
Sursa: AFP

ACTUALIZARE 14.06 / 23:00
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat vineri o anchetă „independentă” pentru identificarea autorilor atacurilor de joi împotriva a două vase petroliere în Marea Oman, imputate de Statele Unite Iranului, care neagă orice implicare, potrivit Agerpres.
„Este foarte important să cunoaștem adevărul. Este foarte important ca responsabilitățile să fie clarificate (...) Desigur, acest lucru se poate face numai dacă o entitate independentă poate verifica faptele”, a declarat secretarul general al ONU după o întâlnire cu secretarul general al Ligii Arabe, precizând că nu are autoritatea de a declanșa o astfel de anchetă. O decizie în acest sens trebuie adoptată la nivelul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost atacate joi dimineață în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, după ce alte atacuri vizaseră patru nave în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite, cu câteva săptămâni în urmă. S.U.A au atribuit atacurile Iranului, însă acesta a negat orice responsabilitate, informează Mediafax.
Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat Iranul de „un asalt flagrant” asupra celor două petroliere din Golful Oman, motivându-și afirmația pe analiza tipului de arme folosite.
„Din verificările Guvernului S.U.A., Iranul este responsabil pentru atacurile care au avut loc astăzi în Golful Oman. Am ajuns la această concluzie pa baza informațiilor primite de la servicile secrete, analiza armelor folosite, nivelul de expertiză necesar pentru executarea unei astfel de operațiuni – care seamănă cu atacuri recente din partea Iranului – și din faptul că nu există alt grup care operează în apropiere și care să aibă resursele pentru a comite o acțiune atât de sofisticată”, a declarat Mike Pompeo joi în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Pro TV.
Consiliul de Securitate al O.N.U. s-a reunit de urgență, joi, la solicitarea Statelor Unite.
„Condamn orice atac asupra navelor civile”, a declarat joi secretarul general al O.N.U., Antonio Guterres, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al O.N.U. privind cooperarea dintre Națiunile Unite și Liga Arabă. Guterres a cerut „stabilirea faptelor” și a „responsabilităților”, atrăgând atenția că Lumea nu-și poate permite un război în Golf.
„Țintirea petrolierelor și atacurile în centrul Arabiei Saudite cu rachete, așa cum am văzut în urmă cu două zile, reprezintă o evoluție periculoasă. Aceasta trebuie să determine Consiliul de Securitate să acționeze împotriva celor care sunt responsabili, pentru a menține securitatea și stabilitatea în regiune”, a declarat, la rândul lui, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, acuzând că „unele părți din regiune încearcă să aprindă focul”.
Cu o lună în urmă, alte patru nave, dintre care trei petroliere, fuseseră atacate în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), autoritățile emiriene ajungând la concluzia că în spatele acelor atacuri s-ar afla un „actor-stat”, fără a-l numi precis.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ați uitat să menționați vecinul din estul Iranului - Afganistanul, care, mulțumită tot ”atacului terorist” din 9 septembrie, găzduiește baze militare americane, de unde pot decola oricând niște bombardiere.
Wesley Clark despre planul care trebuie să se încheie cu bombardarea Iranului: https://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE
Concluzia lui Pompeo pleacă de la date corecte, recte mijloace materiale și capabilități iraniene, dar ajunge la un final pripit: autorul musai Iranul. F probabil mai sunt alți actori în zonă care pot face rost de materiale iraniene și au capacitatea minimă de a realiza un astfel de atac ... Esențial tb ca să ne întrebăm: cui folosește evenimentul???
Așadar ce-avem aici. Un premier dintr-o țară care refuză aplicarea embargoului dictat de americani, aflat într-o vizită oficială, constată că două tancuri petroliere care duceau materia primă în țara sa sunt atacate de necunoscuți. Mai mult, americanii apar imediat în zonă pentru a salva echipajele. Și, cum ei se nimeriseră pe-acolo ca niște buni samariteni s-au gândit să facă și o anchetă scurtă, doar ei sunt melițienii mondiali, nu-i așa? Anchetă în urma căreia, surpriză, s-a găsit și vinovatul de serviciu sub forma aceluiași „diavol iranian”. Care Iran, conform saudiților - se face vinovat de un atac al desculților Houti, care-au dat cu bombardeaua într-un aeroport.
Cum s-ar spune, treburile se leagă impecabil. Iranienii dau cu bombardeaua pe unde-apucă, fără pic de rațiune, doar pentru a-i determina pe bunii americani să intervină odată și să rezolve situațiunea. Aproape că te doare capul văzând ce scenariu oligofren au reușit să pună la punct de data asta. Păi ce sunt, fraților, iranienii? Sunt tembeli să atace petrolierele celui care le cumpără marfa? Acuma știm bine că-n SUA nebunia e prima boală, dar nu poți face scenarii ca-n țara ta în toată lumea. Nu de alta, dar la iranieni nebunii nu umblă liberi pe străzi din cauza că spitalele nu mai fac față. Așadar, scenariul atacului iranian nu ține nici măcar la oligofreni. Însă oficialii americani o țin langa. Ce să-i faci, un popor nevrozat și prostovan n-avea de unde scoate exemplare mai normale.
Treaba cu petrolierele se ține la cald deoarece în aceste zile se desfășoară numeroase întâlniri discrete SUA-Rusia. Motivul ar fi situația din Iran. Mai pe scurt, americanii ar vrea ca rușii să-și ia mâna de pe Iran și să spună ce vor la schimb. Au înaintat și-un preț: între altele, la pachet ar veni estul Ucrainei plus județete sudice și, atenție!, Republica Moldova. Poate înțelegeți miza cutremurului politic de la Chișinău.
Din ceea ce-am înțeles, până acum rușii au refuzat trocul, astfel încât americanii urmează să crească miza. Cert e că până când rusul nu-și ia mâna de pe iranieni, americanii nu intră acolo. Temerea multora e dată de faptul că rușii au făcut câteva blaturi cu americanii în Siria, mai ales atunci când au omis să se uite pe cer în timp ce avioanele israeliene atacau bazele iraniene din Siria. Asta în ciuda faptului că iranienii respectaseră înțelegerea de a nu se apropia cu mai puțin de 60 de km de granița israeliană.
Până acum diplomația rusă a rămas - așa cum e tradițional la ei - inflexibilă. Mai mult, se spune că singurul lucru pe care-l pot pune în discuție ar fi retragerea iranienilor din Siria, dar care-ar putea veni la pachet doar cu garantarea revenirii Siriei la granițele sale și retragerea tuturor „oamenilor verzi” de-acolo.
Situația e extrem de complicată și vă recomand să priviți spre evenimentele de la Chișinău și prin această prismă. E posibil ca, din rațiuni de răzbunare, americanii să ne împingă să mușcăm din mărul otrăvit de la Chișinău. Sper să nu ajungem într-un asemenea scenariu deoarece, nouă ca țară, ne-ar putea fi fatal.
P.S. Analizați, vă rog, cu atenție poziționarea factorilor noștri politici față de evenimentele de la Chișinău. Pe mine aproape că m-apucă tremuratul de-atâția nervi.
https://www.facebook.com/TrenduriEconomice/posts/877495775935721