Corneliu Vlad: Migrene geopolitice la Washington. Cine amenință mai mult America: Rusia sau China? NATO se încordează pentru un salt spectaculos din Ucraina în Asia

De Corneliu Vlad  /  

Ilustrație: businessinsider.com

Ilustrație: businessinsider.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când s-a creat NATO, în 1949, primul secretar general al Alianței, lordul Ismay a rezumat într-o propoziție memorabilă ținta organizației: ”A-i ține pe rusi înafară, pe americani înăuntru și pe germani jos”. De atunci au trecut însă aproape trei sferturi de secol și în lume s-a remodelat geopolitic.

Rusia de azi nu mai e URSS, America se focalizează tot mai mult pe Asia-Pacific lasand într-o situație incerta zona euroatlantică iar Germaniai urcă impetuos în ierarhia mondială a puterii, inclusiv sub raport militar.

O întrebare obsedantă la Washington este care e cea mai mare amenințare pentru SUA: Rusia sau China? Și evaluarea în materie oscilează. Acum, "privilegiata” alternativei e China.

Julianne Smith, reprezentantul permanent al SUA la NATO, a declarat că noul document de concept strategic al Alianței, care va fi lansat la apropiatul summit de la Madrid, va include pentru prima dată ca amenințare nr. 1 China. Dar Smith a tinut sa adauge că se va pune in continuare „un accent puternic” pe Rusia.

Iar acest document nu este destinat să dureze o săptămână, se presupune că va dura 10 ani.”

În 2020, în raportul „NATO 2030”, se afirma deja că Alianța ar trebui să se concentreze pe China prin creșterea cooperării cu țările din Asia Pacific (Japonia, Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud).

La summitul Alianței de la Bruxelles din 2021, declarația finala comună aprecia că China reprezintă o „provocare” pentru „ordinea internațională bazată pe reguli”.

SUA se concentrează în continuare pe înarmarea Ucrainei în confruntarea sa cu Rusia, dar administrația Biden ține să accentueze că prioritatea sa principală de politică externă este China. Noua strategie de apărare națională a Pentagonului numește Beijingul principala „amenințare” cu care se confruntă armata americană.

Secretarul de Stat Antony Blinken a apreciat recent că "mai degrabă decât Rusia, China este cea mai puternică și hotărâtă amenințare pentru ordinea mondială proiectată de americani”. Și a argumentat: Doar China are „atât intenția de a remodela ordinea internațională”, dar și puterea de a face acest lucru.

Si totusi, fixarea tot mai accentuată pe potențialul Chinei de a perturba ordinea mondială distrage atenția de la amenințarea reală din lume: Rusia, remarca în "New York Times” Zachary Karabell, fondatorul rețelei Progress. ”Contracararea comportamentului greșit al Rusiei prin embargouri comerciale, prevenirea reaprovizionării armatei țării și stabilirea unei falange internaționale împotriva domnului Putin necesită cooperare globală. Iar asta include China”.

Posibil, dar nu e atât de simplu. China și Rusia au un parteneriat "fără limite”.

Și "este, fără îndoială, un adversar potențial mai puternic decât Rusia din punct de vedere militar, economic și ideologic, remarcă Karabell. Partidul Comunist, sub controlul ferm al lui Xi Jinping, urmărește o formă de capitalism sponsorizat de stat care dezavantajează companiile străine pe piața chineză și construiește campioni naționali puternici”.

Beijingul, mai spune el, are, în viziunea Washingtonului, mari probleme în ce priveste respectarea drepturilor omului.

Apoi: China are un buget militar mai mare decât orice țară în afară de Statele Unite și "are scopul de a contracara preeminența militară americană în Asia de Est”. Animată de un "naționalism” în creștere, scrie Karabell, China este hotărâtă să reunifice Taiwanul cu continentul și proclamă Marea Chinei de Sud "un lac chinezesc”.

Dar aceste probleme, revine comentatorul american, nu fac neapărat din China o amenințare la adresa prosperității și securității americane.

Faimoasa "capcana a lui Tucidide”, conform căreia puterile emergente tind spre conflict cu cele consacrate nu se aplica relațiilor chino-americane.

Și nu e o regulă că orice țară care nu aderă la normele democratice liberale este o amenințare în devenire pentru Statele Unite, explică liniștitor Karabell. Care recunoaște cu sinceritate că "Statele Unite nu și-au bazat niciodată întreaga politică externă pe drepturile omului și nici nu ar trebui, căci aceasta ar fi o rețetă pentru intervenții și conflicte nesfârșite la nivel global”.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: „Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul”

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)