

Președintele Consiliul European, Donald Tusk, a spus marți despre chestiunea cotelor obligatorii de refugiați că produce „diviziuni profunde” și este ”ineficientă”, înaintea unui summit al liderilor din UE care va avea loc la sfârșitul săptămânii și pe agenda căruia se va afla și acest subiect, relatează DPA, conform Agerpres.
Statele membre ale UE au poziții divergente privind reforma politicilor migraționiste, schema din 2015 de relocare a refugiaților - introdusă pentru a mai reduce povara de pe umerii statelor afectate de afluxul de persoane din punctul culminant al crizei migrației - fiind extrem de controversată.
Cehia, Ungaria și Polonia s-au opus deciziei de la început, apoi au fost trimise în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) de Comisia Europeană pentru refuzul acestei scheme.
Afirmația de acum a lui Donald Tusk echivalează practic cu recunoașterea faptului că această politică este un eșec.
Deși Tusk este de acord că politica UE privind migrația necesită o reformă, el a făcut apel la liderii din UE "să găsească mijloace de a combina responsabilitatea și solidaritatea" și a propus rezolvarea chestiunii până în iunie 2018.
Această abordare va stârni cel mai probabil nemulțumirea unor țări ca Italia, Grecia, Suedia și Germania, care găzduiesc începând cu 2015 un număr mare de imigranți și refugiați și care au făcut apel la mai multă solidaritate.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.