Secretarul general al ONU a cerut eradicarea la nivel global a "discursului instigator la ură"

De Iustina Filimon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o declarație emisă cu ocazia „Zilei internaționale dedicată combaterii discursului instigator la ură”, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eradicarea la nivel global a așa-numitului „discurs instigator la ură”, pe care l-a descris ca fiind „toxic” și „total intolerabil”, potrivit ReclaimtheNet

Chestiunea cenzurării „discursului instigator la ură” stârnește controverse semnificative, în primul rând din cauza naturii vagi și subiective a modului cum este definit. În centrul dezbaterii se află o îngrijorare profundă: cine definește ce înseamnă discursul instigator la ură are puterea de a stabili limitele asupra liberei exprimari.

Această putere, exercitată fără un control și echilibru al puterilor, conduce la instaurarea unei cenzuri excesive și la suprimarea vocilor disidente, ceea ce este opusul principiilor pe care se bazează o societate democratică.

„Discursul instigator la ură este un indiciu al discriminării, abuzului, violenței, conflictelor și chiar al crimelor împotriva umanității. Am văzut în repetate rânduri această evoluție în Germania nazistă, Rwanda, Bosnia și nu numai. Nu există un nivel acceptabil de discurs instigator la ură; trebuie să depunem cu toții eforturi pentru a-l eradica complet”, a spus Guterres.

Guterres s-a referit la creșterea îngrijorătoare a sentimentelor „antisemite și anti-musulmane”, propagate, potrivit acestuia, atât online, cât și de personalități marcante.

În 2021, Adunarea Generală a ONU a stabilit data de 18 iunie drept „Ziua internațională dedicată combaterii discursului instigator la ură”.

Guterres promovează de multă vreme cenzura online, deplângând faptul că problema „dezinformarii” online este „gravă” și sugerând crearea unui cod internațional care să o combată.

Strategia lui presupune un parteneriat între guverne, giganți tehnologici și societatea civilă pentru a reduce răspândirea informațiilor „false” pe rețelele sociale, în ciuda riscurilor la adresa libertății de exprimare. Unii analiști, preocupați de apărarea libertății de exprimare, au explicat cum un astfel de „parteneriat” formează „complexul industrial al cenzurii”. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Wolf Edmond 21.06.2024 18:32
  Cu alte cuvinte hotărăște care e discurs instigator la ură grupul format din marile companii care iubesc oamenii mai mult ca orice pe lume și urăsc profitul, guvernele care stau în genunchi în fața marilor companii lingându-le pantofii murdari și organizațiile lui Soroș că ele cică ar reprezenta societatea civilă nicidecum gândirea lyui Soroș și a avortatei sale progenituri.
  Adică iubirea asta promovată de mahări e obligatorie și nu e sentiment. Este un fel de „Am înțeles! Să trăiți!” Adică nu vine din inimă, vine din frică și dacă nu vine, mahării pot hotărî că e exact opusul, adică ura. Ați iubit vreodată de frică? Aveți timp să o faceți. Viitorul ne este în față. Dacă însă vă hotărâți să nu o faceți s-ar putea să fiți sancționați sau transformați în ciberbiomașini că alea iubesc în felul cerut de mahări.
 • Neanae 21.06.2024 19:00
  Clar ca e ceață cu atribuția de semnificat a multor expresii. Clar ca suntem in pericol noi cei care alături de carnetul de conducere auto avem și cărticică de înjurături. Clar ca dacă îl trimit în mă-sa pe Guterres sau pe Hoha de la Treicoceni (dar zic doar ca exemplu fiindcă mă abțin) aș încurca-o. Clar că multe capete luminate și de vază pot să zică de alții ca sunt teroriști și criminali, bastarzi și de căsăpit - vezi epitetele, adjectivele care însoțesc numele unora care trebuie denigrați și distrusi cu “blândețe și mănuși inexistente”! Adică e clar că unii vor putea arunca cu kaka, foc și pară contra altora pe care-i vor morți, iar alții când vor exploda de draci la volan contra unui cretin cu un superb “tu-ți morții mă-tii de țigan” va plăti cu capul fiindcă, na, a incitat la ură … dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs! Totul clar, sigur și eficient. O mumă …
 • Tic 21.06.2024 22:12
  Ce facem cu ONU ,care in 24 septembrie vrea semnarea Tratatului viitorului,adică învestirea ca guvern global?
  Lăsăm rebuturile politicianiste ,slugi,să ne vândă( și ei odată cu noi),pe veci?
  Tratatul OMS-ului ne-a luat ochii ,dar ceea ce vrea ONU este la fel de periculos.ONU este mama OMS.
  Să nu uităm că Antonio Guteres a fost ani de zile președintele Internaționalei Socialiste,creația lui Troțki.
 • Mihai Cantuniari 22.06.2024 09:11
  Nu conteaza ce spune Guterres. Este si el o sluga a celor foarte putini si foarte puternici financiar. Imi aduc aminte cum a indraznit nitel sa piuie contra evenimentelor din Gaza, si cum a aparut imediat la ONU ambasadorul israelian declarand ca Guterres TREBUIE inlocuit. Si atunci, deodata a incetat piuitul.
Ultima oră

19:12

Comisia Europeană: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă, nici în trafic

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre