Israelul ocupă LEGAL teritoriile palestiniene? – A început Judecata

De Ștefan Constantinescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai înaltă instanță juridică a ONU începe luni audieri istorice privind legalitatea celor 57 de ani de ocupație de către Israel a teritoriilor palestiniene.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga începe pe 19 februarie 2024 șase zile de audieri la care va participa un număr fără precedent de mare de țări, pe fondul luptelor și dezastrului umanitar din Gaza, scrie AP.

Dosarul aflat pe masa CIJ se concentrează pe ocuparea nelimitată a Cisiordaniei, Gazei și Ierusalimului de Est de către Israel.

Reprezentanții palestinieni, care vor vorbi primii luni, vor afirma că ocupația Israelului este ilegală deoarece violează trei principii cheie ale dreptului internațional, după cum le-a spus ziariștilor încă de miercuri echipa juridică palestiniană.

Palestinienii susțin că Israelul a încălcat interdicția de a face cuceriri teritoriale anexând vaste teritorii, a încălcat dreptul palestinienilor la autodeterminare și a impus în teritoriile ocupate un sistem de discriminare și de apartheid.

Omar Awdallah, șeful departamentului de organizații ale ONU din cadrul Ministerului palestinian de Externe, a declarat citat de AP:

„Vrem să auzim cuvinte noi din partea Curții. A trebuit să ia în considerare cuvântul Genocid, în dosarul Africii de Sud. Acum vrem ca ea să analizeze cuvântul Apartheid.”

Awdallah se referea la un alt dosar ajuns la Curte, în care, la sesizarea Africii de Sud, instanța ONU a cerut Israelului să prevină genocidul în Gaza.

Oficialul a adăugat că o decizie a Curții, chiar dacă nu va fi executorie, „ne va oferi numeroase instrumente, folosind metodele și instrumentele pașnice ale dreptului internațional, pentru a face față ilegalităților ocupației”.

AP scrie că probabil istanța va avea nevoie de câteva luni până va ajunge să se pronunțe. Dar experții precizează că, decizia, deși neconstrângătoare, ar putea avea un impact profund asupra jurisprudenței internaționale, asupra ajutorului internațional pentru Israel și asupra opiniei publice.

Yuval Shany, profesor de drept la Universitatea Ebraică și cercetători principal la Institutul Israelian pentru Democrație, declară:

„Cazul va aduce în fața tribunalului un șir de acuzații, afirmații și plângeri care probabil vor fi incomode și jenante pentru Israel, ținând cont de război și de un mediu internațional foarte polarizat.”

Israelul nu va participa la audieri, dar este posibil să depună la instanță o declarație scrisă.

Shany a afirmat că Israelul va justifica probabil ocupația teritorilor palestiniene invocând rațiuni de securitate, mai ales în condițiile lipsei unui acord de pace.

Aproape sigur, Israelul aduce în discuție și atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Shany explică:

„Există și discursul conform căruia teritoriile din care Israelul se retrage, precum Gaza, se pot transforma în riscuri grave pentru securitatea sa. Dimpotrivă, 7 octombrie confirmă logica tradițională de securitate a Israelului pentru a justifica o ocupație fără sfârșit.”

AP adaugă însă că palestinienii și grupurile pentru drepturile omului afirmă că ocupația depășește cu mult niște măsuri defensive, transformându-se într-un sistem de Apartheid, susținut de construirea de colonii pe teritoriile ocupate, ceea ce le conferă palestinienilor un statut de populație inferioară.

Acest caz spectaculos a ajuns pe masa Curții de la Haga după ce, în decembrie 2022 (deci înainte de atacul Hamas din 7 octombrie) Adunarea Generală a ONU a votat cu o largă majoritate – în ciuda opoziției vehemente a Israelului - solicitarea unui aviz consultativ în privința unuia dintre cele mai vechi și mai spinoase diferende de pe planetă

După ce palestinienii își vor prezenta argumentele, 51 de țări și trei organizații – Liga Arabă, Organizația de Cooperare Islamică și Uniunea Africană – se vor adresa grupului de judecători ai Curții.

Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza cu ocazia Războiului din Orientul Mijlociu care a avut loc în 1967.

Palestinienii revendică aceste trei teritorii pentru a crea un stat independent.

În ce îi privește pe israelieni, aceștia consideră Cisiordania ca pe un teritoriu aflat în litigiu, al cărui viitor trebuie decis prin negocieri.

Potrivit grupului de supraveghere Peace Now, Israelul a construit în Cisiordania 146 de colonii unde locuiesc peste 500.000 de coloniști evrei.

Israelul a anexat în 1967 și Ierusalimul de Est și consideră că orașul întreg drept capitala sa.

Anexarea Ierusalimului de Est de către Israel nu este recunoscută decât de câteva state pe plan internațional.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Constantin Dimulescu 19.02.2024 17:13
  Au trebuit sa treaca 57 de ani de oprimare si genocid ca aceasta problema sa fie adusa pe masa CIJ.
  Dar de data asta mai putin de 30 de tari suporta Israelul, vreo 20 se abtin, iar 150, Sudul Global suporta infiintarea Statului palestinian in limitele din 1947.
  Va avea Curtea curajul sa judece drept dupa carta ONU sau se va inchina umil, disgratios si las ordinei bazate pe reguli impuse de elita khazara financiara de pe Wal Sreet si City of London?
 • Bizzu 19.02.2024 18:25
  FOARTE interesant!... Judecând din această perspectivă aproape că ai putea spune că Israelul și-a tras-o singur cu stângul în dreptul atunci când a invadat Gaza. Pentru că dacă această invazie nu ar fi avut loc, cu toate krimele ei implicite în rândul civililor (mai ales femei și COPII), un astfel de caz nu s-a fi judecat niciodată deși este fix elefantul din încăperea statului israelian. Aproape că ai putea spune că Netanyahu joacă o carte ÎMPOTRIVA interesului israelian. Sau... chiar așa este?
  Și încă ceva, ca să spunem lucrurilor pe nume. Cuvântul ”apartheid” folosit din ce în ce mai des în legătură cu invazia din Gaza este doar un cuvânt ”de rezervă” ales și pentru a da o rezonanță aparte plângerii formulate recent de Africa de Sud împotriva Israelului. ALTUL este însă cuvântul cel mai potrivit care descrie epurarea etnică care se întâmplă în ultimele luni în Gaza. Oare vor avea curajul cei care se laudă că împart justiția internațională să folosească acel cuvânt, sau ne vom bălăcări în mlaștina veșnicii ”corectitudini politice” cu care ne mânjesc globaliștii narativul mondial în continuare?
 • Vasile Pdure 19.02.2024 19:53
  Dar chiar nu se prinde nimeni că asta este o caricatură? Păi ONU sunt ei! Problema este, care e ghisheftul? Ăsta o să- l aflăm.
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani