Rusia și Turcia, doi dușmani un pic mai altfel

De Octavian Metoni  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doborârea avionului rus de către turci a condus la o criză fără precedent între cele două țări, până mai ieri, dacă nu chiar aliate, cel puțin unite de interese geo-politice care depășesc cu mult starea de beligeranță în declarații care s-a instaurat deja în cele două capitale. Deși, teoretic, gestul otomanilor poate fi interpretat inclusiv ca o provocare venită din partea NATO, Putin lasă de înțeles că vrea să se răfuiască doar cu Turcia. Și totuși, consider că nu se va întâmpla nimic deosebit. Istoria recentă ne stă mărturie.

Moscova, a treia Romă?

Imperiul Țarist s-a declarat protectorul creștinătății de rit ortodox și, după cucerirea Constantinopolelui și a Imperiului Bizantin de către dușmanii Crucii, au încercat, în general cu succes, să preia controlul asupra teritoriilor cucerite de turcii otomani. Sigur, nu în totalitate, ba chiar cu prețul unor mari suferințe la care au fost supuși eliberații din sclavia turcilor, dar, ceea ce a fost și mai rău, inclusiv prin preluarea de către țarii ruși a unor teritorii locuite de musulmani încă de la apariția acestei religii. Pe scurt, de-a lungul timpului, se poate considera că dușmanul de moarte al Porții a fost Rusia, în niciun caz Occidentul. Așa au pierdut otomanii, spre exemplu, Azerbaidjanul sau Turkmenistanul, dar și Crimeea locuită de tătari. Nu are niciun rost să ne imaginăm că noii ocupanți s-ar fi purtat cu mănuși în aceste teritorii. Nu s-au purtat ei prea bine cu popoarele creștine neruse, de ce ar fi făcut-o cu turcii sau cu alte popoare care credeau în Islam? Și totuși, există un moment în care rușii și turcii s-au înțeles. Sau de la care au început să se înțeleagă. 

Primul Război Mondial, punctul de cotitură

Astfel, proclamarea de către Lenin a Uniunii Sovietelor ca moștenitor de facto si de jure al defunctului regim al Rusiei Imperiale a coincis, practic, cu accederea la putere pe malurile Bosforului a mișcării "Junilor Turci”, un partid radical care a anunțat nașterea Republicii Turcia. În mod paradoxal, deși URSS s-a destrămat la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, unicul stat democratic din lumea musulmană a continuat să existe, Turcia de azi fiind un exemplu bun de urmat de către fostele republici sovietice cu populații având afinități de limbă și de religie cu aceasta. În anul de gratie 1920, în timp ce Rusia era zguduită de drama razboiului civil dintre bolșevici și rușii albi conduși de generalul anticomunist Denikin, Moscova a găzduit o primă întâlnire la nivel înalt între noile conduceri ale țărilor în discuție, iar oaspetele Kremlinului a fost însuși Kemal Ataturk, președintele noii republici turce. Aflat sub presiunea aliaților din primul război mondial care impuseseră o suzeranitate limitată țării sale și îi interziseseră accesul în Bosfor, Mustafa Kemal și-a îndreptat privirea tocmai către țara pe care turcii o urau cel mai mult: Rusia.
 
Astfel, pentru a nu avea soarta revoluționarilor francezi care au distrus singuri ceea ce creaseră după căderea Bastiliei și confruntat cu ostilitatea fățișă a propriei populații, care privea cu reticență reformele sale, Kemal a cerut ajutor economic de urgență pentru țara sa. În mod surprinzător, deși Rusia era într-o situație chiar mai grea decât vecina sa, Lenin a aprobat un ajutor nerambursabil în valoare de 10 milioane de ruble (greu de cuantificat astăzi, dar, oricum, o sumă considerabilă), bani cu care tânăra republică a reușit să reziste. În afară de asta, sovieticii au trimis la Ankara consilieri și material militar, respectiv mitraliere, puști, grenade, muniție și care blindate.

Al Doilea Război Mondial, un nou moment de cotitură

Deși Stalin semnase un tratat de prietenie cu Turcia la sfârșitul războiului, aderarea ulterioară a acestei țări la NATO l-a facut pe acesta să denunțe în mod unilateral înțelegerea, iar relațiile dintre foștii amici s-au deteriorat brusc. Pe toată durata războiului rece, guvernul de la Ankara s-a temut ca nu cumva țara lor să nu devină o republică sovietică, după modelul Azerbaidjanului sau Uzbekistanului. Căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, ca și disoluția fostei Uniuni Sovietice, a determinat o nouă apropiere între cele două națiuni. Astfel, în anul 1992, Rusia a livrat Turciei material militar în valoare de 100 de milioane de dolari. Transportoare blindate și elicoptere de atac au întărit armata turcă aflată într-un război de gherilă cu separatiștii kurzi.
 
