Un dispozitiv „revoluționar” conceput pentru a transforma tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale urmează să fie supus primului test clinic în Marea Britanie, potrivit The Guardian.
De mărimea unui timbru poștal, dispozitivul este fabricat din grafen, un material de 200 de ori mai rezistent decât oțelul și cu grosimea de numai un atom. Grafenul a fost inventat în urmă cu 20 de ani de cercetătorii Andre Geim și Konstantin Novoselov de la Universitatea din Manchester, care au câștigat ulterior premiul Nobel pentru Fizică în 2010.
De atunci, oamenii de știință s-au străduit să exploateze proprietățile conductoare ale grafenului pentru a dezvolta noi senzori electrici și magnetici și alte dispozitive. Cu toate acestea, cipul flexibil pentru creier – testat acum la spitalul Salford Royal – este salutat ca o premieră medicală. „Acesta este primul studiu clinic efectuat oriunde în lume cu un dispozitiv medical pe bază de grafen”, a declarat unul dintre liderii echipei, Kostas Kostarelos, profesor de nanomedicină la Manchester.
Dispozitivul de interfață creier-computer (BCI) a fost proiectat și fabricat de o echipă internațională de oameni de știință pentru a transforma monitorizarea impulsurilor electrice ale celulelor din creier prin utilizarea frecvențelor care anterior nu puteau fi detectate.
Pentru a utiliza dispozitivul, se îndepărtează o bucată din craniul unui pacient, iar cipul subțire – care are mii de contacte electrice – este plasat deasupra creierului acestuia. Transmițătoarele trimit semnale electrice pentru a stimula celulele creierului, iar receptoarele minuscule captează răspunsurile acestora.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.