Anca Radu: IERARHIA INSTINCTELOR

De Anca Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este mai mult decât evident că tabăra vaccinaților din convingere nu va înțelege niciodată de ce refuzăm toți ceilalți vaccinarea, unii până la cedarea în fața constrângerilor, alții până la capăt, oricum ar arăta capătul acela în mod concret. 

Dacă tot am ajuns la distincția aceasta între formele de opoziție la vaccin, e bine de menționat că aceia dintre noi care cedează sub presiune refuzaseră inițial vaccinarea de frica efectelor adverse și probabil din conștiența faptului că nu este o necesitate reală -- ceilalți însă suntem într-o categorie separată, anume în categoria celor care ȚIN LA LIBERTATE MAI MULT DECÂT LA VIAȚĂ. Așadar, avem în realitate trei categorii, nu două, cum s-ar părea la prima vedere.

Și este importantă nuanțarea motivelor pentru care ne poziționăm într-un fel sau altul, pentru că ele se constituie în criterii de selecție atunci când încercăm să delimităm grupurile pentru a le înțelege comportamentul. Și valorile.

Dacă între primele două categorii, a vaccinaților din convingere și a vaccinaților sub presiune, delimitarea se face în logica fricilor predominante, frica de viroză vs. frica de efectele adverse ale vaccinurilor, a treia categorie, a celor care nu răspund la presiuni decât cu și mai multă înverșunare, nu este ghidată de niciun fel de frici în stabilirea opțiunilor, ci DE INSTINCTUL LIBERTĂȚII, și aici intervine incompatibilitatea totală și definitivă cu prima categorie, ba chiar și cu a doua pe fond, și vom vedea de ce.

Incompatibilitatea vine din faptul că în mintea unora primează instinctul de supraviețuire, iar în mintea celorlalți, așa cum am menționat deja, primează instinctul libertății. Spuneam că putem considera aplicabilă incompatibilitatea și între categoriile 2 și 3, pentru că și cedarea sub presiune se întâmplă tot în termenii instinctului de supraviețuire -- în esență, când amenințarea cu pierderea dreptului de a munci, deci a dreptului de asigurare a subzistenței, o depășește în intensitate pe cea privind efectele adverse post-vaccinare, tot instinctul de supraviețuire înclină balanța în favoarea acceptării compromisului, ca și în cazul vaccinaților din convingere.

Am lăsat deoparte în mod deliberat grupul celor care s-au vaccinat pentru a merge în vacanțe sau pentru a participa la festivaluri, optând pentru varianta gratuită, ca alternativă la testarea repetată din fonduri proprii, pentru că aici constrângerea apasă pe alte butoane, aducându-ne însă indirect tot la instinctul de supraviețuire: vorbim despre butoanele nevoii de integrare socială cu orice preț, sau mai explicit formulat, este vorba despre frica de respingere, care nu vine din altă parte decât din spaima celor vizați că înlăturarea din grupurile de a căror validare și acceptare deveniseră dependenți le va îngreuna sau chiar le va face imposibilă supraviețuirea -- în cazul angajaților din multinaționale, implicațiile neintegrării în grup sunt echivalente cu nesupunerea la obligativități impuse prin lege, cu consecințe identice. Ca atare, și aici tot despre instinctul de supraviețuire vorbim.

Ceea ce niciuna dintre primele două categorii, cu tot cu subcategoria descrisă adineaori, nu va putea înțelege niciodată este motivul pentru care cea de-a treia categorie nu se clintește de pe poziție nici moartă -- la propriu nici moartă. 

Și nici nu ar avea cum să ne înțeleagă nimeni dintre cei care văd viața ca scop în sine. Pentru ei este de-a dreptul patologic faptul că noi renunțăm mult mai ușor la viață decât la libertate -- asta spune multe nu doar despre structura lor interioară, ci și despre ce au înțeles oamenii ăștia din istorie, mai ales din istoria noastră ca popor și nu poate decât să ne provoace un zâmbet amar ușurința cu care mânuiesc în paralel cuvinte mari precum revoluția, ca să nu ne îndepărtăm foarte tare de prezent.

Calculul lor de rentabilitate este simplu: A FI SAU A NU FI. Cum-necum.

Dar pentru noi acel "cum" e tot sensul lui "a fi".
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Relu BT 18.10.2021 09:53
  CORECT !!! Unitatea ne lipseste- ma refer la cei lucizi.ceilalti par mai uniti. CURAJ MARTURISITOR !- o urare mai buna decat clasicul sanatate!
 • Tic 18.10.2021 11:30
  De curând am ascultat expunerea unui specialist din spațiul germanic, in strategii de promovare a interesului propriu. Omul a "antrenat" ca să zic asa, politicieni, manageri, etc., deci în cunoștință de cauză. După expunerea fondului : stratagema de divizare a societății pina în familie, polițist bun, polițist rău, lansarea unei aberații și ilegalități și apoi distanțarea de ea, pt obisnuirea mentalului colectiv cu subiectul aruncat pe piața, strategia "feliilor de salam", etc, spune CĂ ELITELE SINT UNITE IN ȚELUL LOR , CEEA CE ESTE O PREMIERA. IAR ASTA ESTE FOARTE RĂU PT NOI. NOI SINTEM DIVIZAȚI. Toate sint confirmate de discursul tras la copiator, al tuturor "experților, guvernelor, eroilor".
 • Dan8691 18.10.2021 14:53
  Asa de multe stiri catastrofale. La citesc, le ascult din orice sursa. Sunt suparat ca nu inteleg logica inteparii tuturor cu ceva proaspat inventat. Pe semnatura proprie, fara analiza medicala individuala.cum am fost obișnuiți, cand sistemul functiona si valorile vorbeau. Acum rămânem fără bătrâni, inteleptii dintre noi: "in ultimul an un numar record de pensionari au părăsit sistemul. Statul a facut X euro economie". Nu conteza câti euro. Cam asa arata o stire fericită la tv. Suntem rationali si inumani .
 1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

 2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

 3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

 4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

 5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

 6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

 7. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

 8. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

 9. Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

 10. Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

Ultima oră

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO