Adrian Onciu: Pretextul ”Putin” pentru programul ”ReArm Europe” de 800 miliarde euro

De Adrian Onciu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ucraina a fost de la bun început o afacere ruso-americană. Și așa va rămâne până la final, indiferent de cât de tare vor țipa Zelensky și aliații săi din Europa. Ultimii vor fi chemați la masă abia după ce Putin și Trump vor împărți prada.

Este cinic din partea Americii? Da. Este nedrept pentru ucraineni? Discutabil, dat fiind că l-au susținut pe Zelensky în toate acțiunile sinucigașe. Este perdant pentru Europa? Cu siguranță. Este o afacere bună pentru Rusia? Fără îndoială, dacă facem abstracție de zecile de mii de victime.

Tragem linie și mergem mai departe. Unde o vedem pe Ursula von der Leyen, pregătită să militarizeze Europa printr-o cursă a înarmării fără precedent. În următorii cinci ani, Uniunea va folosi 800 miliarde euro în plus pentru cheltuieli de apărare. Desigur, un nivel încă modest în comparație cu Statele Unite, care alocă aceeași bani într-un singur an.

Din cele 800 de miliarde ale programului ”ReArm Europe”, 150 de miliarde vor proveni din împrumuturi destinate achizițiilor comune de echipamente militare. Ne amintim că un model similar a fost folosit în pandemie, cu fonduri la discreția Ursulei von der Leyen. Restul de 650 de miliarde de euro ar urma să fie mobilizați prin creșterea cheltuielilor naționale pentru apărare cu 1,5% din PIB-ul fiecărui stat membru.

Redirecționarea unor sume imense din sectorul civil către înarmare are nevoie de sprijin popular. ”Rusia agresivă” rămâne un pretext care vinde bine. Este mult mai ușor să convingi parlamentele naționale să aloce bugete militare invocând tancurile rusești, decât ambițiile abstracte de federalizare ale Ursulei von der Leyen. Sau influența globală visată de Emmanuel Macron.

În realitate, pericolul rusesc a rămas la fel de mic ca cel de dinainte de februarie 2022. Dacă ne uităm la cifre, Kremlinul cheltuiește 7-8% din PIB pe apărare (față de 1,5-2% media UE), însă economia Rusiei este mult mai slabă (PIB de circa 2 trilioane dolari vs. 18 trilioane UE). Capacitatea Moscovei de a susține un război convențional pe termen lung împotriva NATO rămâne discutabilă, ceea ce sugerează că pericolul este voit exagerat pentru marele public.

Ideea unui război nuclear între Rusia și Europa, chiar și cu cele ”doar” 500 de focoase de partea europeană, devine irațională până la absurd. Orice om lucid (inclusiv liderii politici și militari) înțelege că un astfel de conflict ar fi un dezastru mutual, indiferent de raportul numeric al arsenalelor. Cele 500 de focoase europene sunt suficiente pentru a garanta că Rusia nu va trece linia roșie a unui atac nuclear. Prin urmare, reînarmarea convențională a UE (tancuri, avioane, drone ș.a.m.d.) nu adaugă nimic la ecuația nucleară. Descurajarea e deja asigurată chiar și la paritatea actuală.

Programul ”ReArm Europe” de 800 miliarde euro este despre orice altceva în afară de pericolul rusesc. Reînarmarea cu forțe convenționale reprezintă mai mult un gest simbolic – un semnal că Europa întreprinde ceva. Calculul strategic al Rusiei se bazează pe nuclear, nu pe tancuri. Așa că înarmarea sub spectrul narativei ”vin rușii” rămâne un soi de ”teatru de securitate” pentru publicul intern și aliați.

În realitate, circa 50 de procente din motivația cursei înarmării este strict economică – contracte pentru nemții și francezii de la Airbus, Rheinmetall, Thales, locuri de muncă, inovație tehnologică. O oportunitate de a pompa bani în economia Franței și în cea a Germaniei sub pretextul securității. Ceilalți, fraierii gen România și Bulgaria, trebuie doar să cotizeze la timp.

Un alt motiv bun pentru înarmare ar fi atingerea ”relevanței globale”. UE vrea să fie luată în serios ca putere militară, nu doar economică, în competiția cu SUA, China și Rusia. Forțele convenționale sporesc capacitatea de a interveni în crize regionale (vezi Africa, Orientul Mijlociu) și de a negocia cu pistolul pe masă.

Așadar, falsul ”pericol rusesc” este fluturat non-stop în mass-media și pe rețele întrucât justifică bugete, unifică statele UE și conferă un scop nobil reînarmării. Programul de sute de miliarde ”ReArm Europe” nu reflectă nici pe departe nevoia reală de a contracara o invazie rusească iminentă. Tancurile din Donbas nu vor ajunge la Varșovia, iar rachetele nucleare nu vor zbura cât timp rațiunea domină.

Reînarmarea UE este în totalitate despre altceva: economie, federalizare și statut global.
 
