Adriana Tîrnoveanu: FUSUL NEUITĂRII. Debut la ActiveNews

De Adriana Tîrnoveanu  /  

Foto: Kurt Hielscher / Dragusanul.ro

Foto: Kurt Hielscher / Dragusanul.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când eram mică, soarele ne privea de pe fruntea cerului cum ne jucam și ne dădeam de-a dura prin curtea colbuită a bunicilor. Nu ne păsa că ne murdărim câtuși de puțin. 
 
Pe la amiază, se supăra atât de tare că nu-l luăm și pe el în jocul nostru că se-nfoia grozav și-ncepea s-ardă totu-n jur. 
 
Nouă ne frigeau tălpile pe pământu-nfierbântat și intram în odăița cu tavan albastru să ne răcorim. Turna mamaia apă rece-ntr-o cană de tablă cu smalțul sărit, dar pictată cu atâția sori că-i făceam în ciudă celui de pe cer. Ne trecea fierbințeala și ne luam înapoi joaca. Ne-nghionteam una pe alta, râdeam cu lacrimi, apoi pe-nfundate, căci ne făcea semn mamaie sa tăcem că ,,se trezește tatai-tu și vai de voi va fi!"

Noi știam că nu-i deloc așa, dar mai cunoșteam faptul că, nopțile, bunul nostru nu le dormea acasă, ci era la grajduri, păzind văcuțele de la CAP, dar foloseam momentul în favoarea noastră, ne-ncălțam și ieșeam pe uliță.

Doar că și ulița era pedepsită de Sfântul Soare. Ardea toată. Lumea se ascunsese în case, la răcoare.  Căutam umbra de asemenea, mai mult pe lângă garduri peste care pomii-și aplecau  crengile, iar noi ne tupilam sub ele întărâtând câinii, după uluci. Nu voiam somn. Somnul era doar al nopții.  Cum să dormi ziua? Dar în lipsa oamenilor ne făceam de lucru ceva vreme până când soarele uita de noi, și-și chema înapoi oastea razelor. Capitula, iar noi credeam învingătoare.

Când primul preș se ivea pe șanț, știam că vom intra-n lumea magică a oamenilor mari, a femeilor sfătoase. Înc-un preș, un scăunel, o farfurie cu gogoși, un coș cu mere dulci, niște andrele, ghemuri,  o pânză de etamină și ațele curcubeului, baticuri-nnodate la spate, basmale înflorate pe chipuri blânde, argint la tâmple,  fețe de bunici tinere, altele bătrâne cât lumea, cu toate întâmplările pe obraji, în fiecare pliu.

Noi încremenite, privind de la una la alta. Sora mea ciulea urechile după glumele îndrăznețe, eu eram rezervată,  prefăcându-mă că nu-nteleg de ce râd asa cu foc.

- Sorinaaa! Mamai-ta nu vine! Du-te și cheam-o!

În locul ei, venea tataia!

- Ce cauți, Nelule, între femei? Fugi de-aci! Rușinezi lumea!, striga coana mare, zisă și femeia ,,aud, văd și pricep", adică mamaia mea cea tânără și frumoasă.

Se retrăgea bombănind, lăsând-o pe buna mea cu glas de domnișoară să stea pe preșul ei gri, adus la subțioară, împreună cu fusul, sulul de lână, un ghem și niște cârlige.

Învârtea mamaia fusul și noi ne sfredeleam mințile și inimile odată cu el!

Zvrrr! Și răsucea lâna din care nu știu prin ce magie ieșeau ciorapi călduroși.

Doua ore auzeai râsete și glume, și bârfe ușoare, zvonuri care deveneau realitate,  în scurt timp. Sincerități tăioase care însă nu supărau pe nimeni. Șezătorile astea ale după amiezelor de vară erau un facebook cuminte, în care se lua pulsul satului. Pe viu.

Cu hainele pline de praf, cu tălpile goale, căci aruncasem de mult papucii, cu ochii când spre una, când spre alta, ne bucuram când vreuna ne cerea ajutorul, ba să ținem vreun scul între palme, ba să băgăm ața-n ac, ba să le punem apă-n cană.

Apoi ne scuipau să nu ne deoache și ne-nfloreau obrajii sub ciupituri de drag.

