Ce răspuns va da Sinodul BOR la invitația Patriarhiei Ierusalimului?

De Iosif Mihăileanu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Ierusalimului a trimis întâistătătorilor bisericilor ortodoxe autocefale invitația de a participa în luna februarie la o întâlnire în Iordania pentru a discuta grava problemă ucraineană.

Este al treilea conducător de biserică ortodoxă autocefală care încearcă să medieze în conflictul generat de recunoașterea de către Patriarhia Ecumenică a două grupări schismatice din Ucraina în anul 2018.

Înainte de invitația semnată de Patriarhul Teofil III al Ierusalimului, au mai încercat să medieze conflictul Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei și Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, dar Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a oprit demersurile lor. El l-a refuzat și pe Patriarhul Ioan al Antiohiei, când acesta i-a propus să convoace o adunare panortodoxă care să dezbată problema ucraineană.

Sinodul BOR va trebui să dea și el un răspuns, care va fi a doua luare de poziție a BOR în această problemă, după recunoașterea de către Patriarhia Ecumenică a autocefalilor, prima fiind în comunicatul din 21 februarie 2019. 

Recunoașterea autocefalilor a afectat unitatea Ortodoxiei

Esența mesajului Sinodului BOR din februarie 2019 a fost importanța unității Bisericii. Pentru a păstra unitatea Ortodoxiei, Sinodul BOR a făcut apel la rezolvarea problemei între Patriarhia de Constantinopol și cea a Moscovei și, dacă aceasta nu se va întâmpla, la o întâlnire pan-ortodoxă.

Preocuparea pentru ca schisma din Ucraina să nu afecteze unitatea Ortodoxiei a fost exprimată de Sinodul BOR și în perioada în care Patriarhul Bartolomeu se pregătea pentru recunoașterea autocefalilor. Spre exemplu, în 24 mai 2018, Sfântul Sinod a explicat că „unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni”, subliniind că „unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii.” Același mesaj l-a avut Sinodul și în 25 octombrie 2018.

Din păcate, Patriarhia Ecumenică a ignorat atitudinea echilibrată a BOR și în 2018 a mers mai departe cu recunoașterea autocefalilor, fără să se consulte cu nicio Biserică autocefală, iar acum face presiuni asupra diferitelor Bisericilor locale să îi recunoască și ele pe autocefali. 

Principalul argument pentru recunoașterea schismaticilor din Ucraina pe care Patriarhul Bartolomeu l-a invocat a fost că în acest mod se va pune capăt schismei, dar această speranță s-a dovedit complet ireală și falsă.

A trecut un an și roadele actului Patriarhiei Ecumenice nu sunt cele ale unității, ci cele ale dezbinării.

Nu a avut loc nicio ameliorare a relațiilor dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Rusă, ci din contră.

În Ucraina, nu numai că nu s-a pus capăt schismei, dar conflictul inter-ucrainean s-a intensificat, în urma violenței prin care autocefalii au ocupat o serie de biserici canonice.În Biserica ucraineană canonică există în continuare de două ori mai multe parohii decât în gruparea autocefală.

În plus, schisma s-a extins. După ce o parte din episcopii Bisericii Greciei și cei ai Patriarhiei Alexandriei i-au recunoscut pe autocefali, Patriarhia Moscovei a întrerupt comuniunea cu ei. Iar aceasta se va întâmpla în viitor cu oricine îi va recunoaște pe autocefali. Câteva biserici locale au declarat ferm că nu vor recunoaște gruparea autocefală din Ucraina.

Presiunea Patriarhului Bartolomeu a produs o scindare în Muntele Athos, unde unele mănăstiri au cedat presiunii și au acceptat slujirea cu autocefalii, iar altele nu.

„Pomul se cunoaște după roade” – dacă dezbinarea care a urmat a fost și mai amplă decât schisma inițială, de ce să se continue escaladarea răului?

 BOR mai are un motiv pentru care nu se poate ralia poziției Patriarhiei Constantinopolului. În comunicatul din 21 februarie 2019, Sfântul Sinod și-a exprimat și grija pentru comuniunea bisericească și unitatea românilor ca neam. Astfel, a cerut să existe un vicariat românesc pentru românii din Ucraina.

Autocefalii, considerând că vor câștiga bunăvoința BOR și fără să ia aminte la problema unității Ortodoxiei, au înființat pe hârtie un vicariat românesc. Au sperat că românii din Ucraina vor trece în acel vicariat, iar, ca mulțumire, BOR va recunoaște structura autocefală. Dar în acel vicariat nu a mers niciun preot român, românii considerând că este o momeală, care dacă va fi acceptată va fi urmată de interzicerea slujirii în limba română, ceea ce duce rapid la deznaționalizare.

De asemenea, recunoașterea autocefalilor ar duce la ruperea comuniunii cu o foarte mare parte a românilor din Republica Moldova, care țin, juridic, de Patriarhia Moscovei. 

A participa la întâlnirea din Iordania ar fi un act de mare curaj al BOR, în condițiile în care Patriarhia Constantinopolului este sprijinită în implicarea din Ucraina de către SUA, iar Washingtonul este direcția în care politicienii români privesc cu teamă și jind ca spre Bruxelles.

Probabil că, din prudență, având în vedere situația din țară, dar și pentru menajarea Patriarhiei Ecumenice, acest lucru nu se va face.

Însă un nou apel la întâlnirea panortodoxă este necesar. Ar fi un semn pentru Patriarhia de Constantinopol că există o conștiință a sobornicitățiiși unității Ortodoxiei pe care dorința de a fi papă al ortodocșilor a Patriarhului de Constantinopol nu o poate frânge. Și poate va înțelege măcar acum că doar un sinod pan-ortodox poate rezolva problema pe care el a agravat-o. 

Probleme care cer cooperarea Bisericilor Ortodoxe locale

Rolul Patriarhului Bartolomeu ar fi putut fi unul istoric, în sens pozitiv, dacă ar fi folosit adecvat cinstea și statutul pe care le are Patriarhia de Constantinopol în Biserica Ortodoxă. Ar fi putut să convoace Bisericile Ortodoxe locale în mod periodic, pentru a da un răspuns unitar și competent la marile probleme care au apărut în lume în ultimele decenii și cu care se confruntă și ortodocșii. După Sinodul de la Creta, Patriarhul Daniel a spus că întâlnirile periodice între Bisericile Ortodoxe locale sunt firești și de dorit, propunând astfel de întâlniri la 3–4 ani. Dar, cu excepția Sinodului din Creta, Patriarhul Bartolomeu nu a convocat o astfel de întâlnire – nici măcar când a hotărât să se implice în Ucraina.

Astfel de întâlniri ar fi prilejul de întărire a unității Ortodoxiei și ar fi prilejul potrivit ca reprezentanții Bisericilor locale să conlucreze cu conștiința responsabilității față de Dumnezeu și față de oameni pentru a putea oferi adevărul de credință și sprijinul concret pentru a salva societatea contemporană de secularism și egocentrism. 

Iată câteva probleme contemporane la care Biserica Ortodoxă are nevoie să răspundă și teoretic,dar mai ales prin sprijin concret, atât pentru credincioșii ortodocși, cât și pentru întreaga lume, pentru care este chemată să fie sarea pământului și lumina lumii. La aceste probleme, Patriarhul de Constantinopol ar fi putut să ofere cadrul de analiză și sprijin.Încă nu este prea târziu. 

Persecutarea creștinilor

Există o reală persecuție a creștinilor din partea secularismului în societățile occidentale și din partea islamului radical în unele state islamice. Fără un efort unitar, cei afectați de aceste persecuții nu vor putea rezista.

Cel mai vizibil exemplu de lipsă de reacție față de un caz foarte cunoscut este răpirea a doi episcopi din Siria, unul ortodox, mitropolitul Pavel de Alep, iar celălalt siriac, în anul 2013.

Spre cinstea Patriarhului Daniel și a ierarhilor români, BOR a vorbit în numeroase rânduri despre cele întâmplate și a oferit prilejul ierarhilor Patriarhiei Antiohiei să vorbească și în România.

Dar a lipsit o poziție a Patriarhiei Ecumenice, o poziție care era firesc să alăture toate Bisericile Ortodoxe locale în cererea de a fi rezolvată problema răpirii. Această poziție panortodoxă era necesară, deoarece răpirea înalților ierarhi a avut ca scop principal demoralizarea creștinilor și forțarea lor să abandoneze credința creștină sau să plece din locurile în care viețuiesc. 

