Adrian Onciu: Cum ne-au șantajat austriecii de la OMV, în ciuda lobby-ului american

De Adrian Onciu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a încercat, din nou, să profite de o conjunctură favorabilă. Discuția a fost tranșantă: dragi parteneri strategici americani, observați cu ochiul liber cât contăm noi în ecuația voastră din estul Europei, în contextul războiului. E timpul să căpătăm ceva la schimb. Ajutați-ne să intrăm în Schengen. Să vadă populația că efortul nostru substanțial are, totuși, un sens.

Zis și făcut. Americanii și-au pus în funcțiune Departamentul PR – Secția UE, iar în scurt timp inclusiv Olanda și-a dat acordul.

La Bruxelles, la nivelul Comisiei Europene, România a primit asigurări ferme că totul va fi OK. Mai ales că Germania și Franța ne sprijineau necondiționat.

Ei bine, pe 18 noiembrie a picat bomba: într-un interviu în mass-media, ministrul de Interne al Austriei a spus răspicat că țara sa va vota împotrivă la Consiliul JAI de pe 8 decembrie. Motivul scos din joben, migrația ilegală, s-a dovedit a fi cât se poate de fals.

Context. Austria a fost printre cele mai lovite state după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei. Și asta pentru că, aproape din senin, s-a văzut în situația de a rămâne fără 80% din gazul pe care îl folosea în 2021, la nivel național. Vorbim despre energia importată de la Gazprom. Disperat, cancelarul Karl Nehammer l-a vizitat pe președintele Putin după izbucnirea războiului, ca să găsească o soluție. Previzibil, Putin l-a trimis la Casa Albă, să-i ceară socoteală lui Joe Biden. Eventual, să-l roage să-i dea gaze GNL sub prețul pieței. Din acel moment, orice sursă de energie ieftină a devenit vitală pentru Austria. Inclusiv gazele naturale de la Marea Neagră, unde OMV Petrom obținuse licența de exploatare în proiectul Neptun Deep.

De subliniat că americanii de la Exxon s-au retras din Neptun Deep, nu înainte de a trage un tun de un miliard de dolari, bani decontați de Romgaz – noul partener al OMV. Așadar, după ce a plătit o avere pe dreptul de a extrage petrol din propria curte, Romgaz are acum tot interesul ca lucrările de exploatare să înceapă cât mai repede. În parteneriat cu OMV, bineînțeles.

Doar că aici intervine marea problemă. Șantajul. Austriecii spun că sunt gata să investească IMEDIAT în exploatare, cu condiția la legea off-shore să fie modificată. Și astfel să poată beneficia de gazele din România după bunul plac. Cum spuneam, grație războiului din Ucraina, Austria tocmai a pierdut energia ieftină de la ruși. Iar situația e disperată.

Pe 21 noiembrie, la doar trei zile de la lovitura de măciucă aplicată României de ministrul de interne al Austriei, cine credeți că apare la Cotroceni? Nimeni altul decât Alfred Stern, directorul general executiv al OMV. Discuția cu președintele Klaus Iohannis pare să fi fost destul de contondentă. Iohannis a dat de înțeles că proiectul Neptun Deep trebuie să demareze cât de repede, fiind un obiectiv strategic național. Doar că austriacul Stern s-a făcut că plouă. I-a comunicat președintelui că investiția de la Neptun Deep ar putea fi luată în considerare abia în a doua parte a anului viitor.  

(…) Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța strategică a proiectului Neptun Deep pentru România și a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă și se află în vigoare. Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul oficial de la Cotroceni.

Varianta șantajului grotesc al OMV la adresa României este confirmată de tânărul ”activist” Andrei Caramitru, un bun cunoscător al multinaționalelor din România, care încearcă să acrediteze ideea că în spatele gestului Austriei s-ar afla Vladimir Putin (însă fără dovezi, doar prin prisma bunelor relații ruso-austriece).

Andrei Caramitru: ”Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat din partea OMV. (…) În acest moment, în care toată lumea are o problemă majoră din punct de vedere energetic, e esențial ca tu să fii independent energetic. Or, în această logică, acum vine un stat cum e Austria, ca o sucursală a FSB-ului, care te blochează și te aruncă în aer. E, practic, o declarație de război. (…) În legea off-shore există însă un articol care spune tu poți exporta gazele din România doar dacă-ți dă voie statul român. Ceea ce, din nou, are sens, pentru că resursele întotdeauna sunt ale statului.  Așadar, OMV trebuie să ia o decizie privind investițiile (în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, n.r.) până la sfârșitul anului, dar au venit public și au zis vor decide abia în 2023. Deci, practic, nu-și respectă contractul și asocierea făcute inițial, lucru care ar trebui să aibă repercusiuni.”

Caramitru jr. mai spune că, potrivit surselor sale din interiorul OMV, austriecii i-ar fi transmis lui Iohannis că dau drumul la investiții doar dacă 9 miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră vor ajunge la Viena.  

Varianta șantajului a fost confirmată și de europarlamentarul Vasile Blaga: ”Austriecii nu au decât să respecte toate normele din România și din UE ca să își dezvolte afacerile. Dar, dacă de exemplu nu încep exploatarea gazelor din Marea Neagră, păi atunci e obligația statului român să ridice licența. Ori e lege, ori tocmeală. Eu cred că România nu are voie să se tocmească”.

