Semestrul European: analiza raportului de țară pentru România – 3

De Prof. Univ. Nicolae Țăran  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tot în partea introductivă a Raportului privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor economice (PCDE) al Comisiei Europene referitor la România, autorii acestuia ne avertizează că deficitul bugetar guvernamental a fost scăpat de sub control și își argumentează astfel acest avertisment: „Prin urmare, deficitul public a crescut semnificativ începând cu 2015 și se estimează că va depăși plafonul de 3% din PIB impus de pactul de stabilitate și de creștere, una din cauze fiind majorarea pensiilor în iunie 2018, Consiliul a lansat la adresa României o nouă procedură aplicabilă abaterilor semnificative”. (8) Apoi, autorii raportului revin asupra acestui subiect și ne avertizează că „ponderea datoriei în PIB se înscrie pe o traiectorie ascendentă și se estimează că aceasta va depăși, până în 2029, valoarea de 60% din PIB prevăzută în tratat”. (9) Pe ce se bazează aceaste opinii alarmiste? Pe o prognoză a UE din 2016. Dar această prognoză a debutat cu stângul, ca să spun așa, deoarece autorii acesteia au estimat că deficitul bugetar al executivului român va fi de 3,3% din PIB în 2018. Însă, autorii raportului ar fi putut verifica foarte ușor validitatea acestei estimări dacă ar fi accesat site-ul www.mfinante.ro, unde a fost publicat nivelul efectiv al acestui indicator esențial cu o lună înainte de apariția raportului!  Dacă ar fi procedat în acest mod ei ar fi putut constata , cu o probabilitate de 99,99%, că deficitul guvernamental din România a fost în anul trecut de 2,9% și nu de 3,3% din PIB!

Din păcate, raportul nu conține doar concluzii bazate prognoze sau estimări lipsite de o minimă validitate. Astfel, în capitolul destinat evaluării riscurilor generate de politicile fiscal-bugetare din ultimii ani, autorii raportului lansează un atac ideologic extrem de dur împotriva politicii de reducere a impozitelor și taxelor practicată de autoritățile române în ultimii ani: „Structura fiscală este caracterizată de un nivel scăzut al veniturilor și se bazează în mare măsură pe impozitarea consumului. Ponderea impozitelor în PIB a fost de 24,9% în 2017, cea mai scăzută valoare din 1996. Aceasta reprezintă al doilea cel mai redus nivel din UE – cu mult sub media UE de 39,2%”. (10) Apoi, autorii raportului continuă pe același ton: „Regimul fiscal are o capacitate limitată de a reduce sărăcia și de a corecta disparitățile sociale. Inegalitatea veniturilor rămâne printre cele mai mari din UE, iar o treime dintre români sunt expuși riscului de sărăcie, ratele sărăciei fiind cele mai ridicate din UE”. (11)

Cei care au întocmit raportul susțin, deci, că actuala politică fiscal-bugetară a executivului român este mult prea riscantă în comparație cu majoritatea țărilor din UE unde nivelul fiscalității este cu mult mai ridicat decât în România. Dar o asemenea aserțiune este de tip ideologic-normativ și nu  poate fi validată rațional sau empiric. 

Conform raportului, politica fiscal-bugetară a executivului de la București, bazată pe diminuarea fiscalității, implică o „capacitate limitată de a reduce sărăcia și de a corecta disparitățile sociale. Inegalitatea veniturilor rămâne printre cele mai mari din Europa, iar o treime dintre români sunt expuși riscului de sărăcie, ratele sărăciei fiind cele mai ridicate din UE”.  Rezultă, deci, că autorii raportului ne avertizează că actuala politică fiscal bugetară a autorităților de la București implică două riscuri extreme: creșterea în următorul deceniu a datoriei publice până la un nivel nesustenabil și accentuarea disparităților sociale. Drept urmare, ei „recomandă” guvernului român să mărească povara fiscală și să cheltuie mai mulți bani pentru investiții și pentru „corectarea” disparităților sociale. Însă, creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru protecție socială și pentru investiții ar însemna mai puțini bani pentru consumul privat și pentru investiții private. Rezultă, deci, că autorii raportului susțin că un stat intervenționist, de tip welfare state, este un stat mai bun decât un stat care acordă o deplină libertate de mișcare inițiativei private și capitalului privat. În ce mă privește, nu voi încerca să elucidez această dilemă ideologică. În schimb, voi prezenta în continuare un succint studiu de caz pentru a estima eficacitatea cele două opțiuni ideologice prin compararea costurilor și a beneficiilor.
 

ITCS – venituri din impozite, taxe și contribuții sociale (% din PIB), DB – deficite bugetare (% din PIB), DG – datorii guvrnamentale, DP – datorii private (% din PIB), IC – indici de creștere a produsului intern brut ( 2010=100%). Sursa: Eurostat.


