

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut vineri Uniunii Europene să utilizeze „întreaga forță” a fondurilor sale de salvare a zonei euro în fața crizei „fără precedent'', cauzată de noul coronavirus, informează France Presse.
Șeful executivului de la Roma a cerut ca UE să nu se bazeze pe o politică monetară „care nu poate rezolva singură toate problemele'', ci să recurgă la politica bugetară. „Este urgență'', a afirmat Conte într-un interviu publicat vineri de Financial Times.
„Calea de urmat este de a deschide toate liniile de credit ale fondurilor de salvare (Mecanismul European de Stabilizare - MES) pentru toate statele membre pentru a le ajuta să lupte contra consecințelor epidemiei COVID-19, cu condiția ca fiecare stat să fie transparent și să fie responsabil pentru maniera în care sunt cheltuite resursele'”, a adăugat el.
Acest mecanism a fost pus în practică în 2012 în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde euro, MES furnizează credite țărilor în dificultate. În schimb, statele - cum a fost cazul Greciei - trebuie să pună în practică reforme.
În situația prezentă, MES ar putea debloca credite pentru unele țări lovite din plin de criza actuală, cum este Italia. Italia a consemnat până în prezent peste 3.400 de decese cauzate de COVID-19.
Un avertisment la trezirea la realitate a venit și din partea Parisului. Dacă Uniunea Europeană (UE) va lăsa Italia să se prăbușească, Europa nu-și va mai reveni, a atenționat vineri ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, la postul La Chaine Info, îndemnând statele membre să se unească pentru a face față crizei coronavirusului, informează AFP.
„Dacă fiecare va fi doar pentru sine, dacă vom lăsa alte state să se prăbușească, dacă îi vom spune Italiei, de exemplu, 'descurcați-vă singuri', Europa nu-și va mai reveni”, a afirmat ministrul francez.
„Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză", a adăugat el, îndemnând UE să ia exemplul Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunțat miercuri un plan de urgență de 750 de miliarde de euro.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.