Austriecii au jucat dur dintr-un motiv foarte simplu. Ei s-au trezit ”jefuiți” de gazul ieftin rusesc printr-o decizie a administrației Biden pusă în aplicare de Bruxelles prin intermediul Ursulei von der Leyen. Și atunci au acționat în consecință, căutând alternative acolo unde încă există resurse, mijloace și pârghii. Adică în România.

De aceea lobby-ul american la Viena nu a funcționat. Austriecii pur și simplu și-au urmărit interesele economice, făcând abstracție de presiunile Casei Albe.  

Exaltați, politicienii români s-au aruncat cu capul înainte după promisiunile ferme ale partenerilor strategici. Și de aici imensa dezamăgire. Nu și-au putut închipui că ditamai Unchiul Sam s-ar putea împiedica de un biet cancelar austriac.

Un rateu monumental, în urma căruia Washington-ul ar trebui să-și ceară scuze și să găsească rapid anumite compensații pentru vajnicii lor parteneri est-europeni.

………………………………….

Dacă v-a plăcut comentariul, îi puteți cumpăra autorului o cafea . Astfel sprijiniți în mod direct și opozitia.net, o platformă media independentă de schimb de idei între patrioții de pretutindeni și globaliștii fără nici un Dumnezeu.
 
Iată cum o puteți face:
 
PayPal (onciu.email@yahoo.com)
RO70INGB0000999906930786 (lei)
RO65INGB0000999911989038 (euro – SWIFT INGBROBU)
Titular: Adrian Onciu
REVOLUT – 0791.287.318 ––––– @adrian6j60
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • ceapistul 09.12.2022 13:58
  Ce spectacol penibil !
  Nici UE si nici Grecia , Bulgaria si Romania nu doresc o zona Schengen in contact direct . TERESTRU , cu Turcia.
  Toata "INDIGNAREA" pe care o vedem , mai ales daca e propagata de DIGI24 , PROTV , AntenaCNN , etc.....este o fenta SIGURA.

  Ma asteptam ca dupa fenta Covid , oamenii de bun simt sa nu mai fuga in masa si la aceasta fenta Schengen.
  UE nu are cum sa gestioneze o frontiera terestra de 460 de kilometri intre Turcia si Schengen (atat insumeaza frontiera bulgara si cea greaca fata de Turcia).

  Spania are doua mici enclave in Maroc ce s-au transformat in zone de razboi imediat dupa ce Spania a intrat in Schengen.
  https://www.youtube.com/watch?v=ntc0kC9lI6A
  Minutul 1.24 din clip ne spune exact ce sa va intampla intre Turcia si UE atunci cand vor avea granita comuna.

  Nu Austria ne refuza accesul in Schengen .
  Romania , Bulgaria si Grecia sunt cele care negociaza disperate pe canalele diplomatice secrete si serioase NEADMITEREA in Schengen .
  Pentru Grecia catastrofa ar fi totala , avand in vedere ca este pe picior de raboi cu Turcia .

  Tot taraboiul fals din media este gandit pentru a da o satisfactie bizonilor romulani care nu inteleg pericolul .
  UE trebuie sa joace acest teatru inclusiv fata de TURCIA pe care nu o poate transforma in inamic.
  Interesele militare si economice fata de TURCIA sunt infinit mai mari decat prostiile cu OMV care vrea trei lulele trei surcele din Romania.

  Daca toata presa mainstream este indignata , atunci adevarul este tocmai invers.
  Va mai aduceti aminte de imaginile din sectiile ATI din plandemie ?
 • Naeh 09.12.2022 14:56
  Motivele sunt evident economice, mai ales că sunt vremuri de criză. Olanda vrea să păstreze Rotterdam ca port de bază pt spațiul Schengen. Constanța i-ar încurca teribil și le-ar lua poate jumătate din volumul de mărfuri din China pt Europa tranzitate prin Rotterdam, dacă ne uităm la rutele maritime comerciale. Austria vrea gaze din Marea Neagră, așa că ne-au făcut pase de la unul la altul, când ne călărea Olanda pe Schengen Austria tăcea chitic. Olanda cică ei sunt cu noi acum, dar vezi tu bulgarii, sanchi, sunteți la pachet și noi nu vrem bulgarii.
  La o adică nu i-au lăsat singuri pe austrieci la veto, au pus și ei contră ca frații și s-au scos încă o vreme.
 • dejuan 09.12.2022 22:37
  Jaful, intelegem, este multidimensional. Ce se mai aude cu cadorisirea Austriei cu Enel-ul:

  "(...) OMV are niște pretenții,(...). Pretenția este ca statul român să răscumpere acțiunile Enel, să le ”liciteze” către OMV, dar într-un parteneriat investițional: adică statul român să finanțeze tot ce ține de lucrările de infrastructură, iar austriecii să se ocupe cu încasatul banilor."
  https://www.activenews.ro/opinii/Horatiu-Radulescu-Motive-pentru-care-nu-vom-intra-in-Schengen-178022
Ultima oră

21:42

Un interviu profetic din 2002 - dr. Michael Crichton, în dialog cu celebrul prezentator Charlie Rose: Virusul X și pericolul biotehnologiilor avansate - “ingineria genetică poate provoca mult mai multă distrugere decât bombele atomice” - VIDEO

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România