

Premieră istorică în Germania: un aspirant de cancelar ratează învestirea de la primul vot în Bundestag. AfD cere alegeri anticipate.
Liderul CDU, Friedrich Merz (foto), nu a reușit să obțină majoritatea absolută în Parlament, cu ocazia primei sale încercări de a deveni cancelar, informează Remix News.
Alice Weidel, co-președinta Alternativei pentru Germania, formațiunea clasată pe locul II în alegeri, a profitat de înfrângerea usturătoare a lui Merz pentru a solicita alegeri anticipate.
Ea a arătat că majoritatea guvernamentală CDU/CSU – SPD, pe care se sprijină guvernul, este una instabilă.
Merz a primit doar 310 voturi, față de cele 316 necesare, de la un total de 630 de parlamentari.
Este pentru prima oară în istoria Republicii Federale Germane când un candidat la funcția de cancelar nu a reușit să câștige din primul tur votul de învestitură, ceea ce reflectă diviziunile profunde dintre creștin-democrații lui Merz și social-democrați.
Însă, cel mai important, votul reflectă și falimentul așa-zisului „cordon sanitar”, de izolare a naționaliștilor de la AfD.
Bild a relatat că rezultatul a provocat o undă de șoc în Bundestag, parlamentarii CDU fiind vizibil uluiți și nesiguri cu privire la pașii de urmat.
Unii membri CDU au cerut ca un al doilea vot de învestitură să aibă loc rapid, dar alții se tem că și acesta ar putea eșua, cu consecințe catastrofale.
Lidera AfD a declarat:
„Merz este primul candidat la funcția de cancelar al RFG care eșuează în primul tur de scrutin. Acest lucru demonstrează în mod clar fundamentul slab al măruntei coaliții CDU-SPD, respinsă la vot de cetățeni.”
Weidel a adăugat:
„Noi, AfD, ne-am propus să schimbăm radical lucrurile în această țară. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării. Rațiunea trebuie să primeze acum. Domnul Merz trebuie să demisioneze imediat, deschizând astfel calea unor noi alegeri în această țară.”
AfD, care s-a clasat pe locul II în alegerile generale din februarie 2025, este acum cotată de sondaje ca fiind pe locul I.
Potrivit legii germane, dacă Merz nu va obține votul de învestitură într-o perioadă de două săptămâni, se va organiza un al treila tur de scrutin, în care va putea fi învestit cu o majoritate relativă.
Însă un astfel de deznodământ ar fi o scatoalcă politică răsunătoare nu doar pentru Merz sau CDU, ci și pentru întregul Sistem din Germania, care a făcut tot posibilul pentru a stăvili ascensiunea suveranistă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ceea ce se întâmpla pe vremea lui Nietzsche, a crescut exponențial astăzi. Strategul care se lasă format de imediat - în special de ecosistemul digital care condiționează oamenii să gândească în rafale de 280 de caractere - devine nu un strateg, ci un funcționar al momentului. El va oferi doar „strategii prezentiste”. Așa cum studentul care citește doar ziare și niciodată cărți devine informat, dar nu educat, strategul care urmărește doar știrile devine reactiv, dar nu vizionar. B.H. Liddell Hart a remarcat odată că „nu există nicio scuză pentru cineva care nu este analfabet dacă are mai puțin de trei mii de ani în minte”. Mințile de astăzi cu greu își pot aminti ce s-a întâmplat acum trei ore. Aceste minți nu-și au locul în planificarea strategică.
Pe romaneste mai scurt " marionetele politice , care nu isi pot aminti ce fac , ce spun , cum spun " ei in trei ore " fiind marionete , fara de " calitate de lider " atunci , rezultatul este ACESTA , si la germani si la romani , urmeaza sa vedem in curan Polonia si Italia . Poate aici este dilema ' politica europeana si a noastra nationala " adica diferenta intre " marioneta politica a momentului in folosul grupului sau restrans national si international " sau liderul politic macar pe termen mediu privind " politica nationala in cauza " , sa nu spunem si continuitate pe termen lung. Acum vom vedea si la germani si la noi , " consecintele trecutului privind promovarea interesului pe termen scurt si a mariontei politice in cauza care sa il sustina si sa il reprezinte " cu consecintele pe care le vedem cu totii de 35 de ani si in Romania , mai putin acum in Germania , dar " este inceputul " .Doamne ajuta