Alis Popa: Controlul gândirii în distopia contemporană

De Alis Popa  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În lumea distopică imaginată de Orwell (din romanul „1984”), oamenii erau permanent supravegheați printr-un „tele-ecran”, ca să nu existe niciun risc de abatere de la „reguli”.

„Regulile” însemnând nu doar acceptarea totală a mizeriilor propagandistice, a minciunilor „oficiale”, a pseudoexistenței controlate, a constrângerilor și privațiunilor de toate felurile, ci și schimbarea din temelii a minții omenești, prin supunere oarbă la directivele sistemului, eliminarea gândirii critice, modificări infernale aduse limbajului (în ideea că, dacă nu mai există cuvântul, dispare și conceptul), îndoctrinarea monstruoasă a copiilor, cultivarea „dublugânditului”, un fel de contorsionism mental care permitea să amesteci noțiunile, să accepți fără discernământ afirmații contradictorii, dar mai ales să refulezi și să uiți tot ceea ce, la un moment dat, îți putea aprinde o licărire în conștiință.

Regimul imaginat de scriitorul englez era controlat de un fel de „elite” ahtiate de putere (deși nici lumea lor nu era în totalitate liberă, nu exista acces real la toate datele și nici viziune de ansamblu), prin intermediul unui puternic aparat represiv, definit îndeosebi ca „poliție a gândirii”, ceea ce însemna că orice încercare de a raționa liber era imediat identificată și sancționată, iar „îndrăznețul” sfârșea „vaporizat”, adică dispărea nu doar fizic, ci erau eliminate toate datele despre el, toate urmele existenței lui pământești.

Cum era posibilă toată această demență, această manipulare constantă a populației?

Simplu. 

Exista o armată de trepăduși ai sistemului, a căror principală îndeletnicire era să modifice datele, să rescrie istoria, să scoată din decor tot ce nu convenea narativei „oficiale”, să cenzureze ori să trucheze adevărul, să schimbe declarațiile, să inventeze nume și oameni, pe scurt, să facă albul negru și negrul alb, ori de câte ori li se cerea, fără nicio implicare afectivă, rațională sau morală.

Un fel de faccecări de rahat, cu vieți anodine și creierul praf, mărunți și autosuficienți, anoști din toate punctele de vedere, devotați sistemului până la vomă, fără principii, fără conștiință, mulțumiți să primească doi-trei arginți și, uneori, nici măcar atât.

La fel ca faccecării de azi.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Arb 24.05.2024 11:45
    Din cite stiu Orwell era din deep deep state adica era om al sistemului
    Cum sint de fapt mai toti britanicii din sfere inalte si educati
    Asa ca, omul stia ce vorbeste, nu fantaza
    El chiar spunea adevarul.
Ultima oră

17:49

Secretarul general al ONU a cerut eradicarea la nivel global a „discursului instigator la ură”

17:47

Kovesi, tartora binomului cu Coldea, scapă prin prescripție de dosarul în care era urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă

16:45

A murit marele povestitor basarabean Spriridon Vangheli, un demn urmaș al lui Ion Creangă. Pe 14 iunie împlinise 92 de ani. A fost creatorul faimoșilor Guguță și Ciuboțel și a scris despre ”Copii în cătușele Siberiei”. Trenule, unde ne duci? (Extrase)

15:45

Fotografiile săptămânii - Putin și Kim Jong Un conduc alternativ limuzina rusească blindată AURUS

14:39

Este Inteligența Artificială un cal troian Demonic?

14:24

Comisar ONU: Israelul are una dintre cele mai criminale armate din lume

14:05

Cumnatul infractor al lui Mircea Geoană a prejudiciat bugetul statului cu peste 3 milioane de lei și aproape 2 milioane de euro

14:00

SOROS, Macovei, Coldea. Presa din Albania știa. De la ActiveNews: ”Fantomele românești - Iată cum a preluat Soros puterea în România!” GDS, ”o armata de soldați loiali ai societății civile finanțate de Soros”

13:15

Occidentul ”a aruncat zarurile”. Ucraina are undă verde să atace oriunde pe teritoriul rusesc

12:46

Vălenii de Munte, 14-16 iunie. Avram Iancu și Nicolae Iorga, două epoci, un spirit național

11:54

Bogdan Tiberiu Iacob: A GRĂIT GENERALUL. MAI BINE TĂCEA!

11:30

Victor Ciutacu: De ce e disperat Coldea și reacționează ca o fiară rănită la ultimele dezvaluiri. Imperiul generalului negru Coldea se prăbușește cu zgomot pe axa Sinaloa - Tirana - București. VIDEO

10:07

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XVII) – Tata către Tita: "Ia vezi, tăticule, n-o fi în ăstălalt!"

10:00

Ion Cristoiu: După ce și-a anunțat cu tam-tam candidatura la șefia NATO, Klaus Iohannis și-a retras-o pe șest. România îi donează 1 miliard de dolari lui Zelenski

09:11

Avertismentul unui profesor de la Harvard: Lumea se apropie periculos de un război nuclear