

Administrația Donald Trump a lansat de aproximativ un an o campanie prin care îndeamnă țările aliate, în principal cele din cadrul NATO, să contracareze activitățile Huawei și ale altor companii chineze, în contextul competiției geostrategice, scrie cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.
Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a sosit la Washington săptămâna trecută pentru o serie de întrevederi dominate de o întrebare esențială: Ar trebui Marea Britanie să riște relațiile cu Beijingul pentru a îndeplini solicitarea Administrației Donald Trump de a opri compania Huawei, cel mai mare producător chinez de tehnologie pentru telecomunicații, să construiască rețele computerizate și telefonice de ultimă generație?
„Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte presiunile. În Polonia, oficialii sunt supuși presiunilor SUA pentru a opri compania Huawei să construiască a cincea generație de rețea de telecomunicații - 5G. Oficiali din cadrul Administrației Trump au sugerat că viitoarele decizii privind staționarea trupelor americane - inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite "Fort Trump" - ar putea depinde de hotărârea Poloniei în acest caz. Oficiali americani s-au deplasat anul trecut în Germania, unde este nucleul uriașei rețele de fibră optică a Europei și unde compania Huawei vrea să construiască releele sistemului. Mesajul delegației SUA a fost: orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei companiei chineze este depășit de amenințările de securitate la adresa alianței NATO", comentează editorialiștii David Sanger, Julian Barnes, Raymond Zhong și Marc Santora într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "America își îndeamnă aliații să contracareze firma Huawei, în contextul noii curse a înarmării împotriva Chinei".
„În ultimul an, Statele Unite au inițiat o campanie globală secretă și uneori amenințătoare pentru a opri Huawei și alte firme chineze să participe la cea mai importantă relansare a sistemelor care exercită control asupra Internetului de când rețeaua a apărut, fragmentată, în urmă cu 35 de ani", notează editorialiștii NYT.
„Administrația SUA argumentează că lumea este implicată într-o nouă cursă a înarmării - una care implică tehnologie, mai degrabă decât armament clasic -, dar care prezintă riscuri la fel de mari pentru securitatea Statelor Unite. În era în care cele mai puternice arme, cu excepția celor nucleare, sunt controlate cibernetic, oricare țară exercită dominație asupra rețelelor 5G va obține avantaj economic, informațional și militar cea mai mare parte a secolului", subliniază editorialiștii.
Tranziția la rețeaua 5G - inițiată deja prin sisteme prototip în orașe americane precum Dallas și Atlanta - probabil va fi mai degrabă revoluționară decât evoluționară. În primul, rând, clienții vor observa că rețeaua este mai rapidă - datele se vor descărca aproape instant, chiar și în sistemul de telefonie mobilă.
Este prima rețea construită pentru a permite funcționarea senzorilor, roboților, vehiculelor autonome și a altor dispozitive care vor transmite permament cantități mari de date, astfel încât uzinele, șantierele de construcții și chiar orașe întregi vor putea fi gestionate fără o intervenție umană totală. De asemenea, rețeaua va permite utilizarea în mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuală și a instrumentelor de inteligență artificială.
Dar ceea ce este bun pentru clienți este bun și pentru serviciile de informații și pentru autorii atacurilor cibernetice, subliniază editorialiștii NYT, explicând că oricine deține control asupra rețelelor va exercita control și asupra fluxurilor de date.
Foști și actuali oficiali guvernamentali, agenți de informații și directori ai firmelor de telecomunicații din SUA afirmă că este clar că potențialul creat de rețeaua 5G a generat calcule cu miză evidentă pentru Casa Albă condusă de Donald Trump - convingerea că trebuie să existe un singur învingător în această cursă a înarmării, iar partea care pierde trebuie exclusă. În ultimele luni, oficialii de la Președinția SUA au început să elaboreze un proiect de ordonanță executivă, așteptată în următoarele săptămâni, care practic le-ar interzice companiilor americane să folosească echipamente de origine chineză în rețelele esențiale de telecomunicații. În prezent, interdicția vizează doar rețelele guvernamentale.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Este una dintre cel mai importante anchete realizate de echipa lui Răzvan Savaliuc – sunt probe documentare, dar și exemple celebre.
BUCUREȘTI, 28 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Plan comun de anihilare a firmelor românești - titrează Lumea Justiției”, și continuă cu două articole scrise de Răzvan Savaliuc și Elena Dumitrache, cuprinzând documente și probe foto care ridică o problemă uriașă: firmele românești sunt supuse unui tratament extrem de dur, care le condamnă la dispariție – și, cu această ocazie, condamnă și întreg sectorul privat autohton.
Aceasta în comparație cu firmele străine, mai ales cu cele mari, „multinaționalele”, care, s-a văzut, declară profituri minime sau chiar pierderi – neplătind astfel decât sume infime la bugetul statului.
”Documente care arată că oamenii de afaceri romani nu aveau nicio șansă atunci când intrau în colimatorul unui grup organizat format din reprezentanți PICCJ, SRI, MJ, MFP și MAI”, scrie LuJU, explicând că e vorba de echipele mixte formate din reprezentații acestor instituții.
Dar, atenție, sunt formate fără a se ține seama de ”separarea instituțiilor în stat”, scrie LuJu, iar procurorul este transformat în ”vârful de lance al agenților din Executiv și serviciile de informații.
Inițial a fost vorba de o anchetă realizată de Antena 3, de jurnalista Ana Maria Roman, care a prezentat documente care au scos la iveală ”un plan comun de măsuri privitor la eficientizarea activității de prevenire și combatere a evaziunii fiscale”, adoptat de instituțiile sus menționate.
”Rolul echipelor mixte era de vânare și de verificare a societăților din România”, scrie LuJu. ”Grupul organizat a fost constituit în 2012, în plin an electoral, și viza supravegherea firmelor care lucrau în domenii de interes”, scrie Luju.
Dar, atenție – ”toate minutele ședintelor de lucru ale grupurilor au dispărut între timp”, observă investigatorii lui Savaliuc, care au descoperit un tabel cu participanții la o ședință de lucru din 13 ianuarie 2012, printre aceștia fiind, din partea Ministerului Public, actualul judecător ICCJ, Horia Valentin Șelaru și pe actualul membru CSM, procurorul Cristian Ban.
Cooperarea între instituții trebuia să se facă numai în baza legii, spune LuJu, nu prin relațiile create în grupul constituit în 2012. ”Procurorul nu avea ce căuta în acest grup, întrucât el trebuia să fie independent”, scrie LuJu.
”În situația în care procurorul a devenit partener al instituțiilor din Executiv, este evident că oamenii de afaceri români nu aveau absolut nicio șansă și se trezeau automat cu sechestre și popriri pe conturi, care duceau automat la distrugerea afacerilor și trimiterea angajaților în șomaj - afectându-se astfel grav veniturile la buget”, scrie LuJu.
Într-unul dintre articolele următoare, ”Paraditorii fiscali”, Savaliuc descrie ”cazul etalon pentru distrugerea capitalului românesc”, mai precis cel al miliardarului Ion Niculae – ”Interagro”.
”Avem informații certe că, la nivelul parchetelor de tribunale și curți de apel, în toată țara s-a dus o luptă împotriva oamenilor de afaceri români (niciodată străinii nu erau investigați, decât dacă proveneau din spațiul arab sau asiatic), cei care profitau de pe urma acestor campanii împotriva capitalului românesc fiind evident firmele străine, în special multinaționalele”, afirmă ”Lumea Justiției”.
Și, ca ”tacâmul” să fie complet, LuJu a descoperit – și PÎCCJ a confirmat – semnarea unui protocol între PÎCCJ și ANAF – ce credeți, la finalul lui 2013, deci în perioada lui Victor Ponta! Poate explică fostul premier care a fost strategia – și poate le explică și firmelor private românești… Și poate explică și Robert Cazanciuc, ministru al Justiției în acea perioadă.
În plus, rezultă din aceste date că grupul, constituit în 2012, a funcționat și pe vremea lui Ponta, ăpe vremea căruia s-a încercat acea ”acoperire”, cum numește Savaliuc ”protocolul” PÎCCJ – ANAF”.
Pe scurt, este una dintre cel mai importante anchete realizate de echipa lui Răzvan Savaliuc – și credem că merită mai multe explicații.
LuJu prezintă un set de documente foarte interesante, din care am selectat unul – pentru că numele celor care făceau ”ordine” în economia privată… spun totul: Alina Bica, Sorin Blejnar, Florian Coldea.
https://ro.sputnik.md/analytics/20190128/24365204/Savaliuc-a-dat-in-vileag-cel-mai-grav-atac-la-economia-romaneasca-Ponta-e-implicat.html