Adriana Tîrnoveanu: Înger, îngerașul meu... Primăvară ploioasă cu miros de salcâm

De Adriana Tîrnoveanu  /  

Foto: Kurt Hielscher

Foto: Kurt Hielscher

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plouă. Mă uit fascinată la picăturile de ploaie ce-mi par, de data asta, mărgele de sticlă desirate de pe ata ruptă a vremii, ca din greșeală. Au căzut cu putere, de-au făcut puțină inundație pe strada și mă-ntreb unde mai intră atata ploaie, că in ultimul timp ne-a udat destul. Stau cu nasul lipit de geam cu o cană de cafea cu frișcă în mână (răsfățul suprem pentru mine) și-mi amintesc cum, într-o seară, se-nghesuiau cățeii sub masa din sufragerie, de frica tunetelor și-a fulgerelor. Nu cred că e om care are cătei să nu aibă amintiri cu ascunzișurile lor pe timp de furtună sau artificii. Uneori, nu-nteleg de ce ploile repezi îi sperie atât de tare.

De câte ori plouă mă plimb de la o fereastră la alta să văd spectacolul în desfășurare pe mai multe planuri. Uneori stau întinsă în podul casei mele și privesc iluminatoarele. Apa șerpuiește pe ele și cerul capătă nuanțe, degradeuri și luciri de tot felul. Din când în când, câte-o frunză rătăcită se lipește și rămâne acolo parcă să-mi strice mie tabloul abstract ce mi-l pictez cu ochii minții și cu simțurile ușor amețite. Dispare luată de-un șuvoi mai puternic și, brusc, mă adun, trezită instinctiv…de ropotul ploii.

Când eram mică a plouat în neștire săptămâni întregi. Eram în satul copilăriei mele și singurul impediment pentru mine era faptul că nu aveam voie să ies din casă. Zumzăiam cu sor-mea în cântecele de noi inventate, ne adunam toți eroii într-un război pe viață și pe moarte, și ăla imaginar, dansam pe muzica auzită doar în mintea noastră și ne lipeam năsucurile pe geamurile șubrede de atâta umezeală, poate, poate, vedeam o rază de soare străbătând pomii din fața casei. Dar raza de soare nu apărea.

Adormeam devreme. Nu mai era de mult curent electric, cred ca din a treia săptămână de când se instalase urgia. Ne așezam așa îmbrățișate, rugându-ne la îngeraș să vină vremea bună. O auzeam atunci pe mamaie plângând pe înfundate și zicând întruna:,,Vine gârla! Vine gârla! Gata, ne ia Dumnezeu! Măcar dacă puteam să trimitem fetele astea acasă!”

M-am bunghit repede că-i necaz mare, iar când am văzut că oamenii-și urcă-n poduri tot felul de lucruri, am început să mă prind ce înseamnă ,,vine gârla”. Porci, găini, grâne, țoale, totul de-a valma, pături, haine și ceva merinde. Auzeam resemnarea din ce în ce mai mare:,,Lasă-le, Nelule! Nu le mai chinui, că tot ne ia Dumnezeu la vale! Copilașii mei!”, și iar își băga mamaia nasu-n basmaua ei înflorată, plângând pe ascuns, credea ea.

Au mai trecut așa vreo două zile. Dormeam îmbrăcate, păzite de îngerii noștri din ogradă, de data asta, dar și de cei din Ceruri, pentru că după cele două zile a venit gârla.

Aveam vreo șase ani, sor-mea, trei. Eu am urcat singură-n podul casei noastre, oarecum conștientă de îngrijorarea bunicilor noștri. M-am așezat lâng-un maldăr de haine, m-am învelit c-o pătura groasă, am strâns în brațe o căciulă miroasă care avea niște puișori de găină în ea, speriați și ei, iar cu lacrimile șiroind am așteptat. Nu știam ce. Nu-mi închipuiam ce-nseamnă apa mare și nu pricepeam cum de vine până la noi în sat, că doar Buzăul era hăt-departe, știam eu, de ajungeam acolo c-o căruță, după drum lung. N-avea nimeni timp să-mi explice, însă. Nimeni.

