Adriana Tîrnoveanu: FUSUL NEUITĂRII. Debut la ActiveNews

De Adriana Tîrnoveanu  /  

Foto: Kurt Hielscher / Dragusanul.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Când eram mică, soarele ne privea de pe fruntea cerului cum ne jucam și ne dădeam de-a dura prin curtea colbuită a bunicilor. Nu ne păsa că ne murdărim câtuși de puțin. 
 
Pe la amiază, se supăra atât de tare că nu-l luăm și pe el în jocul nostru că se-nfoia grozav și-ncepea s-ardă totu-n jur. 
 
Nouă ne frigeau tălpile pe pământu-nfierbântat și intram în odăița cu tavan albastru să ne răcorim. Turna mamaia apă rece-ntr-o cană de tablă cu smalțul sărit, dar pictată cu atâția sori că-i făceam în ciudă celui de pe cer. Ne trecea fierbințeala și ne luam înapoi joaca. Ne-nghionteam una pe alta, râdeam cu lacrimi, apoi pe-nfundate, căci ne făcea semn mamaie sa tăcem că ,,se trezește tatai-tu și vai de voi va fi!"

Noi știam că nu-i deloc așa, dar mai cunoșteam faptul că, nopțile, bunul nostru nu le dormea acasă, ci era la grajduri, păzind văcuțele de la CAP, dar foloseam momentul în favoarea noastră, ne-ncălțam și ieșeam pe uliță.

Doar că și ulița era pedepsită de Sfântul Soare. Ardea toată. Lumea se ascunsese în case, la răcoare.  Căutam umbra de asemenea, mai mult pe lângă garduri peste care pomii-și aplecau  crengile, iar noi ne tupilam sub ele întărâtând câinii, după uluci. Nu voiam somn. Somnul era doar al nopții.  Cum să dormi ziua? Dar în lipsa oamenilor ne făceam de lucru ceva vreme până când soarele uita de noi, și-și chema înapoi oastea razelor. Capitula, iar noi credeam învingătoare.

Când primul preș se ivea pe șanț, știam că vom intra-n lumea magică a oamenilor mari, a femeilor sfătoase. Înc-un preș, un scăunel, o farfurie cu gogoși, un coș cu mere dulci, niște andrele, ghemuri,  o pânză de etamină și ațele curcubeului, baticuri-nnodate la spate, basmale înflorate pe chipuri blânde, argint la tâmple,  fețe de bunici tinere, altele bătrâne cât lumea, cu toate întâmplările pe obraji, în fiecare pliu.

Noi încremenite, privind de la una la alta. Sora mea ciulea urechile după glumele îndrăznețe, eu eram rezervată,  prefăcându-mă că nu-nteleg de ce râd asa cu foc.

- Sorinaaa! Mamai-ta nu vine! Du-te și cheam-o!

În locul ei, venea tataia!

- Ce cauți, Nelule, între femei? Fugi de-aci! Rușinezi lumea!, striga coana mare, zisă și femeia ,,aud, văd și pricep", adică mamaia mea cea tânără și frumoasă.

Se retrăgea bombănind, lăsând-o pe buna mea cu glas de domnișoară să stea pe preșul ei gri, adus la subțioară, împreună cu fusul, sulul de lână, un ghem și niște cârlige.

Învârtea mamaia fusul și noi ne sfredeleam mințile și inimile odată cu el!

Zvrrr! Și răsucea lâna din care nu știu prin ce magie ieșeau ciorapi călduroși.

Doua ore auzeai râsete și glume, și bârfe ușoare, zvonuri care deveneau realitate,  în scurt timp. Sincerități tăioase care însă nu supărau pe nimeni. Șezătorile astea ale după amiezelor de vară erau un facebook cuminte, în care se lua pulsul satului. Pe viu.

Cu hainele pline de praf, cu tălpile goale, căci aruncasem de mult papucii, cu ochii când spre una, când spre alta, ne bucuram când vreuna ne cerea ajutorul, ba să ținem vreun scul între palme, ba să băgăm ața-n ac, ba să le punem apă-n cană.

Apoi ne scuipau să nu ne deoache și ne-nfloreau obrajii sub ciupituri de drag.

