Analiză Politico: Cum vrea Washington-ul să preia controlul în Balcani. America bagă NATO la înaintare pentru a contracara influența Rusiei în regiune

De Ștefania Brândușă  /  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul american de Stat, John Kerry, au planuri mari pentru unele state din Balcani

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul american de Stat, John Kerry, au planuri mari pentru unele state din Balcani

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invitația adresată de NATO Muntenegrului, de a se alătura alianței nord-atlantice este mai mult decât un gest de bunăvoință față de fost republică iugoslavă. Este încă un semn al luptei pentru influență asupra Balcanilor, dintre Rusia și Statele Unite. Iar America se află în ofensivă. Concluzia aparține unui editorial publicat pe site Politico.eu.


Într-o analiză pentru Politico. eu, Jorgen Samso explică, după anunțul privind invitația adresată Muntenegrului de a deveni membră NATO, care sunt mizele geostrategice ale deciziei blocului militar, de ce au reintrat Balcanii în atenția americanilor și pe câte fronturi acționează Washington-ul pentru a scoate Serbia de sub influența Rusiei și a o aduce de partea sa.

Acesta este textul integral al analizei "Tentativa de control a Washington-ului în Balcani".

În ultimele săptămâni, înalți oficiali din SUA și NATO au vizitat capitalele Croației, Serbiei și Muntenegrului, încercând să reactiveze eforturile in impas de aducere a regiunii mai aproape de Occident.
Invitația adresată Muntenegrului de a face parte din alianța nord-atlantică este parte a acestei inițiative diplomatice americane. Dar Kremlinul cataloghează această mișcare drept "provocare".
 
Muntenegru este prima țară, în ultimii șapte ani, care beneficiază de "politica ușilor deschise" a NATO și în care o a treia țară, adică Rusia, ar trebui să aibă un cuvânt de spus. În spatele scenei alianței, dezbaterile au fost destul de controversate, iar invitația ce urma să fie adresată Muntenegrului nu părea garantată.

Bătălie diplomatică

Italia, Olanda și Germania au fost reticente în privința amestecării NATO într-o confruntare directă cu Rusia pe tema conflictului din Ucraina sau a oricărei posibile extinderi a blocului militar. Președintele francez François Hollande, care, în martie, alături de cancelarul german Angela Merkel au intermediat Acordul de încetare a focului de la Minsk, au spus că "poziția actuală a Franței este de a refuza orice nou membru în cadrul NATO".

Un semn de disconfort al Berlinului a venit din partea ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a venit cu propunerea de a revitaliza muribundul Consiliu NATO-Rusia, idee acceptată de restul membrilor alianței chiar în noaptea de dinaintea lansării invitației către Muntenegru. "Am discutat foarte mult noaptea trecută asupra faptului că încercăm să minimalizăm riscurile și să încurajăm legăturile cu Rusia", preciza Steinmeier.

Dar administrația Obama, care până în această toamnă nu părea interesată în vreun fel de Muntenegru, și mai multe state est-europene, au dat lansat ofensiva finală în ultimele săptămâni, comnform unor diplomați NATO. Au decis să facă asta pentru o țară din Balcani care numără 620.000 de locuitori, cu legături istorice extrem de strânse cu Moscova, cu o armată formată din 2.000 de oameni și cu antecedente și cu performanțe slabe în reformarea serviciilor secrete și a armatei.
 
"Aș vrea să spun Rusiei și oricărei alte țări care se teme: Nu este o chestiune care se concentrează în mod special asupra lor. Se concentrează asupra potențialului apărării împotriva oricui sau oricărei amenințări", afirma, joi, la sediul NATO, secretarul american de Stat, John Kerry.
 
După o intâlnire cu ambasadorii NATO la Podgorica, capitala Muntenegrului, în luna octombrie, SUA au dat pe repede înainte procesul de includere a țării, încurajând-o pe calea reformelor și a stabilității regionale, au precizat oficialii.
 
"În general, relațiile din Balcani cu SUA au devenit mai puternice, iar regiunea a devenit punctul central al scenei internaționale", afirmă Igor Tabak, analist militar de la Zagreb. "Confruntarea a devenit vizibilă în state ca Serbia și Muntenegru, în care Rusia și SUA au interese care intră în coliziune".

Ultimele două țări membre NATO au fost Croația și Albania, care au primit invitația oficială în 2008 și au intrat 'în blocul militar în 2009.
 
"Acum, odată cu invitația adresată Muntenegrului, NATO cucerește Balcanii bucată cu bucată", afirmă Stefano Stefanini, fost ambasador al Italiei la NATO, care a luat parte la negocierile de extindere din 2008. "Imaginați-vă Balcanii ca pe o balanță. De fiecare dată când muți o greutate, mică sau mare, balanța se înclină - de la instabilitate la stabilitate".

Muntenegru a reintrat în atenția Washington-ului anul trecut, în urma anexării Crimeii de către Rusia și a conflictului din estul Ucrainei. L-au făcut pe John Kerry să folosească retorica Războiului Rece, numind Serbia, Kosovo, Macedonia și Muntenegru drept noile avanposturi împotriva influenței crescânde a Rusiei în Europa.

"Rusia s-a angajat într-un efort masiv de a influența unele state", spunea Kerry intr-o comisie senatorială. 

Mișcându-se din nou pe repede înainte, Kerry a mers de curând la Belgrad, unde s-a întâlnit cu premierul sârb Aleksandar Vučici și a cerut guvernului să facă mai mult pentru normalizarea relațiilor cu fosta provincie sârbă, Kosovo, a cărei independență nici Belgradul nici Rusia nu o recunosc. Vucici a vizitat de două ori SUA în acest an.

În urmă cu două săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mers și el la Belgrad, anunțând "un nou început" în relațiile cu Serbia, țară bombardată de SUA și aliații săi din NATO au bormbardat-o în 1999 timp de 79 de zile."Dorința Muntenegrului de a deveni membră NATO este ceva ce e mai presus de decizia NATO și de Muntenegru", declara șeful NATO.

Campania NATO din Kosovo a lăsat amintiri dureroase la Belgrad iar Serbia este foarte atentă, încercând să facă pași înainte în procesul său de aderare la UE, balansând între Est și Vest și dorind să rămână neutră din punct de vedere militar.
 
Imediat după vizita sa la Washington, în septembrie, Vucici a mers la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. El a reafimat că Belgradul se opune sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. În  octombrie, la Belgrad, Serbia a organizat o mare paradă militară, la care Putin a fost invitat de onoare.

Lipsa de interes a Belgradului față de NATO i-a determinat pe americani să acționeze pe alte fronturi. Încurajând, pe de-o parte, relațiile prin vizite de stat, și, pe de altă parte, printr-o implicare mai activă a ambasadei la Belgrad. O a treia cale este cea a exercițiilor militare, afirmă Tabak, amintind că, în urmă cu două luni, soldații sârbi au participat în Ungaria, țară NATO, la un exercițiu militar alături de trupele SUA.
 
"Au loc destul de frecvent astfel exerciții militare regionale, cu state vecine care sunt membre NATO, și adeseori au o componentă americană", explică Tabak. "Este un mod de consolidare a încrederii și a relațiilor din domeniul apărării".


O regiune cu probleme

Deși NATO  a lansat invitația Muntenegrului iar acest stat ar urma să fie se alăture, oficial, blocului militar în 2016, la summit-ul NATO de la Varșovia, opinia publică este divizată. Pe de-o parte este guvernul pro NATO al premierului Milo Djukanovici, care a condus Muntenegru timp de 25 de ani. Fost comunist, devenit naționalist pentru că dorea "o Serbie mai mare",el a devenit în anii 90 unul dintre cei mari susținători ai independenței Mutenegrului.
 
Muntenegru s-a rupt de Serbia în 2006, bătând ultimul cui în coșciugul a ceea ce fusese Iugoslavia.
 
De cealaltă parte a dezbaterilor din Muntenegru se află opoziția pro rusă și pro sârbă, care boicotează parlamentul. Și care, în această toamnă, a organizat proteste violente împotriva premierului și a NATO.

Criza politică din Muntenegru, la care se adaugă o opinie publică divizată în privința NATO l-au determinat pe Stoltenberg să facă mai multe vizite la Podgorica, pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aderarea acestei țări la blocul militar.

Diplomații consideră că Muntenegru mai are încă multe de făcut pentru combaterea corupției, la fel ca multe alte state din Balcani, unde acest fenomen este larg răspândit, iar  serviciile secrete muntenegrene trebuie să iasă de sub influența Rusiei.
 
Pentru celelalte state din Balcani, intrarea în NATO este încă departe. 

Alianța ezită să primească în rândul său state care au dispute teritoriale nerezolvate, cu excepția Kosovo. Bosnia-Herzegovina se luptă încă cu un sistem politic pe baze etnice, extrem de complicat, creat în urma Acodurilor de pace de la Dayton, de acum 20 de ani. Republica Srpska, dominată de sârbi, se opune intrării în NATO. Macedonia, considerată mult mai pregătită pentru o invitație, este prinsă într-o dispută obscură cu Grecia, membră NATO, provocată de numele său.

Piesa energiei în puzzle-ul securității

Washington-ul își apără interesele de securitate din Balcani și pe alt front strategic: energia.

Zagrebul a anunțat crearea unui terminal de gaz lichefiat pe insula Krk, plan decisiv pentru ambițiile Croației de a deveni un nod energetic regional menit să diminueze dependența Uniunii Europene de gazul rusesc. Americanii sprijină proiectul Krk, ca parte a unui coridor al gazelor care pornește din Azerabaidjan, via Turcia și Grecia, prin Albania, Montenegru și Croația și prin nordul Europei, rută cunoscută drept Gazoductul Adriatico-Ionian. 

"În viitor, Croația poate deveni importantă ca poartă a energiei pentru Europa", a afirmat Davor Stern, fost ministru croat al Economiei.

Un alt semn al atenției speciale pe care SUA au decis să o acorde Balcanilor a fost dat de vizita vicepreședintelui american Joe Biden la Zagreb, luna trecută, acesta fiind cel mai important oficial al administrației de la Washington care vizitează Croația, de la venirea la putere a lui Obama.

Conducta de gaz s-a aflat și pe agenda discuțiilor dintre SUA și Serbia, în februarie. În timpul întrevederii de la Washington dintre Vucici și Biden, acesta din urmă a sugerat că terminalul Krk ar putea fi folosit pentru a aproviziona Serbia printr-un gazoduct din Ungaria. "S-a arătat că, probabil, rolul geostrategic al acestei regiuni, în ceea ce privește securitatea energetică, este, în sfârșit, recunoscut", spune Stern.

Serbia este dependentă de gazul rusesc, iar o subsidiară a gigantului rusesc Gazprom deține o participație importantă la una dintre cele mai mari companii sârbe de gaze și petrol. De aceea, sârbii au fost foarte dezamăgiți, anul trecut, când proiectul gazoductului South Stream, al Rusiei, care urma să treacă prin Serbia, a căzut.



Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

00:30

Cine pune ștampila pe satana pune și satana ștampila pe el

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

22:00

LA MULȚI ANI, TZA - ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII! NO. 1 LA 20 DE ANI!

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu