

Custodele Coroanei române, Margareta, și principele Radu au fost primiți marți, cu garda de onoare, de vicepreședintele Senatului Republicii Franceze, Philippe Dallier, care i-a însoțit pe oaspeți în sediul Legislativului de la Paris, Palatul Luxemburg, informează Agerpres.
La începutul întrevederii, Philippe Dallier a evocat tragedia petrecută cu o seară înainte la Catedrala Notre-Dame. De asemenea, acesta a adus în discuție Sezonul România - Franța, subliniind că acesta „permite consolidarea legăturii” dintre cele două țări, „legături foarte vechi, de la Primul Război Mondial”.
Turul Palatului Luxemburg a inclus sala în care se reunește Comisia de apărare a Senatului, Biblioteca și Arhivele Palatului, precum și sala de plen. În Bibliotecă, Custodelui Coroanei române i s-au arătat volume cu portrete ale Regelui Ferdinand, vechi ilustrații ale Dunării, dar și vechi schițe ale Catedralei Notre-Dame dintr-un volum de epocă.
Custodele Coroanei, Margareta, și principele Radu efectuează, de luni până vineri, o vizită la Paris și Reims, având planificate vizite la Crucea Roșie, Muzeul Luvru și Comitetul Național Olimpic.
Vizita este organizată la invitația autorităților franceze pentru a marca 100 de ani de când, în martie și aprilie 1919, Regina Maria a reprezentat Regatul României la Paris într-un demers diplomatic. Deși regina Maria era suveran-consort și nu șef de stat, intervenția ei în favoarea Regatului României, după încheierea Primului Război Mondial, a fost decisivă, jucând un rol important pentru recunoașterea Marii Uniri la Conferința de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 - 21 ianuarie 1920).
Regina Maria a fost distinsă, acum o sută de ani, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze, iar, acum 10 ani, Majestatea Sa Margareta a fost distinsă cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze în 2009.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
România e republică, domnule Vlad Pârău!