La un semn, ultimul semn al soarelui care-și lua la revedere, se ridicau, ca la comandă, și fugeau de parcă ardea satul.

Venea ciurda. Vacile trebuiau aduse acasă, adăpate, mulse, legate la locul lor.

Ne mutam atenția în alte direcții. Uitasem de femeile de pe șanț. Tataia-și lua scăunelul, spăla ugerul vacii, și-n zgomotul acela inconfundabil laptele se aduna în hârdăul albastru. Nu trecea de noi. Îl apleca puțin, și ne băgam, pe rând, gurile-n spumă aia caldă ca și când doar cu licoarea aceea, în acel moment, am mai fi crescut un centimetru.

Ne ștergeam urmele de pe frunte și nas, râzând una de alta. Ne spălam mânuțele și mâncam amândouă un boț de mămăligă rece, puțină brânză și-o roșie zemoasă din care mușcam cu poftă lăsând să se scurgă zeama pe maieurile noastre și așa-nnegrite în aurul prăfuit al satului.

Mamaia râdea de noi cu tot cu ochii ei negri, ne mai lăsa-n curte o vreme, până-nchidea ea găinile, apoi ne spăla, pe rând, în niște ligheane reci, cu același smalț sărit, cu apă de ploaie în care pusese puțină piatră vânătă să nu se facă mătasea broaștei și ne trimitea-n odăița cu tavan albastru-n care intrai aplecat ca-ntr-o smerenie necerută, timp în care, scotea din cramă o bucată de săpun de casă făcut cu pelin și ne spăla hăinuțele. Târziu, după ce se îmbăia, intra și ea. Lăsa ușa întredeschisă. Se auzeau greierii și păsări obosite gângurind mai mult. Câte-o broască sărea nestingherită pe mijlocul bătăturii. Era momentul lor. Noi le zăream pe geamul micuț pe care ni-l lăsa mamaia deschis. Adormeam îmbrățișate. Din tavan, mai cădea câte-o gărgăriță de grâu, căci acolo depozitau cerealele și  tare ne strâmbam în somn, a neplăcere.

De fapt, noi deja ne certam cu soarele să nu cumva să mai ardă și a doua zi atât de tare.  El ne promitea în vis că va fi bun cu noi, ca apoi să uite și să lase pământul de parcă era târâm selenar.

Viața se repeta spre disperarea noastră și nu știam ca va veni o vreme când ne vom uita  degeaba, pe șanțuri, după preșurile femeilor harnice, după baticuri și basmale,  încercând să reproducem glasul mamaii:

- Ce cauți, Nelule, printre femei? Vrei să le rușinezi?

Și, în tinerețea lor așez copilăria noastră, le fac ghem și le-nvârt pe fusul de lemn, a neuitare.

Zvrrrr!!!


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Șeful Pfizer în 2018 despre pastila electronică cu cip la Forumul Economic Mondial

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
 • crazy bobz 28.05.2022 01:50
  Pupici pentru poezia aceasta a vietii. :)
 • Adriana T 30.05.2022 23:58
  Va mulțumesc!

  Am intrat azi pe site și nu îmi venea a crede ca ati venit sa-mi urati bun venit câțiva dintre voi.

  Ma bucur nespus!

  Primesc pupicii cu drag, trimit imbratisari!
 • Tic 28.05.2022 10:20
  O sa păstrez bijuteria asta micuța alături de Amintiri din copilărie și La Medeleni și altele.O voi citi nepotilor mei, spunându-le ca asa a fost și copilăria mea in vacanta la mamaie. Dumnezeu sa le odihnească pe toate mamaiele și maicile din lume. Maica era strabunica care era și mai blândă decât bunica.
 • Adriana T 31.05.2022 00:03
  Am avut șansa să îmi cunosc străbunicii, bunicii, iar bunicii din partea mamei i-am avut 34 de ani, pentru mamaie, și 44 de ani, pentru tataie, aproape. La tara am stat doar anii copilăriei, în rest, rupeam porțile vacantei și uitam ca trebuie sa ma întorc la școală. Au fost vremuri grele, dar frumoase.

  Eu scriu sa nu uit toate acele lucruri care acum par primitive, dar mie încă îmi trec prin ochi, minte și inima.

  Va mulțumesc pentru lectura și comentariu. E ca și când am primit florile bucuriei, bucurie pe care v-o doresc desavarsita.
 • Enya 28.05.2022 15:29
  Satul romanesc este dusmanul satanistilor si moartea la propriu a ocultei, disparitia ei!

  Multe felicitari, scrieti prin emotii, Doamna!
 • Adriana T 31.05.2022 00:04
  Va mulțumesc pentru surpriza de a va fi găsit aici. Neașteptat totul.

  Chiar va pricepeți sa faceți un om sa se simta confortabil intr-un loc nou.
 • Briela 29.05.2022 00:43
  Am citit cu nesaț, am sorbit fiecare cuvînt și lacrimi încărcate de dorul copilariei fericite mi-au curs ușor pe obraji. Nu putem și nu trebuie să uităm cei mai frumoși și cei mai ”curați ”ani cu care am fost binecuvîntați. Dumnezeu să îi odihnească în liniște pe toți bunicii care au sădit atîta bucurie și fericire în inimile nostre! Scrieți minunat, doamna Adriana!
 • Adriana T 31.05.2022 00:08
  Cu aceasta poveste simplă am primit atâtea emoții de parc-ar fi fost prima data când scriu.

  Astfel că da, asa gândesc și eu. Pentru a mai salva unele lucruri de care nu mai avem parte acum, mie nu îmi rămâne decât sa continui cu scrisul. Puținul meu cu puținul altuia devine multul de mâine, dovezile ca am avut parte de copilărie și bunici ca în povesti. Va mulțumesc nespus!

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

13:00

Avocatul Gheorghe Piperea lansează platforma civică România Nes(u)pusă la Craiova

13:00

Corneliu Vlad: SUA vs Rusia: CARE PE CARE?

12:10

Eliberarea Insulei Șerpilor – victorie ucraineană sau mutare de șah-mat a rușilor?

11:10

„Agenda noastră comună” în Era Post-Covid – „digitalizarea totală a lumii” și „multilateralismul” triumfal. Klaus Schwab: „Acum este un moment istoric, nu numai pentru a lupta împotriva virusului real, ci și pentru a modela sistemul pentru era post-covid”

10:00

A murit cunoscutul medic evreu-american VLADIMIR ZELENKO. El a deconspirat vaccinarea Covid în fața unui Tribunal Rabinic: Treziți-vă! Este al III-lea război mondial. Este moarte. Este genocid. Doar 10% vom supraviețui - cei cu credință

00:05

1 iulie: Sfântul Leontie de la Rădăuți

00:00

1 iulie: Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma

23:10

SUBVERSIUNEA. Cei 4 pași prin care se distruge o națiune. VIDEO

22:30

Pr. Ioan Istrati: LEAGĂNUL DE LACRIMI

22:08

Cea mai vaccinată țară din Europa are acum cea mai gravă situație COVID

20:00

Nicicînd nu visam ca, avînd la Cotroceni un fost profesor drept președinte, nivelul educației școlare să ajungă atît de jos! OPINIA PROFESORULUI

19:10

Patriarhia Bulgariei dorește oare să-l autohtonizeze pe Sfântul Apostol Andrei încercând să-l așeze deasupra Mitropoliei din Durostorum?

18:00

CINE L-A ACOPERIT PE BĂSESCU LA CNSAS 14 ANI? Germina Nagâț, într-o comunicare transmisă ActiveNews, dezavuează Concluziile Anchetei CNSAS, care demonstrează că ea a știut de TOATE documentele încă din 2005-2008 ca șefă a Direcției de Investigații

17:18

Creatoarea serialului Friends își pune țărână în cap pentru că toate personajele sunt ALBE

15:35

PROTEST pe patru roți AZI la BUCUREȘTI contra scumpirilor de carburanți și a Guvernului de 50 de bani. Piața Constituției, ora 17, benzinăriile din Centrul Capitalei, Piața Victoriei, ora 19.00. ACTUALIZARE VIDEO