La un semn, ultimul semn al soarelui care-și lua la revedere, se ridicau, ca la comandă, și fugeau de parcă ardea satul.

Venea ciurda. Vacile trebuiau aduse acasă, adăpate, mulse, legate la locul lor.

Ne mutam atenția în alte direcții. Uitasem de femeile de pe șanț. Tataia-și lua scăunelul, spăla ugerul vacii, și-n zgomotul acela inconfundabil laptele se aduna în hârdăul albastru. Nu trecea de noi. Îl apleca puțin, și ne băgam, pe rând, gurile-n spumă aia caldă ca și când doar cu licoarea aceea, în acel moment, am mai fi crescut un centimetru.

Ne ștergeam urmele de pe frunte și nas, râzând una de alta. Ne spălam mânuțele și mâncam amândouă un boț de mămăligă rece, puțină brânză și-o roșie zemoasă din care mușcam cu poftă lăsând să se scurgă zeama pe maieurile noastre și așa-nnegrite în aurul prăfuit al satului.

Mamaia râdea de noi cu tot cu ochii ei negri, ne mai lăsa-n curte o vreme, până-nchidea ea găinile, apoi ne spăla, pe rând, în niște ligheane reci, cu același smalț sărit, cu apă de ploaie în care pusese puțină piatră vânătă să nu se facă mătasea broaștei și ne trimitea-n odăița cu tavan albastru-n care intrai aplecat ca-ntr-o smerenie necerută, timp în care, scotea din cramă o bucată de săpun de casă făcut cu pelin și ne spăla hăinuțele. Târziu, după ce se îmbăia, intra și ea. Lăsa ușa întredeschisă. Se auzeau greierii și păsări obosite gângurind mai mult. Câte-o broască sărea nestingherită pe mijlocul bătăturii. Era momentul lor. Noi le zăream pe geamul micuț pe care ni-l lăsa mamaia deschis. Adormeam îmbrățișate. Din tavan, mai cădea câte-o gărgăriță de grâu, căci acolo depozitau cerealele și  tare ne strâmbam în somn, a neplăcere.

De fapt, noi deja ne certam cu soarele să nu cumva să mai ardă și a doua zi atât de tare.  El ne promitea în vis că va fi bun cu noi, ca apoi să uite și să lase pământul de parcă era târâm selenar.

Viața se repeta spre disperarea noastră și nu știam ca va veni o vreme când ne vom uita  degeaba, pe șanțuri, după preșurile femeilor harnice, după baticuri și basmale,  încercând să reproducem glasul mamaii:

- Ce cauți, Nelule, printre femei? Vrei să le rușinezi?

Și, în tinerețea lor așez copilăria noastră, le fac ghem și le-nvârt pe fusul de lemn, a neuitare.

Zvrrrr!!!


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

IMNUL CARPATIN-FĂGĂRĂȘENILOR - Ion Gavrilă Ogoranu (+1 mai 2006):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • crazy bobz 28.05.2022 01:50
    Pupici pentru poezia aceasta a vietii. :)
  • Adriana T 30.05.2022 23:58
    Va mulțumesc!

    Am intrat azi pe site și nu îmi venea a crede ca ati venit sa-mi urati bun venit câțiva dintre voi.

    Ma bucur nespus!

    Primesc pupicii cu drag, trimit imbratisari!
  • Tic 28.05.2022 10:20
    O sa păstrez bijuteria asta micuța alături de Amintiri din copilărie și La Medeleni și altele.O voi citi nepotilor mei, spunându-le ca asa a fost și copilăria mea in vacanta la mamaie. Dumnezeu sa le odihnească pe toate mamaiele și maicile din lume. Maica era strabunica care era și mai blândă decât bunica.
  • Adriana T 31.05.2022 00:03
    Am avut șansa să îmi cunosc străbunicii, bunicii, iar bunicii din partea mamei i-am avut 34 de ani, pentru mamaie, și 44 de ani, pentru tataie, aproape. La tara am stat doar anii copilăriei, în rest, rupeam porțile vacantei și uitam ca trebuie sa ma întorc la școală. Au fost vremuri grele, dar frumoase.

    Eu scriu sa nu uit toate acele lucruri care acum par primitive, dar mie încă îmi trec prin ochi, minte și inima.