Opoziția
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Adevărul despre Dosarul lui Marian Enache de la Securitate și SRI - Emisiune Starea de Libertate - ActiveNews cu ofițerul de contrainformații militare Doru Paraschiv - FB și YT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Wolf Edmond 19.03.2025 15:38
    Este o afacere particulară, o sărăcire a europenilor și o spălare de bani. Nimic altceva.
  • Wolf Edmond 19.03.2025 18:19
    Planul urmărește confiscare/naționalizarea economiilor cetățenilor din țările europene.
    https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/comisia-europeana-vrea-sa-utilizeze-economiile-ceta-enilor-pentru-apararea-ue-ursula-von-der-leyen-tinteste-10-trilioane-de-euro-video-1587285
    Totul urmat de un control sălbatic al utilizării banilor proprii.
    https://www.ziuanews.ro/stiri/ursula-nu-se-lasa-noile-bancnote-din-ue-vor-avea-data-de-expirare-iar-euro-digital-va-fi-programabil-incepand-cu-octombrie-2025-1587264
    Vin vremuri interesante.
  • Wolf Edmond 19.03.2025 18:25
    Și mai adăugați înmulțind cu 2 la ce va să vină:
    Coaliția așa zis „pro europeană” și realizările ei din ultimii cinci ani:
    Majorări medii ale prețurilor de 49,23% la mâncare. Defalcat, există creșteri semnificative la alimentele de bază:
    - pâine (55,2%)
    - fructe (53,98%)
    - carne de vită (48,58%)
    - carne de porc (40,7%)
    - pește proaspăt (63,27%)
    - lapte de vacă (42,45%)
    - zahăr (63,25%) bere (47,46%).
    Detergenții sunt cu 61,15% mai scumpi, serviciile de igienă și cosmetică cu 60,29%, încălțămintea cu 36,57%, iar îmbrăcămintea cu 32,36%.
    Prețul medicamentelor a crescut cu 29,44%.
    Gazele erau în ianuarie cu 84,49% mai scumpe față de ianuarie 2020, energia electrică cu 39,79%, iar cea termică cu 50,9% mai scumpă.
    La capitolul apă, canal, salubritate scumpirile sunt de 90,7%.
    Prețul combustibililor a crescut în același interval de timp cu 44,39%.
    Cea mai mare scumpire înregistrată este dublarea costurilor cu serviciile poștale, acestea crescând cu 108,18%.
    Datele de mai sus provin de la Institutului Național de Statistică.
  • Wolf Edmond 19.03.2025 20:16
    https://www.youtube.com/watch?v=QaZa45BC6tc
  • Wolf Edmond 19.03.2025 22:37
    Problema cea mai gravă a europenilor constă în faptul că majoritatea armelor de înaltă tehnologie care apără Europa sunt de fabricație americană: F35, F16, Patriot, dronele Reaper, rachetele cu bătaie lungă, etc. 35% din comerțul de arme american se face cu Europa care este cel mai important client al Americii. Întâmplător toate sistemele de arme americane fabricate după 1980 sunt prevăzute cu o „poartă în spate” a softurilor din dotare. Dacă mâine dimineață Donald Trump se trezește nervos și supărat pe Europa, emite ordinul de a fi dezactivate toate armele americane din Europa și toate armele americane se transformă în fier vechi: rachetele nu pot fi lansate, motoarele și sistemele de arme ale avioanelor nu pornesc, radarele nu pornesc, etc. Degeaba ai un smarphone ultimul răcnet dacă nu ai semnal. Turcia și Arabia Saudită au trecut prin asta. Dacă americanii nu dau și codul sursă odată cu armele vândute, nu se poate face nimic. Înainte de a utiliza armele americane trebuie să ceri permisiunea americanilor confesându-le împotriva cui vrei să le folosești. Altfel nu funcționează.
Ultima oră

22:00

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”

20:30

Marian Munteanu: NOI ÎNȘINE. (VIDEO)

19:25

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO

18:20

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

17:30

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

17:20

George Simion, interviu de excepție pentru The American Conservative: ”Sunt un susținător puternic al UE și al NATO, dar ca partener egal, nu ca țară de mâna a doua”

16:20

Dilema unui judecător timp de 25 de ani: Din ce putere face parte Curtea Constituțională? Pentru că, potrivit Constituției României, în statul român există 3 și doar 3 puteri: puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească”

15:44

Ioana Ene Dogioiu: CCR nu e mai presus de lege! Hotărâre definitivă fără precedent. Curtea Neconstituțională a României poate distruge o țara. Cazul avocatei Elenina Nicuț, care a înfrânt CCR în instanță, și cel de la Curtea de Apel Ploiești

15:36

Marius Lulea, reacție după ce Ilie Bolojan i-a făcut campanie electorală cu circ, episcop și defilare MApN și SRI lui Crin Antonescu: ”Mai grav este că promovarea acelui candidat s-a făcut din banii românilor”

14:55

Macron, exclus de la întâlnirea lui Trump cu Zelenski din Bazilica Sfântul Petru - FILMAREA ZILEI

14:40

Jurnaliști americani de marcă își exprimă îndoiala privind sinuciderea Virginiei Giuffre, acuzatoarea lui Epstein și a Prințului Andrew. ”Vă asigur că nu mă voi sinucide”

14:00

Duminica Tomii, a doua după Paști - IPS Anania: "Nu poate fi vorba de Toma Necredinciosul, ci de Toma Îndoitul"

13:32

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale și a alinia legislația românească la standardele europene

13:14

‘Telectuali lui Soros în panică. BTI: ”România literară” – speriată că Georgescu e liber, nejudecat și va cîștiga, cumva

13:05

Sorin Roșca Stănescu: Termenii acordului de pace