A murit Alex Ștefănescu. ”Și Eminescu și George Călinescu și-au dorit o Catedrala a Neamului” - INTERVIU despre mizeria clasei politice și cum poate renaște România

De Victor Roncea  /  

Foto: Costel Pătrășcan

Foto: Costel Pătrășcan

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A murit criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu. Anul acesta împlinea 77 de ani. Bucovineanul Alex. Ștefanescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor Români din 1977 și redactor șef al revistei „România literară”. A scris zeci de cărți și piese de teatru și peste 5.000 de articole de critică literară. Dumnezeu să-l odihnească!

Redau în continuare un interviu pe care regretatul critic mi l-a acordat în urmă cu 7 ani, preluat la vremea respectivă de pe Ziariști Online și de ActiveNews:

„Alex. Ștefănescu abordează o serie întreagă de subiecte fierbinți, de la Piața Universității 1990 la Eminescu și Mișcarea Legionară, într-un interviu admirabil pe care îl publicăm integral mai jos, în format video”, se scrie pe Ziaristi Online. Interviul din care redăm câteva extrase mai jos se constituie și drept o critică dură a clasei politice actuale dar și a intelectualilor români:


„România este una dintre puținele țări din lume în care patriotismul este pedepsit”

În politică, "am avut numai motive de dezamăgire și de scepticism. De abia de astăzi încep să sper că se va schimba ceva în România", spunea Alex. Ștefănescu referindu-se la o inițiativă politică a lui Marian Munteanu, care "își propune să impună această valoare supremă: patriotismul. România este una dintre puținele țări din lume în care patriotismul este pedepsit. Cine declară că este patriot este persiflat sau chiar acuzat. Eu prin patriotism înțeleg un atașament sufletesc față de toți cei care trăiesc între granițele României: români, evrei, germani, unguri... Ca dovadă că avem această libertate de gândire - nedisciminatorie - este chiar faptul că am votat un sas ca președinte al României, spunea scriitorul.

Politicienii care ne conduc de multe ori își bat joc de noi și de țara noastră

Avem o țară frumoasă în care s-ar putea trăi mai demn dacă această aspirație n-ar fi zădărnicită de conducătorii actuali ai țării. Nu este un simplu pamflet politic ceea ce spun. Politicienii care ne conduc de multe ori își bat joc de noi și de țara noastră. Și aproape nimeni nu reacționează. Valori importante ale României se scurg ca și cum ar fi o hemoragie la nivel național. E trist că se întâmplă așa, că tinerii simt că n-au nici o șansă în propria lor țară. M-am bucurat foarte mult acum să aflu că s-a înființat un partid al patrioților și nu pot să nu fiu alături de cei de care ar fi alături și Mihai Eminescu", crede Alex. Ștefănescu, un cercetător al vieții lui Mihai Eminescu. „Eu scriu chiar acum o carte despre Eminescu și îi cunosc foarte bine gândirea lui. Își iubea foarte mult țara fără să fie xenofob, cum zic unii, încercând să sancționeze patriotismul", afirmă criticul literar. "În România ești considerat vinovat dacă îți iubești țara. Eminescu este numit naționalist în sensul de xenofob când Eminescu era un patriot", spune cărturarul oferind și exemple prin care îi contrazice pe detractorii lui Eminescu și îndemnând tinerii să-i citească articolele din ziarul "Timpul" pentru a se lămuri asupra profunzimii gândirii marelui român. "Eminescu făcea parte dintr-o Societate secretă pentru românii din Transilvania, "Carpații", și era permanent urmărit de poliția secretă a Imperiului austro-ungar pentru patriotismul lui. Iar cel care făcea raportul scria: "are spirit organizatoric; e periculos. Așa și astăzi....

„Și Eminescu și George Călinescu și-au dorit o Catedrala a Neamului”

La întrebarea reporterului Victor Roncea despre Eminescu și Catedrala Mânturii Neamului, reputatul critic afirmă tranșant: „Și Eminescu și George Călinescu - care avea o vocație a monumentalității - și-au dorit o Catedrală a Neamului. Acum se ridică diverși - unii din naivitate alții din rea intenție - împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Unii spun așa: "acum ne trezim să facem o Catedrală?”... Păi acum, pentru că acum suntem în sfârșit în stare, după ce n-am fost lăsați... A apărut și acest cântec care sabotează ideea de Catedrală a Neamului. Este o piesă propagandistică și o mare aroganță din partea realizatorilor ei: de unde știi tu ce preferințe are Dumnezeu? Sunt foarte bucuros că se construiește o Catedrală, pentru că în felul acesta restaurăm ceva din demnitatea noastră creștină originară. Religia creștină face parte din identitatea poporului meu și indiferent dacă aș fi sau nu credincios e o problemă de cultură generală să-ți înțelegi propria religie. De aceea am și pledat pentru predarea Religiei în școli”, susținea Alex. Ștefănescu.

Avem o datorie morală imensă față de basarabeni

Despre basarabeni, omul de cultură consideră că "trebuie să ne simțim vinovați pentru soarta lor" și că "avem o datorie morala imensă față de ei": "O bucată de țară ni s-a luat cu forța!". Alex. Ștefănescu amintește și o emoționantă relatare a poetului basarabean Grigore Vieru: Mă înduioșează o evocare a lui Grigore Vieru care spune că în satul lui de pe malul Prutului, biserica fusese transformată într-un depozit de grâu și de Paști, când mama lui voia să sfințească cozonacii, pasca și ouăle roșii, le sfințea ridicând mâna în văzduh ca să scalde aceste bucate sfinte în sunetele clopotelor de peste Prut, că peste Prut, în România, erau biserici. Și le sfințea în zvonul de clopot românesc... Au suferit mai mult decât noi basarabenii. Și noi am suferit foarte mult dar ei au fost chiar ostracizați. Au fost deportați în Siberia, li s-a interzis și limba, n-aveau voie nici să pretindă că limba pe care o vorbesc este limba română. Până nu demult... Am fost recent în Basarabia și un ministru al Culturii n-avea curaj să zică Limba Română. De Ziua Limbii Române - 31 august - zicea "să apărăm limba nostră" și permanent zicea "limba noastră"; nu zicea Limba Română. Îi era frică! Basarabenii sunt cu totul și cu totul români și și-au păstrat identitatea românească făcând mari sacrificii”, adeverea Alex. Ștefănescu.

Fără cultură suntem desființați ca popor”

În ce privește Ministerul Culturii, Alex. Ștefănescu afirma că acesta este unul dintre cele mai importante ministere ale țării și n-ar trebui să se dea unuia sau altuia doar așa, ca "premiu de consolare" unor oameni politici care n-au primit alte ministere. „Ministerul Culturii apără ceea ce s-ar putea numi ADN-ul Poporului Român. Identitatea lui, felul lui de-a fi. Noi cum ne legitimăm in fața lumii? Foarte bine că suntem receptivi față de cultura occidentală. Și eu sunt un mare iubitor al culturii occidentale dar în primul rând trebuie să avem propria noastră cultură, pentru că altfel suntem desființați ca popor. Un om cultivat este ceea ce este un pământ cultivat. Dacă un pământ necultivat este sălbatic, un om necultivat este sălbatic. Cultura nu este și nu poate fi incoloră, cultura are specificul țării respective. De aceea este și frumos să dialogăm cu alte culturii...”, considera scriitorul. 

„Intelectualilor să nu le mai fie rușine să-și iubească țara” 

Pentru intelectuali, criticul literar avea următorul mesaj: „Să lase deoparte snobismul, să nu mai țină seamă de faptul că există riscul să fie catalogati naționaliști, să nu le mai fie rușine să-și iubească țara!”  Alex. Ștefănescu se confesa și despre situațiile cu care se confrunta cu unii confrați: "Uitați, eu când scriu ceva despre cât de importantă este pentru mine România, intelectuali de elită vin și mă felicită în șoaptă. Îmi zic: "ce mult curaj ai avut!". De ce să-mi trebuiască curaj ca să spun ceea ce face parte din firescul vieții: îmi iubesc mama, îmi iubesc soția, îmi iubesc copiii, îmi iubesc oamenii de pe strada pe care locuiesc, îmi iubesc orașul, îmi iubesc zona în care m-am născut, în Bucovina, îm iubesc țara! Adică nu este normal să iubim acea colectivitate de care aparținem? Intelectualii ar trebui să lase deoparte acest complex de inferioritate, această teamă nejustificată că "se compromit" și să-și iubească țara. Iar iubirea nu trebuie să constea doar în declarații ci în acțiune concretă, patriotică, pentru binele țării noastre".

„Hotărâți-vă, dragi denigratori: ori era cu Securitatea, ori cu legionarii”

Pe Marian Munteanu l-am admirat în Piața Universității și chiar mi-au dat și lacrimile, atunci când reușea să electrizeze mulțimile. Era de o demnitate incoruptibilă. M-a impresionat apoi faptul că a fost bătut de mineri... A fost bătut, la Spitalul de Urgență, până și de asistentele care l-au primit. Un om pe targă, grav rănit, a mai fost lovit o dată. Apoi m-a impresionat că i-a iertat și pe mineri și pe acele femei care nu știau ce fac. Este un om puternic, curajos si bun. O combinație de calități rar întâlnită. El mereu a fost considerat periculos și, ca atare, denigrat. A fost urmărit și de Securitate - si nu a fost informator al Securității, cum într-un mod mizerabil s-a afirmat. Și despre Coposu s-a spus că a fost agent al Securității. Coposu era chemat să dea declarații,ca toți deținuții politic. Marian Munteanu a fost chemat să dea declarații pentru că îl frecventa pe Petre Țuțea, unul dintre cei mai mari filosofi ai noștri, care le-a insuflat patriotismul tinerilor. Iar Marian Munteanu a dat niște declarații din care reieșea că acele întâlniri sunt inofensive - ca să minimalizeze. Apoi, pe de-o parte este acuzat că a colaborat cu Securitatea și pe de altă parte că a fost cu legionarii, care erau anticomuniști. Păi, hotărâți-vă, dragi denigratori ai lui Marian Munteanu, ori era comunist ori era anticomunist?! Nici nu știu ce să mai inventeze! Ar face orice ca să-l denigreze!", spunea Alex. Ștefănescu.

De ce trăim atât de urât într-o țară atât de frumoasă?” 

Oamenii ar trebui să fie mai interesați de politică și de problemele naționale și să-și pună întrebări despre soarta țării și viitorul ei, considera intelectualul român. De pildă:„Ce se întâmplă în țara mea? Cui îi este vândut pământul din țara mea? De ce se taie pădurile? De ce românii nu au locuri de muncă? De ce trăim atât de urât într-o țară atât de frumoasă? Ce se întâmplă cu copiii noștri obligați să plece și să devină personaje secundare în alte țări? De ce ne pierdem cei mai înzestrati copii - luati de străini să muncească pentru ei precum turcii făceau cu ienicerii si spahii? Cum am ajuns așa? De ce în relațiile cu alte țări nu suntem demni și acceptăm orice condiții ni se impun? Până și Albania este mai demnă. Ungurii - nu acceptă orice, pun condiții, și sunt o țară mai mică decât noi! Și după ce se vor întreba să se gândească: ce oameni politici vor să schimbe această situație? Cei care-și iubesc țara să înțeleagă că suntem într-un moment foarte primejdios pentru România și avem nevoie de oameni care să facă să renască România”, a concluzionat scriitorul.

„Sunt optimist. Sunt convins că această nouă inițiativă va avea câștig de cauză și că românii își vor regăsi identitatea, că ne vom simți din nou stăpâni în propria noastră țară. Se va dovedi că în România se poate trăi frumos cum s-a mai trăit”, spunea literatul în îbchierea interviului.

VIDEO:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Poenaru2016 25.02.2024 18:48
    Nu ma indoiesc ca Eminescu isi dorea cu ardoare o Catedrala a Mantuirii Neamului. Ma indoiesc insa ca G. Calinescu isi dorea asa ceva. Era un ateu convins. Pentru cine nu crede recomand citirea cartii "Talita Kumi. Inviind pe drumul Damascului" de maica Ecaterina Fermo (vesnica ei pomenire).
  • Christinne Radu 25.02.2024 23:48
    Si ce daca era ateu?
  • AlxB 26.02.2024 08:09
    Un om al carui cuvant, intelepciune, curaj si sinceritate imi placea sa le ascult. Romania avea nevoie de astfel de glasuri ca modele pentru tinuta morala. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
  • Constantinescu Valentin-Ionut 28.02.2024 09:28
    condoleante
  1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

  2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

  4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

  5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  6. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

  7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal