
FOTO: Yanis Varoufakis

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a scris că votul de "NU" de duminică înseamnă, de fapt, un "maiestuos şi mare DA pentru o Europă democratică şi raţională".
Victoria taberei anti-austeritate l-a făcut pe Varoufakis să posteze un mesaj foarte puternic pe blogul său, în care liderii zonei euro sunt acuzaţi că au dorit să transfere datorii private pe umerii poporului grec. Luni dimineaţă şi-a anunţat demisia.
"'Pe 25 ianuarie, demnitatea a fost redată poporului grec. În cele cinci luni trecute de-atunci, am devenit primul guvern care a îndrăznit să ridice vocea, să vorbească în beneficiul poporului său, spunând "NU" iraţionalităţii distrugătoare a programului extins şi fals de Bailout.
Am făcut cunoscut faptul că programele de Bailout ale Greciei au fost exerciţii care au intenţionat să transfere pierderi private pe umerii celor mai slabi greci, înainte de a fi transferate pe umerii altor plătitori de taxe din Europa.
Am articulat, pentru prima oară, în Euro-group, un răspuns economic pentru care n-a existat un răspuns credibil.
Am expus proiecte moderate, tehnic fezabile, care ar face să nu mai fie nevoie de alte "bailout"-uri.
Am ținut troika în bârlogul ei din Bruxelles.
Am internaționalizat problema umanitară a Greciei şi rădăcinile ei în politici intenționat recesioniste.
Am împrăștiat speranța în afara granițelor Greciei că democrația poate respira în spațiul unei uniuni monetare ce până acum era dominată de frică.
Terminarea unei interminabile, auto-distrugătoare austerități şi restructurarea datoriei publice a Greciei au fost țintele noastre. Dar acestea au fost şi obiectivele creditorilor noștri. Din momentul în care alegerea noastră părea iminentă, în decembrie, puterile au început o vânătoare de bănci şi plănuiau, într-un final, să închidă băncile Greciei. Scopul lor?
Să umilească Guvernul forțându-l să capituleze în fața austerității ;
Să ne forțeze să acceptăm o înțelegere care nu oferea niciun angajament că se va restructura datoria Greciei.
Ultimatumul din 25 iunie a fost mijlocul prin care aceste ținte urmau să fie atins. Astăzi, poporul grec a trimis ultimatumul înapoi către expeditori, în ciuda fricii pe care media controlată de oligarhi a transmis-o zi şi noapte în casele noastre.[...]
Acest "NU" al nostru este un mare şi maiestuos DA pentru o Europă democratică. Este un NU pentru o viziune distopică a Europei, care funcționează ca o cușcă pentru popoarele sale. Este un zgomotos DA pentru o zonă Euro care oferă perspectiva unei justiţii sociale, cu bunăstare pentru toţi europenii", a scris Varoufakis pe blogul său.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
„Mesajul EXCEPŢIONAL al Ministrului grec de Finanţe i-a înfuriat pe liderii europeni. / Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a scris că votul de "NU" de duminică înseamnă, de fapt, un "maiestuos şi mare DA pentru o Europă democratică şi raţională".
.
E O PLĂCERE cvasiparadisiacă a sesiza diferența dintre cele de mai sus și mesajul ochilor respectivului.
Si pana la urma ce trebuie sa facem noi, contribuabilii naivi din celelalte tari europene? Sa punem mana de la mana sa ajutam poprul grec? Sau sa infieram cu manie sfanta lacomia finantistilor europeni?
Partea cu infieratul pare mai usor de acceptat si suntem de acord cu ea dar vor da oare inapoi bogatii lumii? Se vor lasa ei pusi la punct de nobletea grecilor?
Ma tem ca nu si ca, dimpotriva, se vor inversuna si in final, tot poporul grec va fi sacrificat. Pentru greci, austeritatea ramane singura solutie, cu Europa sau fara ea!
Daca va fi cu Europa, le mai ramane speranta unor conditii de creditare mai blande.
Daca va fi fara Europa, atunci va fi vai de capul nostru, al tuturor celor din ZE. Pana la urma, grecii vor obtine re-esalonarea datoriilor, dar nu stiu daca pozitia de fronda este cea mai buna sansa a lor, mai ales in conditiile in care acea atitudine vine de la un prim-ministru care zambeste si aplauda tamp-ironic atunci cand este "tras de urechi' la Bruxelles. Poate ca o demisie ar fi mai onorabila iar numirea unui tehnocrat acceptat de clasa politica in majoritatea ei ar fi solutia iesirii din criza pentru moment. Sau poate o operatie in Turcia, de ce nu? Ca tari vecine si "prietene"!