
FOTO: poland.pl

ACTUALIZARE 23:30 Partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia a câștigat alegerile legislative de duminică și păstrează majoritatea absolută, cu 43,59% din voturi și 235 de locuri în Parlament, din 460, a anunțat Comisia electorală centrală poloneză, potrivit AFP, citată de Agerpres.
ȘTIRE INIȚIALĂ Partidul Lege și Justiție a câștigat alegerile din Polonia, în alegerile parlamentare de duminică, obținând 43,6% din voturi, potrivit exit-pollurilor publicate după încheierea votului, la ora locală 9.00 p.m., relatează politico.eu.
Voturile atrase de partidul Lege și Justiție sunt cu mult mai multe comparativ cu cele obținute de Coaliția Civică, de 27,4%. La o distanță și mai mare se află Stânga, o grupare care reunește partidele de stânga, cu 11,9%, conservatorii din Coaliția Poloneză, cu 9,6%, și partidul de dreapta Confederația, cu 6,4%.
Potrivit distribuirii provizorii a celor 460 de locuri din Seim, camera inferioară a Parlamentului, PiS ar dispune de 239 de locuri, suficiente pentru a forma o majoritate absolută. Coaliția civică ar obține 130 de locuri, Stânga 43, Coaliția Poloneză 34 și Confederația 13 locuri. Minoritatea germană are un loc.
În urmă cu patru ani, partidul conservator Lege și Justiție a obținut prima majoritate absolută din camera inferioară de la revenirea la democrație, în 1991.
Se pare însă că Partidul Lege și Justiție pare să fi câștigat acum cel mai mare procent de voturi de la restabilirea democrației în Polonia, în 1989, notează BBC.
Formațiunea va avea un mandat puternic pentru a-și continua programul social conservator. Formațiunea condusă de Kaczynski s-a angajat să continue reforma controversată a sistemului judiciar, în ciuda opoziției Comisiei Europene, care a susținut că independența judecătorilor este eliminată prin această reformă, iar „statul de drept este în pericol”. O chestiune care nu a afectat deloc popularitatea partidului.
Succesul formațiunii conservatoare se datorează în bună parte și
măsurilor sociale precum creșterea alocației pentru copii, pensiile suplimentare anuale, scutirea de impozite pentru tinerii cu vârste sub 26 de ani și ridicarea venitului minim pe economie.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
In timp ce se acorda Premiul Nobel pentru economie unor contributii la lupta impotriva saraciei si inegalitatii, intre "... o gustare și ... un pahar de vin" dl Radulescu, Director al Directiei de Stabilitate Financiară din BNR s-a apucat de citit despre #wageledgrowth, teoria care presupune creștere veniturilor - implementată în România în ultimii trei ani (prin care am reușit creșterea ponderii alocate remunerării lucrătorilor în PIB la 40% în 2018).
Dl Director - persoana care pregătește materialele pentru Consiliul Național de Supraveghere Macroprudențială vrea să vă transmită să nu mai cereți #creșteridesalarii, să rămâneți #sclavi pentru că nu?, e mai bine așa.
Pradă impulsiunilor, distinsul demnitar uită evoluțiile economice și aruncă niște fake news uri de toată frumusețea.
Primul fake news. "WLG implică creșterea salariilor, chiar peste nivelul de echilibru al pieței muncii, și reducerea profiturilor" citează declarațiile demnitarului jurnalistul independent de la hotnews.
Realitate. Consiliul Fiscal arată ca profitul net al companiilor private a crescut de la 48,2 miliarde lei în 2016 la 63,2 miliarde lei adica plus 15 miliarde lei (+31%). In sectorul companiilor de stat profitul net a crescut de la 3,1 miliarde lei în 2016 la 4,8 miliarde lei în 2017, cu 1,7 miliarde lei (+55%). În 2018 companiile au raportat profituri în creștere față de 2017(vezi captura 1)
Al doilea fake news. "Cum poate crește productivitatea cu mai puține investiții?" - se întreabă demnitarul în care se presupune că ar trebui să avem încredere că activează sistemele de avertizare timpurie în caz de criză sau, mai corect, pentru prevenirea ei.
Aici e maxim, omul nu citește nici măcar comunicatele instituției din care provine. Investițiile nete totale in economie au crescut în sem 1 2019 fata de sem 1 2016 cu 10,4 miliarde lei(sursa INS), cheltuielile de investiții din buget la 8 luni din 2019 sunt de 19 miliarde lei, mai mari cu 4,1 miliarde lei decat valoarea aceluiasi indicator la 8 luni din 2016 (sursa MFP), iar ISD la 7 luni din 2019 au crescut cu 0,6 miliarde euro față de aceeasi perioadă din 2016 (sursa BNR !)(captura 2).
Și așa mai departe.
Deci ati inteles, unii demnitari din BNR vă transmit salutări și vă invită să rămâneți la 25% din salariul mediu din media UE cu o productivitate la 67.7% din media UE.
Păcat de profesioniștii din instituție!
Adică revenirea la #cerculviciosalsalariilormici.
PS Astăzi a avut loc o întâlnire la BNR între PM nominalizat din partea PNL și conducerea băncii centrale, discutându-se măsurile ce vor fi luate în economie în perioada următoare 1. , 2., 3.
Având în vedere experiența istorică, completati dvs cum sună măsurile? Multumesc.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2289500191179528&id=452494044880161&__tn__=H-R