Răspuns ortodox și sprijin concret la globalizare, secularism și revoluția sexuală

Globalizarea tehnologiilor de comunicare și accesibilitatea lor pentru copii și tineri duce la dezrădăcinarea de familie, de istorie și de Dumnezeu, la o depersonalizare care întunecă chipul lui Dumnezeu din tânăra generație, înainte ca ei să ajungă la maturitate. Globalizarea a dus la înstrăinarea generațiilor între ele, inclusiv între membrii unei familii. Și Patriarhia Română, și Patriarhia Antiohiei au dedicat anul 2020 unor teme legate de familie – dar conlucrarea panortodoxă ar spori cu mult eficiența eforturilor fiecărei biserici în parte.

Revoluția sexuală din anii 1960–1970 a dus la extinderea patimii desfrânării într-o măsură nemaiîntâlnită nici între creștini, nici în lume, și la normativizarea ei în civilizația occidentală. Ca urmare a comunismului și a revoluției sexuale, a fost normativizat avortul, țările majoritar ortodoxe fiind în fruntea statisticilor legate de uciderea copiilor nevinovați. Tot țările ortodoxe sunt cele mai afectate de traficul de femei pentru prostituție și de industriile video-chat-ului și ale pornografiei.

Nu există un răspuns unitar la fertilizarea in vitro și un sprijin concret pentru familiile afectate de infertilitate. FIV-ul este o fabrică de copii din care peste 95% mor fără să se dezvolte până la naștere și fără să primească botezul, fapt ignorat de doctorii care nu consideră că viața umană începe la concepție și de părinții stăpâniți de dorința de a avea copii biologici cu orice preț.

Ultimul punct la care s-a ajuns în această problemă este legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Grecia – unde Patriarhia de Constantinopol are teritorii care sunt în jurisdicția ei canonică.

Formare și misiune

Este necesară conlucrarea între Bisericile locale în ceea ce privește modalitățile de pastorația copiilor, a adolescenților, a tinerilor și a familiilor și în formarea clericilor și a monahilor.

Noile forme de organizare civică au nevoie de un răspuns potrivit Ortodoxiei, altfel va continua confiscarea de către mișcările seculariste a activităților de caritate. Chiar și în unul dintre domeniile sale de interes, ecologia, Patriarhul Bartolomeu nu a colaborat cu Bisericile locale pentru a scoate ecologia din paradigma seculară și a restabili sensul ei, anume datoria omului credincios de a folosi responsabil și de a purta de grijă de creația lui Dumnezeu.

Misiunea în rândul neortodocșilor și a necreștinilor este blocată de pretenția necanonică a Patriarhiei Ecumenice că este exclusiv atribuția ei, când nici măcar nu are resurse umane pentru a o face. Revenirea la o misiune ortodoxă reală se poate face doar prin conlucrarea tuturor Bisericilor Ortodoxe locale.Ce mărturie putem da lumii despre adevărul credinței noastre, când Ortodoxia este dezbinată? 

O altă mare șansă ratată în acești ani este mijlocirea apropierii între creștinii care susțin valorile religioase în Occident și în Răsărit, inclusiv unitatea lor în protejarea creștinilor din țările unde ei sunt supuși persecuțiilor.

În loc să folosească legăturile diplomatice strânse pe care le are cu Europa Occidentală și SUA și legăturile bisericești cu ortodocșii pentru o rezistență comună la secularism și la radicalismul islamic, Patriarhul Bartolomeu a crescut distanța dintre ei. Astfel, în schisma ucraineană a atașat Biserica la interesele politice ale SUA în lupta lor cu cele rusești, în loc să le arate interesul comun.

Un efect al acestei dispute îl vedem în România, unde susținătorii valorilor religioase în societate s-au împărțit în două tabere, una radical pro-occident și radical anti-rusă, alta moderat anti-occident și moderat pro-rusă; iar aceste tabere se luptă mai mult una cu alta decât fiecare cu secularismul. 

Sperăm că un apel hotărât din partea Sinodului BOR pentru realizarea necesarei întâlniri panortodoxe va fi un semnal către Patriarhia de Constantinopol că trebuie să se întoarcă din drumul dezbinării și să meargă pe drumul unității, care este drumul comuniunii sobornicești, în dragoste și smerenie.

