Bogdan Tiberiu Iacob: Kissinger și lecția de realpolitik

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

Sursa Foto: weforum.org

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt valuri mari pe mapamond stîrnite de declarațiile legendarului Henry Kissinger, conform cărora ucrainenii ar trebui să se resemneze cu pierderea unor teritorii, în numele încetării războiului și a pierderii de vieți.

Nu doar Zelenski, ci și nenumărați observatori de peste tot critică dur opiniile diplomatului, sugerînd senilitate. Nu o să amintim acum că un alt ”senil”, Silviu Brucan, și-a pus toată România în cap spunînd că ne vor trebui 20 de ani să învățăm ce e demmocrația, iar după 32 de ani tot repetenți suntem. Ci o să amintim la ce rezultate a dus politica entuziasmului deșănțat de după invadarea Crimeei, în 2014 și cine au fost cei care s-au dovedit într-un final a fi lucizi și raționali. Invadarea Crimeei în 2014 a generat, ca și acum, un val internațional de indignare și de proteste ferme. Peste toate, amenințări de o duritate extremă la adresa Rusiei lui Putin. Sancțiuni imense, ba chiar intervenții militare ale NATO. Dictatorului i se anunța finalul. Lui și regimului moscovit criminal. Ucrainei i se prefigura un viitor măreț.

„Sunt sigura ca Ucraina va intra in curand in Uniunea Europeana si acest lucru va schimba totul.” decreta, abia ieșită din pușcărie, fostul premier Iulia Timoșenko în februarie 2014. Și mesaje similare veneau atunci din toate direcțiile.

”Ucraina poate fi începutul sfârșitului lui Putin” profețea reputatul disident și intelectual polonez Adam Michnik în martie.

”Pe zi ce trece, apare tot mai clar că aventura lui Putin din Ucraina și Crimeea e un eșec sub raport politic” îi ținea isonul filosoful Andrei Cornea.

”Ceea ce trebuie făcut imediat este să arătăm Rusiei că nu vom tolera continuarea operațiunilor și că integritatea teritorială a Ucrainei este sacrosanctă. În acest sens, printre măsurile care se impun se numără izolarea diplomatică, înghețarea averilor oligarhilor și interzicerea călătoriilor acestora. Anunțul privind exercițiile comune de apărare aeriană în compania Statelor Baltice și trimiterea unui distrugător al armatei SUA în Marea Neagră sunt menite să ridice moralul aliaților noștri, la fel și ajutorul economic acordat actualilor lideri ai Ucrainei, care trebuie să lase deoparte luptele intestine și să guverneze țara” plusa fostul secretar de stat american Condolezza Rice, în aceeași perioadă.

Alt secretar de stat, Hilary Clinton, tăia în carne vie, spunînd că incercarea presedintelui rus de a proteja minoritatea rusa din Ucraina aduce aminte de actiunile lui Hitler de a avea grija de etnicii germani aflati in afara statului nazist.

„Daca va suna familiar, este ceea ce Hitler a facut in anii ’30. Toti etnicii germani, germanii ca origine, aflati in locuri precum Cehoslovacia si Romania si alte locuri…Hitler continua sa spuna ca nu sunt tratati bine. ”Trebuie sa intru sa-mi protejez oamenii” si asta i-a facut pe toti nervosi” spunea ea.

(Dacă am fi malițioși, am face o mică paralelă cu pozițiile recente ale președintei Ungariei, care se revendică păstor al întregii turme de maghiari, de oriunde. Dar, nefiind malițioși, nu o s-o facem.)

Și clasa politică autohtonă, intelectualii, vocile civice, tunau pe același ton.
Pumni ridicați în aer, belicos, spre Rusia, plus politica ”nu trebuie cedată o palmă de pămînt”.

Extrem de puține voci s-au încumetat să ”încalce” retorica oficială.
Una dintre ele a fost a reputatului medic, scriitor și disident anticomunist Ion Vianu, într-un material intitulat ”Ucraina, între ”Pacta sunt servanda” și Realpolitik”.

”Adeziunea imediată la UE a Ucrainei ar în­semna o pierdere de identitate încă și mai mare a Uniunii, Ucraina neîndeplinind con­dițiile de aderare, și i-ar lărgi obli­ga­țiile față de un teritoriu al ei, obligații pe ca­re nu se știe dacă și cum este capabilă sau doritoare să le onoreze. Acordul de Aso­ciere, posibil, nu ar însemna o pro­tecție suficientă” scria el.

Conștient că spusele sale merg contra curentului majoritar, Vianu afirma, preventiv:

”Ceea ce niciun guvern nu-și poate permite să declare, un comentator liber are dreptul să exprime: cea mai bună soluție dintre cele mai rele ar fi bipartiția Ucrainei. Dar este o soluție la rândul ei șchioapă, fiindcă nu există o linie de separație etnico-ling­vistică precisă, cum se întâmplă, de pildă, în Elveția, unde limita dintre germanofoni și francofoni nu suferă nicio încălecare. Iar Rusia și-ar putea extinde pretențiile mult către Vest. Este o soluție de avarie, greu de pus în aplicare, care va aduce multe suferințe, dar mai bună decât un conflict generalizat și fierbinte(…)
Avem în față o perioadă dificilă. Războiul Rece, economic, politic și posibilitatea în­călzirii lui nu pot fi excluse. Un aran­ja­ment de ultim minut, cu revenirea la si­tuația anterioară, este greu de imaginat. Ca altădată, s-ar putea să avem noroc, dar să nu contăm pe asta”.

Scandal a produs și o poziție exprimată de Norica Nicolai, pe atunci europarlamentar PNL, care opina public ca Republica Moldova poate fi salvata doar fara Transnistria si ca soarta Ucrainei este sa se destrame

„La un atac asupra unui stat al UE nimeni nu poate reactiona. Sunt state care pot sa-si foloseasca armatele timp de patru-cinci ore. Sunt state care pot rezista o luna, dar sunt foarte departe de frontiera estica. Marea problema va fi ce se va intampla pe frontiera noastra. Probabil ca dupa Crimeea urmeaza Transnistria. Daca vrem sa salvam Moldova, trebuie sa o salvam fara Transnistria. Moldova nu poate face fata, in acest moment, unuiu conflict direct cu Rusia. Dupa destramarea URSS, Rusia si-a creat o perdea de conflicte inghetate, pe care sa-si permita sa le dezghete cand doreste si cand considera ca este puternica. Acum Rusia se simte puternica si isi realizeaza vocatia imperiala. Marea problema pentru Romania va fi atunci cand Rusia va face primul pas spre gurile Dunarii. Atunci exista riscul sa avem frontiera comuna cu Rusia. Acest lucru cred ca se va intampla” spunea politiciana în martie 2014.

Știm azi ce a urmat tuturor acelor evenimente și declarații.

Occidentul a simulat niscaiva sancțiuni economice, iar cînd s-a împrăștiat fumul războiului s-a precipitat cu și mai multe afaceri în Rusia. La începutul lunii martie 2014, ne amintim, presa britanică dezvăluia un document secret al guvernului din care rezulta că UE se opune marilor sancțiuni împotriva Rusiei, cerute de americani.

Ca și Macron acum, Casa Albă vorbea atunci de necesitatea oferirii Rusiei a unei portițe de ieșire elegantă din situație, iar președintele Obama puncta: „Toată lumea recunoaște că Rusia are interese legitime față de ceea ce se întâmplă într-o țară vecină, însă aceasta nu-i oferă dreptul să recurgă la forță pentru a-și exercita influența în acea țară”.

Putin nu și-a aflat nici pînă azi sfîrșitul profețit de Michnik și ceilalți. Din contră, mai are puțin și ajunge la gurile Dunării, cum dăduse ca sigur Nicolai.

Ucraina nu a intrat în UE, iar azi i se transmite că va dura decenii.

Teritoriul țării nu s-a dovedit ”sacrosant”, conform Condolezzei Rice.

Replica devastatoare a Vestului nu a venit și nu dă semne să vină nici după noua invazie.

Flamura entuziasmului s-a stins după Crimeea, începe să se stingă și acum.

În loc de ajutoare concrete, ucrainenii au primit îmbărbătările cetățenilor europeni de pe canapelele plasate în fața televizoarelor, acces deschis lui Zelenski pentru interminabile și sterile discursuri, Eurovision, foarte probabil Cannes, foarte probabil un Nobel pentru pace și asigurări permanente de solidaritate. La fel ca în 2014.

Occidentul, se vede clar, nu are chef să rezolve problema Ucrainei, punîndu-și la bătaie bunăstarea propriilor cetățeni.

O vorbă veche spune ”cînd faci un gard nu bați trei șipci și scrii etc”.

Țările lumii slobozesc potop de vorbe, dar marile decizii lipsesc. În locul lor stă scris ”etc”.

Henry Kissinger, la fel ca Ion Vianu al nostru, e prea bătrîn și prea înțelept ca să se mai teamă de critici.
Realpolitik nu e telenovelă mexicană. Realpolitik e să ții cont de situația reală mai mult decît de premise etice și morale.

Ce spune marele diplomat și fost secretar de stat e mai mult ca sigur ce gîndesc mulți lideri mari ai lumii – cu Macron în frunte – dar consideră că încă (s.n.) nu e momentul să se exprime.

Kissinger spune că împăratul e gol, stîrnind indignare, dar nu pentru mult timp.
Ca și după Crimeea, ne place, nu ne place, țara lui Zelenski se va resemna curînd cu noi teritorii cedate și cu adevărul spuselor vechi conform cărora țările nu au niciodată prietenii, ci doar interese.

Nici nu ar fi de mirare ca variola maimuței să fie, în cîteva săptămîni, acoperirea occidentală a finalului încununat de succes al noii aventuri putiniste, la capătul căreia Rusia va ajunge la gurile Dunării și apoi își va trage cîțiva ani sufletul, pînă la proxima aventură.

Parteneriat InPolitics

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

GIORGIA MELONI: NU SUNTEM NUMERE! SUNTEM PERSOANE ȘI TREBUIE SĂ NE PĂSTRĂM IDENTITATEA! Mă cheamă Giorgia, sunt femeie, mamă, italiancă, creștină!

CONSIMȚĂMÂNT NEINFORMAT - DOCUMENTAR TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
 • aspenter2002 31.05.2022 12:51
  Șapte miniștri liberali din totalul de opt au trecut pe la Colegiul Național de Apărare sau pe la Academia Națională de Informații. Unii dintre ei, precum ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-au instruit la ambele unități ale noii Securități. Din cei nouă miniștri PSD, șase au studiat în una din cele două instituții de securitate. De la UDMR, doi miniștri din patru au fost luați în evidență.

  Asta arată Doru Bușcu în Cațavencii, constatând că cel din fruntea acestor „securiști”, Nicolae Ciucă, de profesie militar, și l-a ales purtător de cuvânt pe Dan Cărbunaru, fost chestor în Ministerul de Interne, absolvent al Colegiului de Apărare și al Academiei de Informații, jurnalist sub acoperire susținut de structuri în societatea civilă. Tot în guvern e ministru la Agricultură un fost ofițer la serviciul secret DIPI, fostul „Doi și-un sfert“, poate cea mai politizată structură de informații după SRI.

  Din cei 23 de membri numiți ai guvernului PNL-PSD-UDMR, doar șapte sunt, așadar, feriți de învățătura de securitate. De fapt, vorbim de cel mult șapte, fiindcă e posibil ca unii să-și fi șters din biografie antrenamentele de apărare, mai ales după ce aceste studii securiste au început să facă un zgomot strident. Nu mai punem la socoteală acoperiții și persoanele recrutate direct, fără să mai fie nevoie de certificatul de absolvire a unui curs.

  Avem, prin urmare, un guvern dominat în proporție de 70% de oameni cu tendințe militare, fascinați de securitate, certificați prin documente, marcați de codul aproape invizibil al contraselecției anticivile.

  Se pune întrebarea: se respectă acest procent și în Parlament? Tristă întrebare, căci răspunsul dat de Camera Deputaților e înfricoșător: 288 din cei 329 de deputați au votat recent „ordonanța interceptărilor”, formulată de Raluca Prună în 2016 și devenită acum lege. Adică 87% din deputați vor ca serviciile secrete să instrumenteze dosare penale. Practic, nu are rost să mai scormonim în CV-uri după colegii de apărare și academii de securitate, căci răspunsul e dat cu o ridicare de mână, ca la un apel pe unitate. Există șase decizii ale CCR care au găsit situația asta neconstituțională, dar nimeni nu pare să se împiedice în lege. Cât despre Senat, să lăsăm orice speranță.

  Această configurație politică a fost posibilă prin numărătoarea militarizată a voturilor, căci România e singura țară din UE unde un serviciu secret militarizat, STS, stabilește cu cine au votat alegătorii. Dar la capitolul întâietate militară mai avem recorduri: suntem singura țară NATO – cu excepția Turciei și a SUA – cu servicii secrete militarizate. Apoi, suntem țara NATO cu cele mai mari efective de agenți pe cap de locuitor și cu cele mai mari bugete procentuale alocate serviciilor secrete.

  În 2016, de pildă, numărul cadrelor SRI și SIE, aflate pe ștatul oficial de plată, era de 30.444, de aproape trei ori mai mult decât cadrele angajate în 1989 în Departamentul Securității Statului, care număra atunci 13.000 de subofițeri și ofițeri activi. Nu cunoaștem numărul colaboratorilor acoperiți ai Serviciilor de azi.
 • hank chinaski 31.05.2022 13:09
  e greu pentru zelenski sa accepte cedarea de teritorii catre rusia, mai ales ca informatic ucraina a castigat razboiul cu rusii. daca nu era evreu avea posibilitatea asta, dar daca va accepta va fi atacat dur de nationalistii ucrainieni, despre care nu vorbeste nimeni in occident, doar pe ici pe colo, pe la noi, prin ungaria si parca a scapat si maia sandu cate ceva. nu am o imagine clara, dar sunt sigur ca rusii se vor opri dupa asigurarea donbasului si a coridorului crimeean. eu cred ca n-au vrut altceva, desi e clar ca putin habar n-avea ca armata rosie e praf, tentativa de a schimba puterea politica din ucraina invadand kievul se poate pune la capitolul no zaietz, no pagadi sau la aventuri cu pic si poc. adevarul e ca americanii sunt ceva sf pentru rusi, la ora actuala, nu numai militar.
  in alta ordine de idei, viitorul european al basarabiei si a unei eventuale uniuni economice cu noi, o unire politica e imposibila, e fara transnistria si fara zona gagauza. cu cat mai repede vor accepta cei de la chisinau asta cu atat mai bine.
 • Floreas 31.05.2022 18:12
  Legendarul Henry Kissinger, marele diplomat laudat de d-l BTI si considerat senil de altii are pe constiinta multe crime( mai ales in America de Sud), fiind eminenta cenusie cat a fost .
  Iata cum il preocupa pe marele diplomat binele mai mare:
  “ Odata ce turma accepta vaccinarile obligatorii, jocul s-a terminat.
  Aceasta va accepta orice-donarea fortata de sange sau de organe- ‘pentru binele mai mare’
  Putem modifica genetic si steriliza copiii ‘pentru binele mai mare’
  CONTROLEAZA MINTILE OILOR SI TU CONTROLEZI TURMA. “
  (Henry Kissinger- extras din discursul adresat Consiliului OMS; 25.02.2009)
 • Floreas 31.05.2022 20:57
  Fraza completa era:
  Legendarul Henry Kissinger, marele diplomat laudat de d-l BTI si considerat senil de altii are pe constiinta multe crime( mai ales in America de Sud), fiind eminenta cenusie cat timp a fost .
 • Nata 01.06.2022 10:47
  Ucraina are de cedat teritorii nu numai rusilor, ci si romanilor, ungurilor, polonezilor. Ucraina sa se duca "pasol na turbinca" daca va aduceti aminte de povestioara Ivan Turbinca. Sa se restringa la teritoriul ei real.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

22:30

CAZUL VISARION ALEXA - FIUL MASS MEDIA. Biserica are nevoie de duhovnici și rugători nu de vedete

21:39

Un studiu Oxford confirmă: decese din cauza miocarditei induse de vaccin

20:42

Cazul Visarion Alexa - Între duhul lumii și Duhul lui Dumnezeu

19:35

„Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români”. Execuția învățătorului Ion Pridon din Făgăraș, erou al Rezistenței Armate Anticomuniste - 70 de ani - 27 septembrie 1952

18:36

Un imunolog european de top, expert în vaccinuri, crede că boosterul Covid-19 i-a accelerat dezvoltarea cancerului. STUDIU

18:00

Dacă folosim mașina de spălat noaptea salvăm Europa de Putin? „Mi-a fost foarte rușine pentru că nu am pus, real, umărul la binele comun și la a depăși acest obstacol cu care toți europenii se confruntă.” DILEMELE INFLUENȚĂRILOR

17:10

Marele protopsalt al Catedralei Patriarhale Mihail Bucă la aniversare. ÎNTRU MULȚI ANI!

16:34

Tucker Carlson: În Italia a fost o Revoluție Pașnică. S-ar putea ca în alte țări să fie Insurecții adevărate

15:40

Sabotaj, sau accident? Conducta Nord Stream 2, afectată de o scurgere de gaze în Marea Baltică. FOTO

14:40

Un medic anestezist din SUA a otrăvit săculeții de perfuzie mai multor pacienți. Un doctor a decedat, iar alți 11 pacienți se află în stare gravă. Tribunalul l-ar putea condamna la moarte

13:46

Romania se opune la Bruxelles reducerii efectivelor de vaci pentru a micșora emisiile. Petre Daea pune punctul pe ”i”: Nu suntem de acord cu o reducere atât de drastică

13:00

Combinatul chimic Chimcomplex concediază 400 de angajați ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

12:30

Vladimir Putin ar putea anunța vineri anexarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Astăzi este ultima zi a referendumurilor

11:45

Economistul Mircea Coșea, avertisment sumbru, pe fondul crizei din energie: Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri! Este posibil chiar și un lockdown

11:00

Patronul B1TV aruncă bomba: Michael Schmidt, prietenul cel mai apropiat al președintelui Iohannis, e un șantajist filat de Interpol