Pe sor-mea a luat-o o fată tânără care ne era un fel de verișoară, prin alianță, și s-au urcat, împreună, în podul casei sale, nu înainte de-a ascunde, în sân, două bucăți de mămăligă rece de pe plită. Dintr-o dată s-a-nnegrit totul; a-nceput să tremure tot pământul; vibrau casa, geamurile, giurgiuvelele; toate oratăniile curților scoteau zgomote disperate, fiecare în legea ei; se-auzeau țipete, cuvinte nedeslușite, dar pe care le traduceam, cu mintea mea de șase ani, ca disperate; vedeam mișcându-se găinile în pod, dar abia dacă le băgam în seamă. Puișorii inlemnisera că mine, ascunzandu-se ciocurile unu-n altul.

Nimeni nu urca acolo cu mine; stăteam singură, cu lacrimile-nnodate-n barbă, spunând întruna:

Înger, îngerașul meu
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Eu sunt mic, tu fă-mă mare
Eu sunt slab, tu fă-mă tare
În tot locul mă însoțește
Și de rele mă păzește.


Nu puteam să-mi fac cruce, atât de blocată eram, dar îmi făceam semnul cu limba pe cerul gurii într-o speranță că gestul ar putea să-l înduplece, cumva, pe Dumnezeu. Nu știam, nici măcar, că n-ar fi fost de ajuns asta și, spre norocul meu, nu concretizam ce se-ntâmplă afară cu adevărat. Ghiceam. Bănuiam. Atât.

Și n-a fost de ajuns. Apa a venit. Turbată, neagră, zăludă, aducând cu ea case, hoituri, bucăți de lemne și ziduri. Mamaia a rămas demnă, jos, în curte, urlând de durere când a văzut o bucată de casă, departe în zare, luată de ape, cine știe de pe unde. Câinii lătrau sfâșietor, iar când casa de pe vale a căzut bunicii mei au îngenuncheat de neputință. S-au adăpostit, nu mi-amintesc pe unde și știu că apa a ajuns și-n bătătura noastră, dar ca într-un film cu sfârșit fericit ne-a lăsat în picioare, n-a luat aproape nimic din ogradă. Din pod am văzut cum apa ajunsese la gard, cum pluteau tot felul de obiecte; zăream o lustră, o roată de tractor, o găleată și Dumnezeu știe ce-or mai fi fost.

Din când în când auzeam cum mă striga mamaia, c-un glas hotărât, ferm, culmea, fără disperare, conștientă că e musai să mă știe liniștită: ,,Să stai liniștită, mamaie, că scăpăm și de data asta!”, auzeam din pod.

Pomii plângeau; parcă-și întindeau crăcile spre tine, să le culegi rodul. Ce rod?! Ca abia de se zăreau niște poame mici, abia ieșite din floare. Mirosea a mâl, dar, curios, mirosea și-a liliac, și-a salcâm. Oare de ce? Îmi spuneam obsesiv că plâng pomii și poate de asta.

Nu știu cât am zăcut acolo; nu știu nici când am realizat că apa nu ne inundase cu totul, nu știu când s-au retras apele. Încet, am început să-i aud glasul zglobiu al soră-mii, care, spre deliciul tuturor, mânca mămăliga aia rece cu niște corcodușe acre culese de fata ce-i stătea alături.
Și, ca într-o poveste magică-n care Dumnezeu își arăta prezența, râsul soră-mii, în disperarea din jur, era speranță și nădejde, și viață plină, nouă, vie…

În amintirea mea, confuză, văd o barcă și-un vâslaș, tataia, cred, intr-o plimbare tăcută, a jale, parcă a ne arăta, de mititele, ce-nseamnau căderea și nenorocul, și deznădejdea, și lacrimile, dar și renașterea. Pentru că-n vara aia, în toate curțile, oamenii făceau chirpici și construiau case.
Dintr-un maldăr de lucruri, rămase pe ulițe în urma apelor, un braț de păpușă golașă m-a făcut să tresar. ,,Cine știe cine plânge după ea?!”, îmi spunea mamaia, aproape ghicindu-mi gândurile;

-De-ar veni mă-ta să vă ia, că tare spaimă am tras!

