Protestele din Iran. ANALIZĂ: Se clatină puterea ayatollahilor? Protestele din Iran și interesele din spatele destabilizării regimului de la Teheran

De Luciana Pop  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De luni bune, arareori s-a întâmplat ca în presa internațională să nu apară o informație notabilă despre Orientul Mijlociu în care Iranul să nu fie menționat. 

Despre Iran s-a vorbit când s-au anunțat înfrângerile Statului Islamic în Irak și Siria, dar și în informațiile privind rezistența rebelilor Houthi în războiul din Yemen. Iranul a fost menționat și în criza care a condus la izolarea regională a Qatarului,  dar și în recenta criză politică din Liban, în urma demisiei premierului  Saad Hariri.  Iranul a ajuns, așadar, să fie peste tot când vine vorba de Orientul Mijlociu. Un rol la care aspiră încă din 1979, anul Revoluției Islamice, dar care, pentru unii, părea doar o ambiție greu de atins.

De câteva zile însă, din 28 decembrie, presa internațională stă cu ochii pe țara ayatollahilor în urma protestelor de stradă. Proteste care au izbucnit la Mashhad, al doilea oraș iranian ca mărime și centrul puterii clerului religios. Primul apel care chema oamenii în piață a fost îndreptat împotriva președintelui Rohani. Ulterior, lucrurile au degenerat, iar manifestanții au început să protesteze față de situația economică a țării, manifestațiile răspândindu-se rapid  în mai multe zone ale țării.

Reformiști vs conservatori

Analiștii consideră că aceste proteste arată mai mult decât oricând cât de scindat este este Iranul între conservatori, reprezentați în Iran de clericul Ebrahim Raizi, principalul contracandidat al lui Rohani la alegerile prezidențiale din 2017, și reformiști, al căror vârf de lance este președintele Rohani.

Mashhad, orașul de unde un au pornit protestele, este de câțiva ani, bastionul adversarilor președintelui Rohani, care critică politica de deschidere către alte țări a acestuia.

Observatorii politici se întreabă dacă e vorba despre un moment care poate avea consecințe serioase, mai ales în condițiile represiunii guvernamentale. Deustsche Welle nota că demonstrațiile din mai multe orașe iraniene „au luat o turnură neașteptată: ațâțate din cercuri ale clericilor, ele au fost confiscate de forțe seculare care se ridică în principal împotriva mulahilor”.

Realitatea este că în Iran există două puteri centrale. Una este cea aleasă, a președintelui Hassan Rohani, un reformist care a obținut un al doilea mandat la alegerile din iunie. Celălaltă este alcătuită din extremiști religioși și islamici (Gardienii Revoluției) care servesc sub „ghidul suprem”, Ayatollahul Ali Khamenei. Și tocmai Ayatollahul este cel care are ultimul cuvânt în chestiuni teologice și politice.

Iranienii au, cu siguranță, multe motive pentru a protesta. Peste trei milioane de iranieni sunt șomeri, iar șomajul în rândul tinerilor este de aproximativ 40%, iar prețul unor produse alimentare a crescut cu aproape 50 de procente.

Rohani nu poate fi făcut vinovat pentru asta. Principala problemă este că, în ciuda acordului din 2015, care a pus capăt majorității sancțiunilor internaționale împotriva Iranului, în schimbul unor controale stricte asupra cercetării și tehnologiei nucleare a țării, sancțiunile financiare ale Statelor Unite au rămas în vigoare. Asta a însemnat că majoritatea băncilor au suspiciuni atunci când vine vorba de gestionarea banilor din Iran sau de împrumuturi acordate unor companii iraniene. Așa că beneficiile economice promise iranienilor odată cu acordul din 2015 nu s-au materializat niciodată

Dușmanii Republicii Islamice

Liderul spiritual suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, îi acuză pe cei pe care îi numește „dușmani ai Republicii Islamice” pentru provocarea demonstrațiilor de protest din toată țara, în timp ce represiunea violentă contra manifestanților antiguvernamentali s-a soldat cu peste zeci de morți, cifrele reale nefiind cunoscute.
Ayatollahul Khamenei spune că dușmanii Iranului au utilizat bani, arme și informații pentru a crea probleme Republicii Islamice și, deși nu a menționat niciun nume, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională arată cu degetul spre Statele Unite, Marea Britanie și Arabia Saudită, care s-ar afla la originea recentelor tulburări.


Statele Unite, UE, Marea Britanie, Germania, Suedia și Turcia și-au exprimat îngrijorarile privind evoluțiile din Iran și au cerut autorităților Teheranului să garanteze libertatea de expresie și să respecte drepturile omului. La rândul său, Moscova a afirmat că protestele sunt „o afacere internă a Iranului” și că „orice amestec din afară pentru destabilizarea situației este inadmisibil”. Și regimul de la Damasc, sprimjinit, după cum se știe de Iran, a reacționat, acuzând Statele Unite și Israelul că nu ar fi străine de aceste noi încercări de a destabiliza regiunea.

Prigoana creștinilor

Din Israel, inamicul numărul unu al regimului de la Teheran, premierul Beniamin Netanyahu a publicat un scurt videoclip, acuzând Teheranul pentru modul în care sunt tratați creștinii în Republica Islamică. El a denunțat ipocrizia ministrului iranian de externe, Javad Zarif, care evoca recent pe Twitter sărbătorile din lumea creștină. Regimul ayatolahilor de la Teheran a interzis accesul tinerilor la Twitter, iar Netayahu a întrebat retoric de ce au fost închiși creștini în Iran în luna decembrie. Potrivit relatărilor din presa persană, forțele de securitate iraniene au arestat patru iranieni convertiți la creștinism, iar agenția oficială de presă iraniană susține că elemente creștine au încercat să perturbe ordinea și s-au făcut arestări.

„Coridorul” Iran-Liban

Acuzațiile Damascului se bazează în primul rând pe situația din teren, după ce în Irak și Siria Statul Islamic a fost practic zdrobit, iar Statele Unite au dat de înțeles că ar avea deja alte priorități. Administrația Trump a anunțat că următoarea sa țintă ar putea fi  blocarea încercării regimului de la Teheran de a crea un coridor care să plece din Iran spre Liban, trecând prin Irak și Siria. Un astfel de „coridor", în cazul realizării lui, a dat deja palpitații Israelului, aliat al Statelor Unite, care se teme că acesta ar putea fi folosit de iranieni pentru a trimite arme și oameni grupării șiite Hezbollah, din Liban. În ultimii ani, guvernul israelian a afectuat peste 100 de lovituri aeriene în Siria pentru a lovi așa numite convoaie ale Hezbollahului. 

La rândul lor, americanii au doborât până acum două drone militare iraniene în sudul Siriei, zonă pe care Iranul încearcă să o aducă sub controlul său.  Aceste acțiuni nu au fost însă suficiente pentru a garanta SUA și Israelului o retragere a Iranului din zonă.

Trump schimbă foaia

Aceste proteste îi dau președintelui Donald Trump acazia de a se distanța de predecesorii săi, prin reacția pe care a avut-o pe Twitter: „Populația din Iran se revoltă, în sfârșit, împotriva regimului corupt și brutal. Toți banii pe care Obama i-a dat Iranului, cu nesăbuință, s-au dus pe finanțarea terorismului și în propriile lor buzunare. Oamenii au puțină mâncare, o inflație mare și drepturile omului sunt nesocotite”, a scris Trump pe Tweeter.
 
Remarca sa face referire la acordul nuclear, încheiat de administrația Obama cu Teheranul, care s-a materializat prin ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, și pe care Trump îl consideră una dintre cele mai nocive înțelegeri din istorie.

Aliații lui Trump încearcă să sugereze o distincție între reacția ezitantă a lui Obama în fața protestelor din Iran, din 2009, și cea de acum, a liderului american. În primul mandat, în primul an de președinție, Obama s-a ferit să-și exprime sprijinul deplin față de manifestanți, preferând să îmbunătățească relațiile cu regimul. Membrii ai administrației Obama consideră acum acea abordare ca fiind complet greșită.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Orizont 03.01.2018 20:33
    ...Cam cum sta treaba:
    https://www.youtube.com/watch?v=iKqg4ye_gAY
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ Vlad Pascu a fost olimpic la matematică? E bun de președinte

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan este candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!