    Va mulțumesc pentru lectura și comentariu. E ca și când am primit florile bucuriei, bucurie pe care v-o doresc desavarsita.
  • Enya 28.05.2022 15:29
    Satul romanesc este dusmanul satanistilor si moartea la propriu a ocultei, disparitia ei!

    Multe felicitari, scrieti prin emotii, Doamna!
  • Adriana T 31.05.2022 00:04
    Va mulțumesc pentru surpriza de a va fi găsit aici. Neașteptat totul.

    Chiar va pricepeți sa faceți un om sa se simta confortabil intr-un loc nou.
  • Briela 29.05.2022 00:43
    Am citit cu nesaț, am sorbit fiecare cuvînt și lacrimi încărcate de dorul copilariei fericite mi-au curs ușor pe obraji. Nu putem și nu trebuie să uităm cei mai frumoși și cei mai ”curați ”ani cu care am fost binecuvîntați. Dumnezeu să îi odihnească în liniște pe toți bunicii care au sădit atîta bucurie și fericire în inimile nostre! Scrieți minunat, doamna Adriana!
  • Adriana T 31.05.2022 00:08
    Cu aceasta poveste simplă am primit atâtea emoții de parc-ar fi fost prima data când scriu.

    Astfel că da, asa gândesc și eu. Pentru a mai salva unele lucruri de care nu mai avem parte acum, mie nu îmi rămâne decât sa continui cu scrisul. Puținul meu cu puținul altuia devine multul de mâine, dovezile ca am avut parte de copilărie și bunici ca în povesti. Va mulțumesc nespus!
Ultima oră

23:12

Este publicul pregătit pentru adevărul despre vaccinurile Covid? Dr. Pierre Kory, despre lărgirea “fereastrei Overton” și modul cum dovezile și afirmarea adevărului sunt tot mai greu de ignorat de către mass-media dominantă

22:00

Pr. Ioan Istrati: Sfânta și Marea Joi - Dumnezeul cerurilor, răpus de iubire, ajunge atât de aproape de oameni, încât este călcat în picioare de cei care au iadul drept acoperământ

21:07

Vaccinul Gardasil a provocat cancer de col uterin unei tinere, care ulterior a murit la doar 22 de ani

20:30

Un sfânt "FĂRĂ SCAUN LA CAP": Sfântul anticomunist Gavriil Georgianul, omul care a dat foc unui portret al lui Lenin de pe Comitetul Central al Partidului Comunist din Tbilisi chiar de „1 mai muncitoresc”

19:24

Robert Malone, conferință la București: „Să facem Europa măreață din nou!” Pericolul tehno-totalitarismului. Elitele globaliste sunt extrema stângă. Tehnologia de război psihologic implementată deja este o încălcare a drepturilor omului - VIDEO

18:20

Colegiul Medicilor îi spală pe medicii implicați în decesele suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon

17:45

Părintele Bogdan Florin Vlaicu: Miercurea Mare - ziua contrastelor duhovnicești. 1 mai: respectarea Postului Mare versus obiceiul îmbuibării de 1 mai muncitoresc comunist

16:30

A murit un mare artist: Rodion Gheorghiță, sculptorul care restituia României operele dispărute ale lui Constantin Brâncuși

16:03

Scene de coșmar într-un supermarket din Cluj. O femeie de 50 de ani a făcut infarct sub privirile șocate ale clienților și angajaților

15:41

S-a predat Donald Trump? – Statul Paralel pare că îi pregătește un nou mandat la Casa Albă

15:18

Manifestații pro-Palestina în marile campusuri universitare din America. Zeci de arestări în rândul protestatarilor - VIDEO

14:22

Danemarca renunță la Ozempic, medicamentul pentru diabet care provoacă o explozie de efecte adverse

13:50

Tucker Carlson, interviu cu Aleksandr Dughin, ”creierul lui Putin” - VIDEO

12:30

Când a fost primul ”1 Mai muncitoresc” în România. ”Ziua Muncii” cu defilarea comunistă din București, într-o filmare de epocă din 1964 - VIDEO

11:49

Statul subteran, dezgropat de jurnaliștii de la Realitatea PLUS: Dinamitarea rețelei de infractori conduse de Coldea