Mama nu ne-a luat, ne-a lăsat acolo, parcă la îndemnul lui Dumnezeu ca noi sa putem lua parte și la revenire, nu numai la urât.

A trecut multa vreme până ce totul a început să ia forma cunoscută, dar de atunci, când înfloresc salcâmii și plouă, mulțumesc Cerului pentru povestea mea veche. Și, când pot, stau așa, ca azi, cu nasul lipit de geam, în aducere aminte a celei de atunci, dintr-o primăvară ploioasă cu miros de salcâm. În locul ciocurilor de puiuți, mângâi boticuri de căței alintați, iar viața 8pare caldă și fără griji! Trece și de data asta spaima lor, spre bucuria mea!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Enya 29.05.2022 01:50
    Preotul

    Gatuita de emotie si abtinandu-se cu greu sa nu planga, fetita se grabea pe ulita sa ajunga la inmormantare. Lipaia cu sandalutele ei vechi prin caldura verii si aproape ca fugea spre casa care incetase sa mai traiasca. Singurul copil al familiei, un baiat de varsta ei, murise accidentat de o masina in timp ce se juca in fata casei cu alti copii. Era tovarasul ei de joaca din vacantele de la bunici, prietenul de copilarie, baietelul care se indragostise de ea si care o cauta cu privirea oriunde se strangea gloata de copii la innebunit vazduhul cu rasete si jocuri nesfarsite pana aproape de crucea noptii, cand se risipeau catre casele lor luati pe sus de bunicile care nu mai rabdau sa tot strige dupa ei sa intre in curti dupa ce ii tot amenintau cu dormitul cu burta goala. Aproape de fiecare data cand se vedeau, ii intindea cate ceva bun, o felie unsa cu unt, un mar, o bomboana sau o clatita cu gem de gutui, pe care ea le impartea intotdeauna cu el, mancand pe marginea unui sant sau in vreo fuga spre padure, sporovaind de ale lor, din suflete inocente de copii. Dar si ea avea grija de el, ii aducea mici cadouri de la oras, ii lua mereu apararea in fata celorlalti copii, ii vorbea frumos si cu bunatate, il lua la dans cand ii apuca pe toti zvapaiala sau il lasa langa ea pe leaganul format dintr-o funie imensa si groasa cu care se legau animalele pe pajiste si o bucata de scandura pe post de scaunel, spanzurat intr-un nuc imens la marginea gradinii. Se catarau prin toti copacii pana isi juleau genunchii, se bateau cu cirese sau citeau uneori cate o carte de povesti saraca in ilustratii, dar care le starnea la maximum imaginatia.

    Se grabea sa ajunga la inmormantare, dar o ceata care ii coborase in creier si de-acolo in suflet ii blocase gandirea. Se-ntreba incotro merge si ce trebuie ea sa faca acolo. Numai urletele care incepeau sa se auda o scoasera din amorteala si-i amintira catre ce se ducea. In curte era potop de lume, venisera multi oameni, fetitei i se paruse ca era poate chiar tot satul. Micul sicriu incarcat cu flori era scos in fata casei, iar mama urla, tinuta de cateva femei. Langa sicriu, bunicile si alte femei batrane tanguiau si ele bocete de jale, iar printre sateni se auzeau suspine si se vedeau maini ducandu-se la ochi, sa stearga lacrimi.

    Fetita se apropie de sicriu si-l privi pe baietel prin panza alba, apoi ii intinse, plangand si cu mainile tremurande, niste flori salbatice pe care nici nu mai stia de unde le smulsese. Era atata durere in jur incat si preotul isi tinea slujba cu mare greutate, din cand in cand cu ochii umezi si vocea tremuranda.