Unitățile de jandarmi și trupele speciale au fost dotate, prin grija Kremlinului, cu puști de asalt, automate Kalasnikov și lansatoare anti-rachetă. Doi ani mai târziu, Moscova semna un acord interguvernamental de cooperare militară cu Ankara, primul document de acest fel semnat de ruși cu o țară membră a NATO. De altfel, o anexă mai puțin cunoscută publicului larg prevedea participarea expresă a uriașului complex militaro-industrial ex-sovietic la dotarea cu armament modern a armatei, poliției și jandarmeriei turce. Din motive neclare, acest acord nu a fost realizat pe deplin, o posibilă explicație fiind aceea că protestele ambasadorului american au fost "corect” înțelese de conducerea de atunci de la Ankara. Dar, nu are rost să mai intrăm în detalii suplimentare, este evident că relațiile economice s-au dezvoltat incredibil de mult, valoarea schimburilor economice actuale depășind suta de miliarde de dolari anual. Turismul, armamentul, țițeiul și gazul, aceștia sunt pilonii de stabilitate ai relației dintre cele două țări. Cum ar putea să se rupă din cauza unui avion prăbușit de o rachetă trasă, poate, de frică? Putin are, deja, numeroși dușmani. Poate chiar prea mulți. Mai nou, chiar în anturajul său. Economia rusă oricum gâfâie, ar fi culmea ca Putin să-i mai atârne o greutate de gât, nemulțumirea populației fiind deja clară și semnalată de serviciile secrete. În plus, mai e Crimeea...

Crimeea, un fel de Alaska

Multă lume nu știe, de fapt, foarte puțini știu, dar în tratatul de cedare a Crimeii este prevăzută o anexă care spune că, în cazul declarării independenței acestui teritoriu, el va trebui să revină Imperiului Otoman, de la care a fost desprins după înfrângerea suferită de osmanlâi în primul război ruso-turc, în 1856. Așa ne-am unit și noi, de altfel, și tot atunci, în acel conflict, a apărut mitraliera... Deși arhivele ruse susțin că un asemenea act adițional nu există, ceva adevăr trebuie să fie. De exemplu, prin anii 70 ai secolului trecut, KGB dăduse publicității o informare care spunea că Alaska ar fi fost închiriată americanilor pe 100 ani, în niciun caz vândută definitiv. Dar, asemenea chestiuni țin de teoria conspirației și, dacă sunt adevărate, atunci ele sunt rezolvate fără știrea muritorilor de rând.

Semne bune anul are

Cetățenii turci nu vor mai avea dreptul să intre în Rusia fără vize, dar este sigur că turcii vor răspunde cu aceeași monedă. Rămâne de văzut cine pierde mai mult, dar este clar că nimeni nu va avea de câștigat. Și așa rușii nu intră aproape nicăieri fără vize, îmi imaginez că moscoviții sau locuitorii Sankt-Petersburgului n-au niciun chef să meargă fără vize la Minsk. Iar posibilitatea primirii unei vize turistice pentru Paris sau Londra este o adevărată aventură pentru omul de rând. Refuz să cred că Putin va merge până acolo încât să pericliteze concediile concetățenilor săi pe atât de primitorul litoral turcesc. Atunci când este vorba de bani și de băutură, marile spirite se împacă întotdeauna. Așa a fost mereu și așa va fi și acum.
 
De fapt, de pierdut vor avea, cu adevărat, doar bieții oameni din Siria, supuși unor bombardamente criminale din toate părțile. Pro-Aassad, anti-Assad, pro-turci, anti-turci, pro-kurzi, anti-kurzi... si mai anti ce? Anti-tot, că doar asta a mai rămas! Deci, oameni buni, nu de acolo vine pericolul! Ci de la comportamentul iresponsabil al aliaților, precum și a politicii imigraționiste suicidare pe care o practică, selectiv, țările din Vest. Aliați de-ai noștri, la urma urmei. Nu trebuie să ne ferim nici de turci, nici de ruși. Prietenii știu de ce. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • capdemort 01.12.2015 14:10
    Un comentariu simplu....Cum va reactiona dobitocul de Erdogan cand Rusia si probabil alte state(Israel,Siria....) vor sustine ideea acordarii independentei kurzilor si in caz de negare din partea turcilor ii vor sustine(militar si economic)?Pacat ca prostia nu doare:) am auzi urletele turcilor de la noi :).
  • Ivan 01.12.2015 16:10
    Un articol stupid. Tancurile n-au nevoie de viză... remember? Tot sistemul acesta corupt, neoliberal se prăbușește dar slugile școlite în Apus luptă până la capăt... sau nu? Români cu suflet mutilat ce slujiți străinătății pentru 30 de arginți, înaintașul vostru și-a pus un ștreang de gât. Nu mai mințiți împotriva Adevărului ca să nu vă ajungă aceeași soartă și moartea veșnică!
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

00:30

Cine pune ștampila pe satana pune și satana ștampila pe el

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?