
FOTO: http://presamil.ro

Geopolitical Futures, agenția de analiză fondată de americanul George Friedman - cel care a pus bazele Stratfor -, a scris în ultimul său newsletter despre șansele ca SUA să-și mute echipamentele și personalul de la baza turcească Incirlik (FOTO), în cazul în care cele două țări nu vor mai găsi o cale de colaborare.
În recenta dispută începută pe baza achizițiilor de către Turcia a sistemelor de rachete rusești S-400, Turcia are o pârghie importantă asupra SUA, notează sursa citată: este vorba de baza militară Incirlik.
Aflată în uzul SUA din 1954, neîntrerupt, baza de la Incirlik găzduiește 550 de soldați și personal auxiliar, 12 avioane A-10 Thunderbolt, cantități impresionante de combustibil, absolut necesare pentru operațiunile militare americane din Orient, dar și aproximativ 50 de bombe thermonucleare.
În disputa privind achiziția de arme, turcii au amenințat cu restricționarea accesului american la Incirlik, în timp ce aceștia au replicat prin evocarea posibilității mutării acestei baze, cu totul, în altă parte.
Între cele 30 de opțiuni prezentate de Geopolitical Futures, între primele 10 apar și patru baze românești. Este vorba, în ordine, de: Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, Baza aeriană 86 Borcea, Aeroportul Henri Coandă și Baza aeriană 95 de la Bacău.
În 2016, siteul EurActiv, apropiat de Uniunea Europeană, afirma că americanii au început deja mutarea arsenalului nuclear din Turcia în România, dar la Deveselu. Atunci, MAE român a negat această informație. Ulterior și un site din Israel a susținut afirmațiile celor de la EurActiv.
În 2016, siteul EurActiv, apropiat de Uniunea Europeană, afirma că americanii au început deja mutarea arsenalului nuclear din Turcia în România, dar la Deveselu. Atunci, MAE român a negat această informație. Ulterior și un site din Israel a susținut afirmațiile celor de la EurActiv.

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
În primul și-n primul rând, vă anunț că, după ce Italia a spart piața semnând colaborarea cu China în proiectul „Belt and Road Initiative”, lucrurile s-au dezghețat teribil. Grecii s-au alăturat și ei. Mă rog, în cazul lor a fost vorba doar de parafarea acordului întrucât cooperarea dintre Grecia și China este veche și solidă.
Cei care însă și-au jucat extrem de bine cartea externă sunt croații. În urmă cu vreo două săptămâni, premierul Andrej Plenkovic, împreună cu premierul chinez Li Keqiang au inaugurat prima fază a unui proiect gigantic de infrastructutră: podul Peljesac. Este vorba despre o cooperare chinezo-croată în urma căreia se va construi un pod de nu mai puțin de 2405 m și înalt de 55m. O superbă lucrare de infrastructură menită a moderniza una dintre multiplele căi europene ale noului drum al mătăsii.
După cum lesne se poate observa, treburile încep să se miște accelerat. Dacă mai țineți minte, la fel s-au petrecut treburile și-n cazul „Asian Infrastructure Investment Bank”. Inițial proiectul a fost boicotat de toată lumea deoarece SUA făcuse tone de flexiuni diplomatice împotriva inițiativei, însă, imediat după ce englezii s-au băgat în proiect, țările europene s-au înghesuit să-și ocupe locurile care oricum li se rezervaseră. Mai țineți minte cine-a rămas pe loc? Între alții, proștii proștilor, adică românii. Sub conducerea patri(h)otică a jegurilor securiste băsescu & Ponta, România a rămas pe margine. Abia în 2018(față de 2015, anul intrării englezilor) ne-am ocupat locul pe care chinezii, totuși, ni-l reținuseră.
În timp ce AIIB reprezenta o inițiativă mai degrabă regională, BRI reprezintă o dezvoltare care va influența bunăstarea economică a membrilor sute de ani de-aici înainte. România în continuare se află în afara proiectului din cauza unor politicieni imbecili care, treptat, ne scot de pe harta lumii.
Și, înainte de a încheia, vă anunț că Turcia amenință - de data aceasta apăsat - SUA că, în cazul în care i se va refuza comanda de F-35 va cumpăra SU-57 de la ruși. Ar însemna ieșirea de facto din NATO a Turciei și recreionarea structurii strategice a zonei. Cert e că arsenalul nuclear pe care SUA îl are în Turcia va trebui mutat undeva, iar singurii candidați pentru domicilierea respectivelor arme suntem noi. Asta ne transformă în țintă prioritară pentru Rusia și ne aruncă într-un inutil război diplomatic cu grave consecințe comerciale.
Probabil, de-a lungul timpului, ne-am obișnuit să facem foamea în timp ce vecinii noștri o duc bine. Se pare însă că acum, politicienii noștri s-au gândit să încondeieze foamea cu o experiență nouă: prăjirea, mai bine spus propria noastră prăjire. Că doar la ce te poți aștepta atunci când faci pe deșteptul cu armele altuia?
https://www.facebook.com/TrenduriEconomice/posts/843384899346809