

Prim-ministrul ceh Andrej Babiș a anunțat că reuniunea Grupului de la Vișegrad, care urma să înceapă luni, în Israel, a fost anulată, transmite Reuters citând agenția de știri CTK, scrie politico.eu.
Babiș a spus că vor avea loc discuții bilaterale, iar summitul poate fi reprogramat în cursul acestui an. Anunțul său vine după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki și-a anulat vizita pe care urma să o facă în Israel, conform unuia dintre consilierii săi, care a invocat o afirmație făcută de șeful executivului israelian, Benjamin Netanyahu, despre Holocaust și despre complicitatea unor polonezi, conform Reuters.
Șeful guvernului de la Varșovia urma să ia parte la reuniunea țărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) și Israelul, reuniune găzduită de hotelul King David din Ierusalim.
Decizia a fost luată după ce, în cursul unei vizite, săptămâna trecută la Varșovia, premierul israelian Netanyahu a declarat presei că „polonezii au cooperat cu naziștii” – o expresie indicând că „unii polonezi” în timpul ocupației germane a Poloniei au luat parte la uciderea evreilor, conform Times of Israel.
Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au crescut după ce Polonia a adoptat anul trecut o lege care pedepsește cu închisoarea folosirea unor expresii cum ar fi 'lagărele de concentrare poloneze'. Reuters menționează că, la presiunile guvernului SUA și după indignarea provocată în Israel, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
După ce Hitler a fost numit cancelar in 1933, evreii revoltați din toată lumea au lansat rapid un bicot economic, sperând să aducă Germania în genunchi. Dar chiar această situație a oferit grupurilor sioniste o excelentă oportunitate pt a oferi Germaniei mijloacele de a sparge embargoul comercial, și au oferit condiții favorabile pt exportul în Palestina a bunurilor germane, însoțite de evrei emigranți din Germania. Odată ce vestea despre acest acord major (Ha’avara) s-a răspândit la o convenție sionistă din 1933, mulți evrei au fost revoltați, dar oportunitatea economică era prea bună pt a fi ratată, așa că acesta a continuat și s-a dezvoltat rapid.
Importanța pactului sionisto-nazist pt stabilirea statului Israel este dificil de estimat; potrivit unei analize din 1974 a Jewish Frontier, între 1933 și 1939 peste 60% din investițiile din Palestina evreiască au venit din Germania nazistă.
Se pare că, la sfârșitul anilor 1930, Yitzhak Shamir (prim-ministru între 1983-84, 1986-92) și mica sa grupare sionistă au devenit mari admiratori ai fasciștilor italieni și ai nazisțtilor germani, și după ce al doilea război a izbucnit, au avut încercări repetate de a-i contacta pe Mussolini și pe Hitler în 1940 și 1941, sperând să fie primiți printre puterile Axei, și au demarat o campanie de spionaj și atacuri împotriva forțelor locale britanice. Doar că în acel moment atât Italia cât și Germania erau preocupate de obiective geopolitice mult mai importante și mica facțiune sionistă a lui Shamir a fost ignorată.