Abrams, Starlink, Reaper...: Jandarmul Mondial își pierde Galoanele pe drum

De Adrian Pătrușcă  /  

Foto: The New York Times

Foto: The New York Times

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate armele-minune ale Statelor Unite par depășite în condiții de confruntare reală. Ultima veste proastă pentru complexul industrial militar vine din zona Mării Roșii.

Rebelii Houthi din Yemen, sprijiniți de Iran, au anunțat doborârea încă unei drone americane Reaper.

Houthi au dat publicității o înregistrare video cu momentul în care drona de tip MQ9 Reaper este lovită de o rachetă sol-aer, precum și imagini cu resturi din dronă prăbușite pe pământ.

Un purtător de cuvânt al forțelor Houthi a afirmat că drona americană „desfășura acțiuni ostile” deasupra provinciei Marib din Yemen.

ZeroHedge scrie că este a patra dronă Reaper doborâtă de Houthi de la începutul războiului din Gaza.

Chiar dacă sunt sprijiniți de o putere regională, cum este Iranul, prin comparație cu forța Pentagonului, rebelii Houthi sunt o armată de desculți.

Care totuși – în mod uluitor - reușesc să țină în șah, în zona strategică a Mării Roșii, ditamai Coaliția Occidentală condusă de Washington.

Presupusa superioritate tehnică a Aliaților nu funcționează.

O dronă Reaper costă 30 de milioane de dolari. Nu e clar cu ce fel de rachetă au doborât-o rebelii yemeniți, însă, în mod sigur, aceasta este de zeci (poate sute) de ori mai ieftină.

La fel se întâmplă și cu dronele Houthi, cu care controlează toată Marea Roșie: cele mai scumpe costă maximum 20.000 de dolari bucata. Marea lor majoritate nu depășesc însă câteva mii de dolari.

Pentru a le doborî, navele occidentale folosesc rachete în valoare de peste 1 milion de dolari bucata.

Nemaivorbind că producția unor arme complexe și scumpe, cum sunt cele occidentale, este mult mai lentă, iar stocurile mai greu de înlocuit.

Ceea ce se întâmplă în zona Mării Roșii nu este o întâmplare. Pare mai degrabă un fenomen general, mult mai vizibil în Ucraina.

Armele occidentale aduse cu surle și trâmbițe în Ucraina și despre care se afirma că vor schimba soarta războiului au eșuat lamentabil una după alta.

Tancurile germane Leopard au fost prima „armă-minune” care a dat chix: trimise pe frontul ucrainean încă din vara trecută, ele au fost distruse aproape în totalitate în doar câteva luni.

Încă din ianuarie, Newsweek scria că ucrainenii mai au doar câteva bucăți.

Un lucru asemănător se întâmplă și cu tancurile britanice Challenger: s-a descoperit că sunt prea grele pentru terenurile din Ucraina, unde rămân împotmolite, astfel încât acum sunt folosite pe post de... tunuri.

Ce să mai spunem despre tancurile americane Abrams, prezentate drept cele mai bune din lume, adevărate bijuterii ale tehnicii?

După ce, în doar două săptămâni au fost distruse cel puțin patru Abrams, ucrainenii (foarte probabil la cererea expresă a americanilor) le-au retras pur și simplu de pe front.

Să nu se facă de râs!

Potrivit New York Times (deci nu vreo goarnă putinistă!), un tanc Abrams „costă 10 milioane de dolari”.

O dronă folosită de ruși la vânătoarea de tancuri Abrams „poate costa doar 500 de dolari”.

Colac peste pupăză, tot din Ucraina a venit zilele trecute vestea că rușii au reușit să bruieze sistemul de sateliți Starlink, lăsând forțele ucrainene „oarbe” chiar înaintea ofensivei de la Harkov.

Pentagonul a dezvăluit că îi plătește lui Elon Musk 23 de milioane de dolari pentru ca armata ucraineană să poată folosi Starlink, scrie Bloomberg.

Nu este așadar vorba de un hatâr pe care i-l face Musk lui Zelenski, sau de vreo înțelegere făcută pe picior, ci de un acord achitat și GIRAT de Pentagon.

Care implică, așadar, întregul prestigiu al armatei americane.

Prestigiu feștelit grav o dată în plus.

Pe Ulița Lumii, situația se schimbă cu rapiditate. Jandarmul Mondial continuă să patruleze în sus și-n jos, la fel de grav și plin de sine. Dar a îmbătrânit, săracul, și s-a zaharisit. Merge greu și se poticnește la tot pasul. Nu mai sperie pe nimeni.

Uniforma falnică de odinioară, numai fireturi și găitane, s-a tocit în coate și a făcut genunchi la nădragi.

Ba unii derbedei din mahala susțin că ar fi și rupt în fund. De aceea, zic ei, moșul pufăie și se vaită mereu că s-a încălzit vremea. Prefăcându-se nădușit, își dă jos chipiul și, mergând cu mâinile la spate, își acoperă turul cu el.

Dar asta, desigur, e o răutate. O teorie a conspirației.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • viorel craciun 19.05.2024 16:34
    Este firesc , asa s-a intamplat din anii celui de -al doilea razboi mondial " cu partizanii si marea masinarie germana " , apoi in Vietnam , in Afaganistan , intai cu " rusii " in anii 80 , dupa aceea cu " americani " in anii 2000 , etc, etc Sunt doua notiuni diferite " AFACEREA MILITARA CU COSTURILE SI PROPAGANDA EI " care " ADUCE PROFITUL IMEDIAT SI FARA RSICURI " si situatia reala pe " teren " cu , partizanii , gherila , etc , etc , dar de multe ori ele " se imbina decident tot prin bani si una functioneaza cu alta " ca pe vremuri si acum " poluare si depoluare " banii de fapt " scopul conflictului " impartindu-se intre " ASA ZISLE PARTI " .Vorba " raposatului " , nimic nou " sub capitanul SOARE " doar , tehnologia , metoda si scopul este acelasi " PROFITUL MARE SI IMEDIAT "
  • Vlad.Tepes 19.05.2024 17:43
    Excelent, maestre !
  • Brick 19.05.2024 18:36
    Cei mai de cacao raman europenii cu "Operatiunea Aspides" sub steag UE. Tarzie si lipsita de vlaga. O aiureala "pur defensiva", adica zero impact. O fregata belgiana a avut probleme tehnice si operationale. Cele tehnice se rezolva rapid, insa cele operationale mai greu, tin de personalul lipsit de profesionalism.
    Tancurile Leopard. Nu pupa haholii Leo2A8. Au fost trimise versiuni mai slabe, iar echipamentele de comunicatii au fost "downgrade". Abrams, haholii nu au primit mai sus de versiunile M1A1. In orice caz, haholii si rusii nu au aratat ca-s in stare de operatiuni combinate. Tembelii de haholi trimiteau la inaintare un tanc german in camp deschis, eventual minat, ca sa scoata la iveala artileria ruseasca crezand ca-i surprind cu contra-bateria. In contextul proliferarii dronelor, cu atat mai mult avea importanta sustinera tancurilor cu spaag, de pilda. In orice caz, protectia activa gen Trophy o sa functiuneze si pe verticala.
    p.s
    upgrade la tancurile rusesti :))
    https://www.youtube.com/watch?v=CtHJFTgkvIw
  • Radu Comsuta 19.05.2024 18:56
    "Abrams, Starlink, Reaper...:", ce pot să zic? Veșnica lor pomenire!
    Oricum americanii sunt și vor rămâne imbatabili pentru totdeauna în .. filmele americane.
    Alea în care super eroii se sparg în figuri de kick-boxing cu dușmanul, și îl aruncă pe the bad guy, de pe geamuri, acoperișuri, zgârie-nori, le și apoi trag direct la țintă...Bull's-eye ...direct în mecla ticălăsului...the vilan...de-l despică pe ăla în două ca în Terminator. Cu un pistol Colt, de ăla de face gaură cât pumnul, vorba cântecului: ”habar n-aveam că pot, cât poate coltul 38...”

    În schimb în realitate o să vedeți doar tancuri Abraams ciuruite, drone făcute praf, miguri căzute în cap și din astea...Halal partener ”strategic”. La o adică își vor lua coada între picioare și ne vor lăsa pradă inamicului cum au făcut-o în Afganistan, lăsând talibanii să-și facă de cap. Dacă ne puneam nădejdea în ruși, ne apărau mai bine (a fost totuși o glumă, n-o luați prea în serios!).

    Of, of, măi, măi. O să ne pregătim să-i mâncăm coliva unchiului Sam.
Ultima oră

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte

19:33

Scriitorul Constantin Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de o mare universitate din America. Interviul continuă: Despre un nou volum din Supracartea fără de ce

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania