

În ciuda ajutoarelor de zeci de miliarde de dolari, regimul de la Kiev și-a luat obiceiul să se răstească la aliații săi de fiecare dată când aceștia refuză să îi satisfacă poftele.
Lansat de Volodimir Zelenski însuși, care a luat la rând parlamentele țărilor aliate, certându-le sau mângâindu-le superior pe creștet în funcție de felul în care s-au conformat pretențiilor Kievului, obiceiul s-a transmis în jos pe cale ierarhică la toți membrii aparatului de putere ucrainean.
Nici Israelul nu a scăpat de acest tratament înjositor, deși statul evreu este unul dintre puținii actori internaționali care au făcut eforturi reale pentru un acord de pace.
Sau poate tocmai de aia e târnosit acum.
Pentru că Israelul a îndrăznit să refuze dotarea Ucrainei cu sistemul antiaerian Iron Dome.
Nu Zelenski personal, nici ministrul de Externe Kuleba, ci măruntul ambasador în Israel, Evghen Korniciuc, și-a îngăduit ofensa.
Într-o declarație făcută presei, diplomatul a trântit-o fără diplomație:
„Vreau (!) ca guvernul israelian să iasă din zona lui de confort și să revină la realitate (!).”
Pe același ton superior, ambasadorul a ținut să precizeze:
„Nu avem nevoie de o donație, vrem să îl cumpărăm.”
Iron Dome este un sistem de baterii de rachete antiaeriene mobile, care poate intercepta și distruge rachete și obuze lansate de la distanțe cuprinse între 4 și 70 de kilometri.
Experiența ultimilor ani a demonstrat că sistemul ratează rareori ținta.
În afară de Iron Dome, Ucraina mai vrea ca Israelul să aprobe transferul sistemului său de rachete teleghidate anti-tanc, Spike SR, din Germania.
Korniciuc a declarat:
„Săptămâna trecută, știu sigur că americanii și-au dat acordul ca rachetele anti-tanc Spike să fie transferate din Germania în Ucraina, dar Israelul a spus nu.”
Rachetele Spike sunt fabricate de producătorul de arme israelian Rafael Advance Defense Systems, același care a construit și Iron Dome.
Jerusalem Post scrie că Israelul a vândut deja sistemul Spike către 18 țări UE și NATO. De ce s-ar opune acum livrării acestuia în Ucraina?
Poate din cauză că, odată ajunse în această țară, nimeni nu mai știe precis ce se întâmplă cu armele livrate, și există temeri că acestea ar putea pleca mai departe, prin contrabandă, spre alte zone de conflict din lume.
Până să înceapă războiul, presa și liderii occidentali criticau în mod regulat regimul Zelenski pentru corupția sistemică.
Surse din administrația Biden, citate de CNN, au recunoscut:
„Armele ajung într-o gaură neagră și, după o scurtă perioadă de timp, nu mai avem aproape nici o idee ce s-a întâmplat cu ele.”
Nu este exclus ca Israelul să se teamă că, din cauza corupției și contrabandei din Ucraina,armele sale strategice ar putea ajunge pe mâna dușmanilor strategici din lumea arabă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pe de alta parte obraznicia - care este fara margini la clovnul asta - ascunde intotdeauna nesiguranta si minciuna.
Pe de alta parte obraznicia - care este fara margini la clovnul asta - ascunde intotdeauna nesiguranta si minciuna.
Mulți politicieni din Israel ori Apus, din gură fac declarații de susținere a Ucrainei ca să facă pe plac alegătorilor și să cîștige voturi, dar practic acțiunile lor sînt nesemnificative. Ucrainenii nu sînt dispuși să slujească doar ca material de propagandă pentru politicieni din alte țări și îi pun pe respectivii politicieni în situația ori de a sprijini Ucraina ori de a spune clar că nu o sprijinesc ceea ce le-ar spulbera imaginea de politicieni virtuoși care sprijină țara agresată de Rusia pe care vor s-o vîndă propriilor alegători.
*termen nou introdus de ucrainieni în diplomația mondiala ,aparent foarte ok