Dacă analizăm datele din matricea anterioară, vom constata că raportul dintre beneficii (creșterea economică) și costuri (datoriile acumulate în sectorul guvernamental și cel public) este semnificativ mai mare în cazul politicilor economice bazate pe o impozitare laxă (Irlanda și România) comparativ cu cele bazate pe constrângere fiscală (Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Austria, Finlanda și Suedia). Astfel, nivelul total al datoriilor publice și private raportat la PIB a scăzut în perioada 2011 – 2017 de la 343,0% la 312% în Irlanda, iar în România, de la 104,4% la 85,9%. În celelalte țări din eșantionul analizat, ponderea acestor datorii în PIB a scăzut nesemnificativ (Danemarca, Austria), s-a menținut aproape constantă (Belgia, Italia) sau a crescut (Franța, Suedia, Finlanda). Pe de altă parte, dacă luăm în considerare nivelurile critice ale datoriilor publice și private reglementate de CE (60% vs 133% din PIB), vom observa că în statele din eșantionul analizat, cu excepția României, nivelurile cumulate ale acestor datorii raportate la PIB erau în 2017 mai mari decât 199%: 312% în Irlanda, 290,4% în Belgia, 246,7% în Franța, 241,7% în Italia, 240,1% în Danemarca, 235,2% în Suedia, 207,7% în Finlanda și 200,8% în Austria. În România, însă, nivelul acestui indicator de la sfârșitul anului 2017 (85,9% din PIB) era cel cel mai redus din UE.

Ce concluzii putem formula pe baza acestui studiu de caz? În primul rând, nivelurile nesustenabile ale datoriilor private și publice acumulate în conturile companiilor „too big to fail” și ale guvernelor din Irlanda, Grecia, Belgia, Franța, Italia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Austria reprezintă o consecință a politicii monetare expansive practicate de Banca Centrală Europeană în ultimele două decenii. Excesul de monedă din aceste țări a facilitat o creditare excesivă a consumului privat și guvernamental, dar și a unui număr imens de investiții nerentabile. Drept urmare, în conturile companiilor și ale guvernelor din aceste țări s-au acumulat la sfârșitul anului 2011 debite uriașe. Iar finanțarea acestor debite prin credite ieftine (quantitative easing) a generat redresări anemice ale creșterii economice, cu excepția Irlandei, și grave deteriorări ale bonității financiare guvernamentale, deși nivelurile impozitării din aceste țări sunt printre cele mai mari din lume. (12) Drept urmare, solvabilitatea guvernelor din Grecia, Italia, Belgia și Franța a atins cote de avarie, aceste țări fiind înglodate în datorii. Supraîndatorarea populației, a companiilor și a guvernelor, precum și fiscalitatea excesivă reprezintă, deci, principalii factori care au determinat o deteriorare fără precedent a stabilității economice din aceste țări. Așa cum am menționat, doar Irlanda a reușit să-și amelioreze în mod semnificativ situația economică dezastruoasă de la sfârșitul anului 2011. În opinia mea, diminuarea impozitării la cel mai mic nivel comparativ cu celelalte state din UE reprezintă factorul decisiv care a generat această spectaculoasă redresare. 

Din această perspectivă, stimularea creșterii economice prin diminuarea impozitării a reprezentat în cazul României o oportunitate strategică și nu un risc major, așa cum susțin autorii raportului. Relaxarea fiscalității, care a determinat o creștere a consumului și a investițiile în sectorul privat și o diminuare a consumului și a investițiilor în sectorul public, a reprezentat, deci, un important factor de creștere economică și în cazul României și în cazul Irlandei. Spre deosebire, fiscalizarea excesivă a generat în Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Austria, Finlanda și Suedia creșteri economice cu mult sub așteptări și deprecieri semnificative ale bonității financiare în sectoarele guvernamentale și publice. În aceste circumstanțe, o eventuală majorare a impozitelor și taxelor ar reprezenta, în cazul României, un factor de risc care ar determina stagnare și nu creștere economică. Și atunci de ce susțin autorii raportului că actuala relaxare fiscală reprezintă un risc major pentru stabilitatea macroeconomică a României? 

Pe de altă parte, așa cum am arătat anterior, autorii raportului susțin că politica fiscală laxă din România reprezintă un risc major nu doar pentru creșterea economică, ci și pentru accentuarea sărăciei și a excluderii sociale. Iar pentru a-și argumenta această aserțiune, ei susțin că „ratele de sărăcie” din România sunt „cele mai ridicate din UE”. (13) După cum este cunoscut, în rapoartele MIP se utilizează, ca indicatori auxiliari, 4 indicatori de evaluare a riscului de sărăcie. Însă, dacă analizăm datele prezentate în continuare, vom constata că nu România, ci Bulgaria înregistrează în acest moment „cele mai ridicate rate ale sărăciei din UE”! 
 

SES – populația afectată de sărăcie și excludere socială, STS – populația afectată de sărăcie după transferuri sociale, DMS – populația afectată de deprivare materială severă, GNS – populația din gospodăriile neintegrate social. Sursa: Eurostat.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!