Rusia a recurs la un canal de comunicare cu un important general american pentru a propune un plan de reconstrucție a Siriei și de repatriere a refugiaților. Potrivit unui memorandum american, propunerea a fost trimisă la 19 iulie de Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Armatei Ruse, generalului marinei american Joseph Dunford. Propunerea ilustrează modul în care Rusia, după ce a ajutat la întoarcea sorții războiului din Siria în favoarea președintelui sirian Bashar al-Assad, face acum presiuni asupra Washington-ului și alții pentru a ajuta la reconstrucția zonelo aflate sub controlul său.
Este vorba de un memoriu intern al guvernului american publicat parțial de Reuters a stârnit o agitație diplomatică puternică între Rusia și Statele Unite. Un document care arată că între cele două mari puteri se negociază în secret un posibil acord privind Siria: reconstrucția țării, repatrierea refugiaților, anihilarea rămășițelor organizației Stat Islamic. Negocierea, sugerează Reuters, se poartă pe canale militare și a început la câteva zile după întâlnirea dintre președinții Putin și Trump de pe 16 iulie.
Potrivit Reuters, planul rus a fost primit cu răceala la Washington. Potrivit memoriului citat de Reuters, SUA nu vor sprijini un asemenea proiect decât în cazul în care va exista o soluție politică pentru conflictul din Siria, inclusiv organizarea unor alegeri sub supravegherea ONU.
Memoriul arată că SUA nu vor susține reîntoarcerea refugiaților sirieni în țară decât în cazul în care li se vor oferi condiții sigure și demne. Cât despre reconstrucție, se arată că o acțiune internațională în acest sens ar fi benefică pentru SUA, însă doar câtă vreme în Siria vor fi trupe americane și forțe sprijinite de SUA. Estimările ONU arată că sunt necesare cel puțin 250 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Siriei.
În ce privește alegerile din Siria solicitate în memoriul citat de Reuters, ele ilustrează viziunea cercurilor americane care doresc în continuare îndepărtarea regimului al-Assad, de unde și supiciunea că aceste informații au fost oferite intenționat agenției Reuters, pentru a împiedica cooperarea dintre administrația Trump și Rusia lui Putin pornind de la ideea menținerii regmului Assad. ”Diplomații ruși sau angajat într-o campanie agresivă pentru a explica această inițiativă și a insinua că este rodul întâlnirii Putin-Trump, ceea ce nu este adevărat”, se arată în memoriu.
Reacția Rusiei după apariția acestor informații a fost de ușoară iritare. Moscova nu a înfirmat veridicitatea propunerii unei formule de reconstrucție în Siria, însă a acuzat partea americană că nu a respectat înțelegerea de a nu a da publicității negocierile în desfășurare. Ministerul rus al Apărării a arătat: ”Ne așteptăm că partea americană va putea să ia măsuri pentru a împiedica alte violări ale înțelegerilor reciproce”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.