ECUADOR IA FOC: Indigenii protestează puternic după ce Guvernul a scumpit motorina de la 1 LEU ȘI 24 DE BANI LITRUL la 2 LEI ȘI 35 DE BANI LITRUL! Indigenii cer 1,84 lei pe litrul de motorină și 2,60 pe litrul de benzină. S-a declarat STARE DE URGENȚĂ

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a declarat Starea de Urgență în trei provincii, ca răspuns la protestele violente ale indigenilor față de creșterea prețurilor la carburanți.

Protestelor începute în urmă cu o săptămână s-au răspândit în toată țara, iar manifestanții au înconjurat capitala Quito cu baricade rutiere și au blocat autostrada spre aeroport.

Presa internațională relatează sporadic despre protestele masive, pentru a nu da idei și altora. La noi, cu excepția ziarului Național, presa de tip securistic (Digi și Adevărul) nu ofertă nici motivele clare, nici prețurile pentru care se revoltă indigenii, care comparativ cu cele de la noi ar trebui sa revolte orice om cu bun simț.

Atât Ecuador cât și România sunt țări producătoare de petrol și scumpirile carburanților nu au nici o bază reală. Dacă la noi se invocă mincinos războiul din Ucraina, în Ecuador tot acesta o fi motivul?

Americanii se revoltă, de asemenea, că prețul la benzină crește constant. În California, de exemplu, un galon de benzină a costat 6.50 de dolari, deci tot mai ieftin decât în România, în condițiile în care salariul mediu din SUA este de cel puțin patru ori mai mare.

Raportat la aceste cifre, benzina în România ar trebui să fie maximum 2 lei Litrul!, susțineau protestatarii de la pompele de benzină din București și Constanța.

Salariul mediu în Ecuador este de circa 1400 de dolari (1331 Euro).

Prețurile pentru care se revoltă populația indigenă din Ecuador confirmă că această estimare este aproape de una reală deși la noi se discută propagandistic despre o ieftinire „regească” la 6 lei litrul, un preț de asemenea umflat și nerealist raportat la prețul barilului de petrol și o acțiune cu privire la care ne îndoim că va avea succes.

Prețurile carburanților în Ecuador au crescut puternic din 2020, aproape dublându-se în cazul motorinei, de la 1 la 1,90 dolari pe galon (3,8 litri - respectiv de la 1 leu și 24 de bani litrul la 2 lei și 35 de bani litrul) și crescând de la 1,75 la 2,55 dolari pentru benzină pe galon (respectiv de la 2,17 bani pe litru la 3.15 bani) - situația contestată acum, informează France24.

Conaie dorește reducerea prețului la 1,50 dolari pentru motorină (respectiv 1.84 lei pe litru) și la 2,10 dolari pentru benzină (respectiv 2.60 lei pe litru), o cerere pe care guvernul a respins-o până acum. 

Populația indigenă, care reprezintă peste un milion din cei 17,7 milioane de locuitori ai Ecuadorului, s-a angajat lunea trecută într-un protest antiguvernamental deschis, la care s-au alăturat de atunci studenți, muncitori și alte grupuri nemulțumite.

„Fără dialog nu există nicio cale de ieșire", a declarat Orlando Tipan, liderul grupului indigen Unoric, după discuțiile avute joi cu președintele Guillermo Lasso, un fost bancher de dreapta care a preluat funcția în urmă cu un an.

Puternica Confederație a Naționalităților Indigene din Ecuador (Conaie), care a convocat protestele, a declarat că va menține blocajele până când guvernul va îndeplini o listă de 10 cereri.

Conaie este creditat cu istoricul că a contribuit la răsturnarea a trei președinți ecuadorieni între 1997 și 2005.

Printre celelalte revendicări ale acesteia se numără controlul prețurilor la alimente și renegocierea împrumuturilor bancare personale a aproximativ patru milioane de familii.

Zece soldați și opt membri ai poliției au fost răniți în confruntările din ultimele zile, iar 29 de protestatari au fost arestați, potrivit datelor oficiale. La rândul lor, protestatarii susțin că 14 dintre ei au fost răniți.

Un marș al studenților și muncitorilor din capitală a degenerat joi în confruntări, protestatarii aruncând cu pietre în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

În 2019, protestele conduse de Conaie s-au soldat cu 11 morți și l-au forțat pe președintele de atunci, Lenin Moreno, să renunțe la planurile de eliminare a subvențiilor pentru combustibili.

Compania petrolieră de stat din Ecuador, Petroecuador, a declarat sâmbătă târziu forță majoră din cauza impactului protestelor împotriva politicilor sociale și economice ale guvernului, în timp ce președintele Guillermo Lasso a încercat să reprime tulburările, transmite și Reuters.

Compania petrolieră a declarat forță majoră pentru sectoarele sale de explorare, exploatare, transport și comerț - oprind exporturile - după ce protestatarii au intrat în câmpurile petroliere, afectând producția, se arată într-un comunicat.

Măsura a fost luată după decizia lui Lasso de a declara Starea de Urgență în trei provincii, vineri târziu, în încercarea de a calma protestele convocate de grupurile indigene care resping politicile economice ale guvernului.

Starea de Urgență va dura 30 de zile în provinciile Imbabura, Cotopaxi și Pichincha - zone care includ capitala Quito - care au fost marcate de violențe mai mari pe fondul protestelor.

În Quito, starea de asediu va începe de la ora 22.00 până la ora 5.00 dimineața, a declarat Lasso vineri seara târziu, în timp ce adunările vor fi interzise toată ziua în provinciile afectate. El nu a precizat cât timp vor dura măsurile.

Petroecuador a declarat că a pierdut 6.975 de barili de țiței de când au început protestele și a oprit unele operațiuni de foraj.

Grupurile indigene continuă să blocheze drumurile care leagă Quito de nordul și sudul țării, în timp ce studenții susțin protestele.

Leonidas Iza, președintele organizației indigene CONAIE din Ecuador, arestat lunea trecută pentru „sabotaj” și apoi eliberat a doua zi cel mai probabil la presiunile indigenilor, a declarat: „Din acest moment ne pregătim să ne mobilizăm și să respingem aceste politici în Quito”. El a mai acuzat într-o filmare postată pe Facebook că sâmbătă s-a încercat un atentat la adresa vieții sale.

VIDEO de săptămâna trecută:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Enya 20.06.2022 03:28
  N-ar trebui sa coste nimic! Toate sunt ale Pamantului si ne-au fost daruite noua de Creator! Neconditionat! Adica gratuit!

  Vine ea si ziua trezirii si a eliberarii! S-a dat foc la Terra si nu mai e cale de intoarcere, nici pentru noi, nici pentru satanisti!
 • Tic 20.06.2022 08:55
  În Ecuador moneda este dolarul american. Cu asta am spus totul.
 • __ 20.06.2022 19:26
  Fiindcă Petroecuador e deținuta de stat, cum scrieți, problema arde mai cu foc. La noi Petromlul e vândut mai întâi afară și apo domestic. Dacă eu, austriac, pot vinde roșiile pe carei le-ai mi dat ("privatizat") cu 10 lei de ce să vând ție cu doi? Dau la jermania. În plus, se importă foarte mult prin Petromidia Năvodari (100%) via naval.
  La fel e.și la pâine.
Ultima oră

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România

09:30

Sute de mii de japonezi au ieșit în stradă împotriva Tratatului OMS privind pandemiile - VIDEO