

Asistenta secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a părăsit această funcție după instalarea noii administrații americane, informează siteul Profit.ro în exclusivitate.
Chiar dacă reprezentanții Departamentului de Stat al SUA nu au confirmat dacă Nuland a fost demisă sau a plecat singură, cert este că pe 19 ianuarie agenția Reuters scria că fostul asistent nu s-a aflat pe lista cu funcționari numiți de Obama pe care Trump i-ar fi rugat să rămână în funcție și după 20 ianuarie.
Victoria Nuland a fost numită în funcție de către fosta contracandidată a lui Trump, Hillary Clinton în 2013, după ce-i fusese acesteia purtătoare de cuvânt. Soțul lui Nuland, Robert Kagan, a fost unul dintre cei mai aspri criciti ai lui Donald Trump atât încă de la anunțul candidaturii magnatului american.
Nuland a fost foarte implicată în viața politică de la București, intrând în atenția opiniei publice în 2014, atunci când a vizitat Capitala României pentru a critica unele măsuri luate de Parlament privind modificarea Codului Penal. „Atunci, Nuland a avut întrevederi cu procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul de Externe Titus Corlățean, dar nu și cu premierul Ponta, care a lipsit atunci din țară, presa speculând că absența s-a datorat chiar vizitei lui Nuland și atitudinii critice a oficialilor americani față de autoritățile politice de la București”, scrie Profit.ro.
De asemenea, în ianuarie, Nuland a avut o întâlnire cu câțiva reprezentanți - pe alese, ai unor ONG-uri și ai mass-media apropiată de regimul fostului președinte Băsescu. Unii dintre aceștia sunt acum membri ai USR. Ultima oară s-a întâlnit cu președintele Iohannis în ianuarie 2016.
Nuland s-a implicat masiv în conflictul din Ucraina, susținând pe față manifestanții anti-prezidențiali, fiind prezentă pe străzile Kievului.
Noul asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia numit de administrația Donald Trump, John Heffern, este diplomat de carieră și a fost ambasador al SUA în Armenia în perioada 2011-2014.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Articolul, scris pe 11 ianuarie 2017, 'Cinci diplomați americani prin a căror înlăturare Trum poate începe destinderea' (http://journal-neo.org/2017/01/11/five-american-diplomats-trump-can-reset-detente-with/) îi numește:
1. Victoria Nuland care când pășea la o întâlnire oriunde în lumea civilizată participanții se înfiorau la potențialul unor tranzacții necinstite. Ea era cel mai temut și disprețuit emisar american (mai mult chiar decât secretarul de stat al lui Obama, John Kerry);
2. Geoffrey R. Pyatt, ambasadorul SUA în Grecia, fost ambasador SUA în Ucraina, responsabil pentru războiul civil din Ucraina și haosul ce a urmat;
3. C. Kelly, 'expert' pe probleme legate de NATO, Rusia și Balcani, fost ambasador SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) între anii 2010 - 2013, fost purtător de cuvânt al lui Hillary Clinton, secretara de stat a lui Obama ce a distrus Orientul Mijlociu. Kelly a fost de asemenea parte în distrugerea Yugoslaviei;
4. Daniel Baer, ambassadorul SUA la OSCE;
5. John F. Tefft, ambasadorul SUA la Moscova, fost ambasador SUA în Ucraina (înainte de Pyatt), în Georgia și Lituania. Acest diplomat de carieră a fost peste tot unde au existat probleme cu Rusia în ultimii ani.