Ana-Maria Radulian: Sărbătorile Bucureștiului de altădată

De Ana-Maria Radulian  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Complexitatea oferă publicului, de cele mai multe ori, senzația unei ambiguități care se materializează: soluție bună, de altfel, pentru a defini fenomenul societății contemporane; un fel de pictură amețitoare, un tablou viu din vremea cubismului lui Picasso. Imaginează-ți, dragă cititorule, că luăm o pauză de la toată mișcarea aceasta browniană, ne așezăm comod pe o bancă la marginea bulevardului și privim, obosiți de atâta zgomot citadin, peisajul care ni se înfățișează. Cu siguranță, știi deja că există două feluri cu ajutorul cărora alegem să apreciem direct un scenariu, prin ansamblul care îl definește sau prin detaliile care îl compun. Ambele căi ne duc, inevitabil, la un rezultat. Este felul în care noi percepem realitatea în care trăim.

Așa gândeam eu într-o zi de decembrie, pe când străbăteam Bulevardul Magheru, agitatul bulevard presărat cu clădiri vechi și noi, amintind de un trecut uitat al Bucureștilor. Mergeam în grabă, aproape alergând pe trotuare, dorind să ajung într-un timp eficient la Piața Romană și s-o întâlnesc pe băbuța care vinde haine croșetate din lână naturală. Însă în scurt timp, un imbold interior m-a făcut să mă opresc și să-mi trag răsuflarea pe o bancă oarecare de la periferia unei guri de metrou. Clădirile vechi, veteranele acestei artere principale a capitalei, m-au atras încă de la început, determinându-mă să le caut cu privirea mai atent și să le descopăr înțelesul. Magheru și Bălcescu sunt bulevardele construite pe o durată de aproape 30 de ani, reprezentând apogeul "estetic" și "urbanistic" al perioadei interbelice. 

Ședeam acolo, pe banca din miezul aglomerației fremătânde și imaginația îmi servea drept companion într-o călătorie prin capitala de odinioară. O parte din mine își făcea plimbarea de seară pe același bulevard, dar cu 100 de ani în urmă, când zgomotul trăsurilor era amestecat într-o simfonie de automobile negre, întrerupte din când în când de fascinantele tramvaie electrice. Bucureștenii de atunci erau la fel ca noi, oameni simpli cu bucurii și suferințe, cu dorințe și responsabilități, luptând permanent pentru o viață mai liniștită, mai bogată în împliniri sufletești. Când ai sentimentul că te afli alături de ei în spațiul istoric, calci pe urmele lor, trăind pentru o clipă sute de povești omenești. Te oprești și tu alături de ei, pentru închinăciune, la Biserica Enei, frumoasa construcție istorică ( demolată în 1977) sau furat de o conversație interesantă, accepți cu bucurie invitația de a poposi la "Grădinița" sau la " Podgoria", unde artiștii mai opresc să servească o cafea turcească și un mezelic ( aperitiv ). Totuși, o premieră de film la cinema " Scala " sună la fel de atrăgător!

Dar fiindcă tocmai au trecut Sărbătorile de iarnă, lăsăm bulevardul interbelic în depărtare și ne apropiem de un aspect mai profund, Crăciunul în vechiul regat! Cum sărbătoreau oare locuitorii capitalei? Cât de diferită era atmosfera lor de a noastră?

Fără îndoială, contextul desfășurării sărbătorilor era unul cu precădere simplu și luminos, mai autentic decât în zilele noastre. Perioada Sărbătorilor Sfinte avea darul de a aduce mulțumire tuturor, fiind desfășurate în comunitate și având ca fundament taina creștină. Odată cu apropierea Crăciunului, lumea se mobiliza cu repeziciune pentru a duce la bun sfârșit toate pregătirile destinate praznicului. Bunicii cu nepoții plecau spre piață pentru a alege bradul cel mai frumos, alături de toate decorațiunile necesare: panglici, betele, lumânări " cofeturi" ambalate colorat ( bomboane fondante și drajeuri). Gazdele vizitau prăvăliile și cumpărau bucate alese: cărnuri, brânzeturi, vinuri, dar cea mai mare responsabilitate se afla în mâinile gospodinelor care " trebăluiau din vreme înfășuratul sarmalelor, umplutul caltaboșilor, fiertul șuncilor și al limbilor afumate, tocatul și aromatul cârnaților", după cum povestește scriitorul George Costescu. Copiii erau și ei implicați în pregătiri, dar mai ales se ocupau cu repetițiile de colinde pentru ziua de " Moș Ajun", când principala lor misiune era aceea de a vesti Nașterea Domnului. Unii își împodobeau Steaua cu hârtie colorată și lipici din făină, alții meșteșugeau la  sorcova de Anul Nou cu aceleași materiale. 

"ceinar" din colțul străzii.

" Scenele acestea ale micilor colindători prin viscolul iernei, cu toată simplitatea din decorul în care se desfășurau, sunt poate cele mai frumoase viziuni ale trecutului acela, pentru cei ce au apucat toiul acelor tradiții în înfățișarea Bucureștilor de-atunci!" 

În ziua Ajunului, ulițele erau populate de copii înfofoliți cu paltonașe lungi, cu șosete de lână și cizmulițe. Pe capetele lor ședeau nelipsitele cușme din lână de miel, iar brațele colindătorilor erau ocupate cu traistele pline de covrigi, nuci și mere, pe care le primeau de la gazde. Ningea în neștire pe ulițele mahalalelor, zăpada era mare și avea o textură moale la atingere. Copiii se luptau de zor cu grămezile de zăpadă și erau atenți să nu alunece pe drumurile înghețate. Viscolul era puternic pe vremea aceea, dar ei răzbeau eroic, mergând din poartă în poartă cu colinda. Unii oameni ofereau micilor colindători și câte un ban, foarte util pentru a achita o ceașcă de ceai cu scorțișoară la domnul 

La Palatul Regal colindele începeau la ora opt seara, iar la cererea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, se pregătea o masă bogată cu ceaiuri, covrigi, mere, portocale și prăjituri. Mai întâi cânta corul de bărbați al Mitropoliei, Domnița Bălașa și Opera Teatrului Național. Regele și regina ascultau concertul împreună cu principii moștenitori, iar la final împărțeau daruri colindătorilor. 

În toată această perioadă cuprinsă între Crăciun și Bobotează, mahalalele orașului erau pline de glasurile copiilor care mergeau cu Steaua: " Cine primește Steaua, frumoasă și luminoasă?" Clopoțeii acompaniau cântecul lor, iar uneori erau întrerupți de un clarinet care anunța sosirea Vicleimului. Acesta din urmă reprezenta un scenariu infantil care descria Nașterea Domnului: Fecioara Maria, Pruncul Iisus, Dreptul Iosif, îngerii, magii, Irod, toate personajele erau interpretate de grupuri de copii. 

Anul Nou nu era nici el trecut cu vederea, aici activitatea celor mici erau plugușorul și sorcova. Uite, așa țineau bucureștenii luna decembrie, tot într-o bucurie!

"Frumoase erau zilele acelea a căror epicentru reprezenta Nașterea Domnului și întreg sensul ei adiacent!" Am rămas cu cuvintele acestea întipărite pe buze în timp ce mă trezeam ușor din reverie... 

Din nou, pe bulevardul Magheru! Un domn cu pălărie fuma o țigară lângă mine, iar norul de fum își croia drum exact în direcția nasului meu, suficient cât să mă aducă mai repede în prezent...În prezentul nostru. Complex și simplu totodată!
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  6. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews și boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live