Liderul Partidului Conservator din Canada a declarat reporterilor că acțiunea Meta de a ascunde știrile, în baza proiectului de lege C-18 de cenzură a internetului, este o realitate similară cu cea din romanul distopic al lui George Orwell, „1984”.
În timpul unei conferințe de presă, lui Pierre Poilievre i-a fost cerută opinia cu privire la decizia recentă a Meta de a cenzura articolele de știri pe Facebook și Instagram în Canada. Platforma a făcut modificarea conform proiectului de lege C-18, care a devenit lege la sfârșitul lunii iunie.
„Cred că este ca «1984»”, a spus el reporterilor la sfârșitul conferinței. „Avem un prim-ministru care adoptă o lege prin care articolele de știri trebuie să dispară de pe internet.”
„Cine și-ar fi imaginat vreodată că în Canada guvernul federal va adopta legi care interzic oamenilor să vadă efectiv știrile? Cine ar fi crezut că vom avea un guvern care va adopta o lege prin care să manipuleze algoritmii internetului, astfel încât canadienii să vadă doar ceea ce prim-ministrul vrea să se vadă?”, a spus el, potrivit LifesiteNews.
În mod similar, în „1984” al lui Orwell, un bărbat trăiește într-o societate de coșmar în care corpul de conducere controlează fiecare aspect al vieții cetățenilor, inclusiv vorbirea. De asemenea, pentru a cenzura ideile indezirabile, guvernul se străduiește să implementeze un nou limbaj din care sunt omise orice cuvinte care ar putea duce la dezvoltarea de opinii opuse și la revoluție politică.
Meta a anunțat inițial planul de a introduce pe 1 august cenzura pe platformele sale, în conformitate cu noua lege. De asemenea, Google i-a anunțat pe canadieni că nu vor putea vedea știrile pe site din cauza Legii privind știrile online care obligă companiile să plătească editorii pentru a afișa articole de știri pe site-urile lor. Totuși, guvernul lui Trudeau și-a schimbat planul la scurt timp după, eliminând avertismentul de plată obligatorie din lege.
În ciuda modificării textului proiectului de lege, mulți canadieni se tem că își vor pierde accesul la sursele de știri online. Proiectul de lege C-18 este cel mai recent proiect care a devenit lege, dintr-o serie de proiecte de lege privind cenzura pe internet. În aprilie, a fost adoptat Bill C-11, care permite Comisiei de Radio-Televiziune și Telecomunicații din Canada (CRTC) să reglementeze așa-numitul conținut video și audio „comercial”.
Când politicienii încă dezbăteau Bill C-11 în martie, Poilievre a criticat guvernul spunând că folosește „1984” al lui Orwell ca pe „un manual de instrucțiuni”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.