    Drumul catre cimitir a fost un chin, o durere cantata si urlata aproape tot timpul de catre mama baietelului si familie, iar acolo, langa alte cruci, unde ii astepta groapa proaspat sapata, incepea un altul. Cand a venit momentul inchiderii sicriului, parca toata durerea lumii se pogorase in acel loc al mortilor, iar fetita privea cu inima sfaramata la parintii ce-si sarutau pentru ultima oara baietelul. Cand isi schimbase locul pentru a stropi cu vin micul sicriu coborat in mormant, preotul o mangaise pe cap si pe fetisoara plansa, apoi o impinsese usor de langa groapa sa nu vada zbaterile mamei care continua sa urle si sa-i racneasca numele baietelului cu o voce insuportabil de dureroasa.

    Fetita nu mai stia cum ajunsese acasa la bunici, care inca nu sosisera de la cimitir, si nu stia cum sa-si smulga durerea din inima. Simtea un gol pe care nu-l mai traise pana atunci si care aproape ca o sufoca. Intr-o strafulgerare, isi aminti cum o invatase bunicul ei ca, in orice moment greu al vietii, sa spuna o poezie, una anume, singura care avea sa o calauzeasca in viata ca un soldat credincios ce urma sa o apere de toate relele pamantului.

    Auzi poarta, iar apoi bunicii intrara in casa. Bunicul isi scoase pe cap hainele preotesti cu care il inmormantase pe baietel si o lua apoi pe fetita in brate, mangaind-o din nou pe cap si sarutand-o pe par cu afectiune. Lua apoi un colac de pe masa, rupse o bucata si i-o intinse fetitei.


    Am luat cu inima franta bucata de paine din mana bunicului meu si am inceput sa inghit cu lacrimi. In noaptea aceea, “Inger, ingerasul meu”, pe care bunicul meu drag se chinuise candva cateva ceasuri sa ma invete sa-l bag in inima pentru totdeauna, nu l-am mai rostit pentru mine, ci pentru baietelul pe care aveam sa nu-l mai revad niciodata si care plecase luand cu el si o bucata din copilaria mea, a noastra.

    Inger, ingerasul meu,
    Ce mi te-a dat Dumnezeu
    Totdeauna fii cu mine
    Si ma-nvata sa fac bine!

    Eu sunt mic, tu fa-ma mare!
    Eu sunt slab, tu fa-ma tare!
    In tot locul ma-nsoteste
    Si de rele ma pazeste!
  • Tic 29.05.2022 23:20
    Frumoasele mele Doamne Adriana și Enya, cum sa va răsplătesc pentru atâta suflet pus în pagina și dat noua cu generozitate de înger?
    Îngerașul a fost prima rugăciune pe care au învățat-o fetele mele când erau copii și pe care o spun și acum în momente grele, chiar fiind femei măritate și cu copii!
    Fie-va îngerii aproape!
  • Enya 30.05.2022 02:12
    EU va multumesc pentru toate interventiile dvs. atat de calde... In postari v-am simtit de multe ori bunatatea. Oamenii buni fac Rai in jurul lor.

    Ce facem noi cu totii aici, ziaristii pe de o parte, comentatorii pe de alta, e cosmarul reptilelor sataniste! De asta se tem cel mai mult, sa nu cumva sa fim apropiati si uniti si mai ales sa nu avem traditii, amintiri, radacini, bunici...

    O rugaminte maaaaare, fara "doamna"! :)
  • Adriana T 31.05.2022 00:14
    Va salut cu drag și va mulțumesc a doua oara pe seara asta, domnule Tic!

    Cum spuneam, cuvintele dumneavoastră sunt flori de gând bun așezate în glastra inimii.

    Le păstrez cu bucurie. Va mulțumesc pentru lectura și cuvintele minunate!

    Îngeri păzitori pentru cei dragi dumneavoastră!
  1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

  4. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  5. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  6. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

  7. Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  8. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  9. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  10. Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

Ultima oră

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi