

Majoritatea deputaților din Camera inferioară a Parlamentului olandez a aprobat două rezoluții privind Genocidul armean din 1915.
Ambele propuneri au fost prezentate de deputatul Uniunii Creștine Joel Voordewind, și au fost sprijinite de cele patru partide ale coaliției guvernamentale.
Parlamentul, în prima rezoluție, recunoaște Genocidul armean, iar în a doua prevede ca Olanda să fie reprezentată de un ministru la ceremonia de comemorare a victimelor Genocidului armean din aprilie de la Erevan, Armenia.
„Nu putem nega istoria de teama unor sancțiuni pentru că țara noastră găzduiește capitala dreptului internaționale (Curtea Internațională de Justiție), așa că să nu ne temem să facem ceea ce trebuie ”, a declarat Joel Voordewind . „Noi recunoaștem istoria și acest fapt nu este același lucru cu calomniile lansate de Turcia la adresa Olandei” , a adăugat deputatul olandez.
Potrivit Turciei, evenimentele din 1915 în urma cărora aproximativ 1,5 milioane de armeni au murit în regiunea Anatolia de Est au fost cauzate de coalizarea armenilor cu rușii invadatori și implicit de revolta împotriva forțelor Imperiului Otoman.
Regimul de la Ankara susține că au existat victime de ambele tabere în timpul Primului Război Mondial și a catalogat masacrele din 1915 drept „o tragedie”.
Relațiile dintre Olanda și Turcia s-au tensionat după ce guvernul de la Haga a refuzat anul trecut accesul unor miniștri turci în țară pentru a face campanie în favoarea referendumului ce dădea puteri sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan. Recent, negocierile pentru reînnoirea acestor relații au eșuat, iar Olanda și-a rechemat oficial ambasadorul olandez în țară.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.