NEOM: Orașul Sci-Fi al viitorului, construit în Arabia Saudită – Taxiuri zburătoare, avataruri robotice și holograme. Inteligența Artificială va fi „inima” Neom. Video

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Primul pas a fost evacuarea forțată și strămutarea a peste 1 milion de saudiți din Jeddah, dintre care niciunul nu va locui vreodată în Neom. Acest oraș inteligent extraordinar, bazat pe înalta tehnologie, va duce SF-ul la limitele sale cu avataruri robotizate, holograme, taxiuri zburătoare, trenuri de mare viteză și absența drumurilor. Funcțiile omniprezente de supraveghere vor fi integrate în orice lucru.

Lumea arabă știe să construiască. Să ne gândim doar la Emiratele Arabe Unite și Dubai. Unii observatori au asociat potențiala asemănare a Neom cu o reconstrucție a Babilonului antic.” (Editorul Technocracy News

Cu un buget-mamut de 500 de miliarde de dolari, Neom constituie un element cheie al planului Vision 2030 al Arabiei Saudită, lansat inițial în 2016, ca parte a misiunii regatului de a se diversifica și a crea modele diferite de economia sa dependentă de petrol. Lucrările de excavare au început în luna octombrie, potrivit CNBC News

Proiectul a fost întâmpinat însă cu scepticism privind fezabilitatea, o serie de articole din publicații cunoscute, de la The Guardian la Financial Times, inclusiv arhitecți concluzionând că proiectul este irealizabil.

Situat pe o fâșie de coastă în Tabuk, în nord-vestul țării, există trei zone Neom care au fost anunțate oficial - în primul rând The Line, un oraș liniar cu priveliști utopice care par desprinse direct dintr-un film de la Hollywood.

 
Compus din doi zgârie-nori paraleli care traversează deșertul pe 170 de kilometri de la coastă până la munți, The Line va avea o lățime de 200 de metri și o înălțime de 500 de metri (mai mare decât majoritatea turnurilor lumii) și, pentru un efect suprarealist, va fi acoperit pe toate părțile cu oglinzi gigantice.

Proiectul se bazează pe noul concept de „urbanism cu gravitație zero”, constând în ideea stratificării pe verticală a funcțiilor orașului. Când va fi finalizat, orașul ar putea găzdui până la 9 milioane de locuitori.

Cinismul manifestat față de proiect este un lucru pe care proiectanții Neom îl recunosc, dar îl resping cu fermitate.

„Vreau să fiu foarte clar cu privire la acest lucru – Neom este un proiect complex, îndrăzneț și extrem de ambițios și, cu siguranță, nu este ușor de realizat. Dar facem progrese importante și este emoționant să vedem că viziunea prinde contur”, a declarat pentru CNBC Antoni Vives, director de planificare urbană la Neom.

Deși construcția acestui „Oz din Orientul Mijlociu” este abia la primele etape, există deja impulsul de a atrage talente internaționale de top din industrii precum turismul, tehnologia și divertismentul. Și se pare că se vor aloca o mulțime de bani pentru a atrage specialiști, unele rapoarte sugerând că Neom plătește directori de top cu până la 1,1 milioane de dolari pe an.  

Pentru cei care fac pasul, se vor înscrie pentru construirea unei lumi fără drumuri, fără mașini - doar cu taxiuri zburătoare - și o cale ferată de mare viteză, cu un timp de tranzit de la un capăt la celălalt de doar 20 de minute. De asemenea, avatarurile robotizate și hologramele urmează să devină parte din viața de zi cu zi.

Celelalte zone Neom planificate sunt Oxagon, o „poartă către industriile avansate și curate”, care va deveni cel mai mare complex industrial plutitor din lume, și Trojena, o destinație cu aer de calitate montană, o pârtie de schi, zone pentru ciclism montan și sporturi acvatice și o rezervație naturală interactivă.
 
Potrivit planificatorilor, fiecare zonă va fi alimentată exclusiv prin energie regenerabilă, conectată durabil și înconjurată de natură, care va fi reînverzită și resălbăticită.

Potrivit companiei globale de consultanță imobiliară Knight Frank, valoarea totală a proiectelor imobiliare și de infrastructură de la lansarea, în 2016, a Planului național de transformare al Arabiei Saudite, a depășit acum 1,1 trilioane de dolari. 

Pentru proprietarii de afaceri care au lucrat mult timp în Orientul Mijlociu, Neom reprezintă o nouă eră. „Cred că acest proiect este fără precedent și va stimula inovația și tehnologia la un nivel nemaivăzut până acum”, a declarat pentru CNBC Catherine Granger, directorul general al companiei regionale specializate în inteligență artificială Trajan Consulting.

Inteligența Artificială va fi „inima” Neom, după cum s-a subliniat la Summit-ul global AI de la Riad.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Radu Comsuta 01.11.2022 22:17
  De când cu țeapa arhitecturală a lui Corbusier și a mult trâmbițatelor sale clădiri moderne care au devenit un coșmar pentru oamenii viitorului său, practic de nelocuit, nu mai sunt încrezător în proiectele anvangardiste care desigur dau foarte bine ca și grafică pe caluclator. În realitate însă aliniamentul ăla stil riglă, are un aspect de aripă de penitenciar. Dacă mai pui toată tehnica digitală de supraveghere chiar pare a fi un penitenciar dar fără gardieni. Oricum Big Brother te vede oriunde.
 • mihaipopescu 01.11.2022 23:09
  Interesant, construiesc un bloc izolat termic lung de cativa km.
 • IC XC NI KA 02.11.2022 01:13
  Inteligența Artificială va fi „inima” Neom .. și inima de om unde va fi?! Va mai fi?!
 • Arsene 02.11.2022 13:06
  Povesti utopice.

  Mai de ceva vreme vazusem un filmulet pe undeva ,tot cu ceva insule artificiale facute ,intr-adevar ,dar care ele insele nu rezistau actiunii imprevizibile a apei ,ca structura de rezistenta.In concluzie se cam zicea ca nimeni nu isi dorea sa stea pe-acolo ,asa ca le facusera cam pe degeaba ,bani irositi ,fantezii de design ,mai bine ar lasa-o doar pe computer ,cel mult.

  Daca ceva nu are c.t.c ul de la Dumnezeu ,sansele de durabilitate sunt zero .Asa numita binecuvantare este ceva real ,chiar daca nu e pe baza de chitanta.:)

  Fainuta prisma aia alba ,dar cam rudimentara ,facuta la graba ,prea inalta proportional cu linia coastei ...deci ati invatat desenatul in perspectiva ,dragut totusi...:))
Ultima oră

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România

09:30

Sute de mii de japonezi au ieșit în stradă împotriva Tratatului OMS privind pandemiile - VIDEO