființau telefonul turnătorului și instituiau internări forțate. Iar acum au conștiința imaculată: "Așa s-a crezut atunci.” (folclor administrativ) 

Cei care în mod conștient și nu sub presiune înclină spre libertate nu cred niciodată "așa”, nici în comunism, nici în neocomunism, nici în alte circumstanțe, nu cred niciodată nimic în sensul de a-l strivi pe celălalt sub acoperirea unei lozinci de doi lei despre "binele colectiv”. Dacă v-ar intra o dată și definitiv în cap că aceia care sunt capabili să strivească un individ sunt în stare să repete și să extindă procedura până la statistici de un sinistru absolut, probabil că discuția despre libertate s-ar purta semnificativ mai fluent și mai puțin stânjenitor. În condițiile actuale însă, atitudinea gospodărească din jurul libertății de crescătorie sacrificate anual în decembrie odată cu porcul de Crăciun îți dă un sentiment de jenă comparabil celui care te cuprinde când mergi din obligație la o nuntă cu muzică proastă.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • UN_OM 19.12.2022 09:55
    ' Reîmpărțirea sferelor de influență în Europa (Malta '89) nicidecum o revoluție, românii, 'entuziaști' din fire, le-a stricat jocul de unde și stagnarea dosarului despre 'revoluție'. In topic : niciodată nu vom ști adevărul despre rolul lui Gobaciov cu ale sale : glasnost și perestroika:
  • Muad'dib 19.12.2022 10:10
    Jos pălăria, doamna Anca Radu!
    Doamne ajută!
Ultima oră

00:30

20 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopolului

23:49

AUR și-a decis calea în Parlamentul European: Europarlamentarii români vor activa în tabăra Giorgiei Meloni, care devine un jucător cheie în Europa

23:10

Studiu în Frontiers in Immunology: Persoanele “vaccinate” Covid testate pozitiv au un risc mult mai mare să moară decât cele nevaccinate

22:44

EXECUȚIA soților Rosenberg - 19 iunie 1953

21:33

Starea de Libertate: “Vreți RAZBOI? ÎL VEȚI AVEA CU NOI!” - Documentele de transmis urgent guvernanților pentru a-i împiedica să adopte un proiect de OUG care va arunca România într-un război devastator în care nu avem ce căuta - VIDEO

20:10

La Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a conferit Medalia de Aur Dionysius Exiguus poetului Knut Ødegård, Președintele Academiei Norvegiene de Literatură - FOTO

19:02

Conferință organizată de ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului pentru sănătatea biologică, psihologică și duhovnicească a omului contemporan”

17:43

Revoltător: Câțiva tineri cu icoane au fost ridicați și amendați de jandarmeria LGBT din Cluj pentru că protestau pașnic față de marșul “mândriei” homosexuale. George Simion: “Mai ai voie să fii creștin în România?”

15:36

Gestul teatral al lui Duda și Al III-lea Război Mondial

15:30

Armata Română nu vrea să trimită sistemul Patriot către Ucraina

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțam la visele noastre. Nu renunțăm la luptă! Merită să mori pentru libertate! - VIDEO