Ortodoxia are nevoie de Patriarhia Ecumenică pentru a aduce un echilibru în diferențele dintre Bisericile autocefale și are nevoie ca Patriarhul Ecumenic să își împlinească slujirea de a exprima unitatea Bisericii și adevărul pe care ea îl primește de la Capul ei, Hristos Domnul.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • tanya.o 12.02.2020 01:45
    Cel care se vrea a fi "primul fără egal" în lumea ortodoxiei este un eretic ecumenist și schismatic, tocmai că nu de la acesta ar trebui așteptată soluționarea situației. Iar istoria Bisericii arată că nu doar acesta, dar oricare întâistătător are puterea să organizeze un astfel de sinod. Dacă nu ar fi existat "sinodul" din Creta (organizat tot de papa Bartolomeu), "autocefalia" ucrainenilor nu ar fi fost posibilă. Acolo s-a distrus principiul de sinodalitate al Bisericii Ortodoxe și a fost înlocuit cu model papist unde un "papă ortodox" și câțiva supuși ai săi hotărăsc totul în Ortodoxie. Fără una ca aceasta, nu putea papa Bartolomeu să acorde autocefalie de unul singur.
    Un sinod panortodox ar trebui să anuleze și deciziile eretice luate în Creta, și schisma.
    Pe modelul ucrainenilor se vor trezi și alții că vor autocefalie, așa cum se întâmplă cu schismaticii din Macedonia... și vor mai urma. Și asemenea papistașilor, vom fi divizați în tot felul de grupări, secte.
    Iar reprezentanții BOR acționează politic, după cum dictează SUA și Fanarul, nu după conștiință... aș vrea/sper să mă înșel!
  • tanya.o 12.02.2020 01:56
    Baza teoretică a recunoașterii schismei ucrainene: “Sfântul și Marele Sinod” din Creta (2016)
    sursa: https://ortodoxiacatholica.com/blog/2019/12/23/the-theoretical-base-of-the-recognition-of-the-schism-in-ucraine-the-synod-of-crete-of-2016/

    Schisma ucraineană nu reprezintă doar o problemă de ordin administrativ sau jurisdicțional, ci este o problemă de natură ecleziologică și dogmatică de importanță vitală.

    Prin această schismă este introdusă în Biserica Ortodoxă noua ecleziologie a Patriarhului Bartolomeu de Constantinopol, ecleziologie al cărei fundament teoretic a fost pregătit de către “Sinodul” adunat în Creta în 2016.

    Aici a început totul prin anularea sinodalității Bisericii Ortodoxe și prin înlocuirea acesteia cu un model și principii de origine papistă: un Papă (Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol) și nouă cardinali (cei nouă Întâistătători ai Bisericilor Autocefale) ca unici participanți implicați în luarea deciziilor la “sinodul” din Creta.

    Episcopilor participanți nu le-a fost permis să exercite influența dorită în luarea deciziilor (nici chiar în cazul în care formau o majoritate, ca în cazul reprezentanților Bisericii Serbiei).

    Teoria Arhiepiscopului Elpidoforos al Americii potrivit căreia Patriarhul Ecumenic este „primul fără egal” la nivel universal se bazează pe enciclica „Sfântului și Marelui Sinod” unde se declară ca “Biserica este o comuniune divino-umană după chipul Sfintei Treimi”. Aceasta frază este în gravă contradicție cu ceea ce învață Sfinții Părinți care spun că nu putem găsi analogie între Creația lui Dumnezeu și Sfânta Treime. În învățătura Sfinților Părinți, Biserica este Trupul lui Hristos.

    În cadrul Sinodului din Creta aceasta teorie eretică a fost folosită pentru legitimarea întâietății Patriarhului Ecumenic: Dumnezeu Tatăl este sursa existenței Fiului născut și sursa Duhului Sfânt prin purcedere (εκπόρευσης). Prin aceasta, sinodul întrunit în Creta a convenit asupra adoptării unor explicații pseudo-teologice necesare pentru introducerea primatului Patriarhului Ecumenic în Biserică.

    Mai mult, bazat pe următoarele puncte adoptate în Creta:

    - învățătura despre validitatatea “Bisericilor” în afara Bisericii (Ekklissia extra muros),
    - ratificarea Declarației de la Toronto din 1950
    - și învățătura despre restaurarea “unității pierdute a Bisericii” (și acceptarea teoriei ramurilor și a bisericilor nedepline),

    Patriarhul Ecumenic poate recunoaște orice biserică și poate acorda autocefalie oricărei schisme și erezii care va dori așa ceva fără să fie cerută în prealabil pocăința schismaticilor și a ereticilor.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”