

Recenta intenție a Guvernului PSD de a introduce impozitul pe cifra de afaceri a stârnit mânia reprezentanților marilor companii, dar și a unor jurnaliști ce funcționează ca și purtători de cuvânt ai unor interese economice străine.
Scopul declarat al impozitului pe cifra de afaceri, în opoziție cu impozitul pe profit, este acela a de opri procedurile prin care unele firme declară intenționat profituri mici sau chiar pierderi, pentru a nu plăti dări către statul român.
Un caz extrem de interesant ne-a fost trimis pe adresa redacției de la Timișoara. Acolo, conform unei fișe de identificare efectuată de o societate de profil, firma TRW Automotive SRL - subsidiar al gigantului german ZF Friedrichshafen - a înregistrat profit în doar trei ani în intervalul 2004 - 2014.
Dacă în 2004, TWR avea o cifră de afaceri de 2 788 287 RON, la 347 de angajați, 10 ani mai târziu, compania înregistra o creștere impresionantă: Cifra de afaceri era de 1 279 841 416 RON, iar angajații erau aproape 3.000! (mai precis 2931).
În 2004, firma declara o pierdere 7 611 482 RON, la o cifră de afaceri de 2 788 287, iar 10 ani mai târziu o pierdere de 9 402 169 RON. De fapt, profit a fost declarat între 2010 și 2012, în rest, TRW declarându-se mereu pe pierdere.
Cum este posibil ca o companie să reziste pe piață și să-și mărească numărul de angajați în condiții de pierdere aproape perpetuă?
În acest sens, am contactat un om de afaceri din zona Banatului, care ne-a descris ce se întâmplă acum, cu impozitul pe profit.
„E multă demagogie la mijloc. Discuția trebuie pornită de la studiul ăla: 550 miliarde lei firmele românesti, 2.000.000 angajați, parcă în jur de 1,35 miliarde euro, respectiv 580 miliarde firmele străine, 1.200.000 angajați - profit recoltat de 450 milioane euro. De trei ori mai puțin.
E foarte cinstit ca impozitul să fie pe cifra de afaceri.
Eu am pierdere la firmă de vreo 3-4 ani și nu plăteam nimic la 16% din impozit. Acum plătesc câteva mii de euro anual impozit la 1%, dar nu suma asta ma omoară. Și puteam să optez sa îmi măresc capitalul social la 45.000 lei și treceam iarăși la 16% și nu plăteam iarăși nimic.
Cine zice că impozitul pe cifra de afaceri închide firma este un ipocrit.
Apoi legat de investiții, că investesc și mi se ia profit: tot am văzut prostia asta scrisa. Este o minciună.
Dacă eu îmi cumpăr maine echipament de 1.000.000 euro, este un cost și nu plătesc impozit pe el. Decât
dacă vând apoi echipamentele, plătesc 1 sau 2% din suma vândută.
E inadmisibil sa ai cifra de afaceri ca TRW din Timisoara de peste 1 miliard de RON pe an și să plătești 0 lei
impozit.
Dacă se pune 2% peste 500.000 euro CA se vor dubla încasările aproape și vorbim de 1,5 miliarde euro în plus; adică toate salariile doctorilor și profesorilor pot fi dublate, data indemnizația de creștere a copilului pe 3 ani de zile, și rămân și de câțiva km de autostradă”, ne-a declarat întreprinzătorul român, sub protecția anonimatului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Sa vedem un exemplu:
"Recenta intenție a Guvernului PSD de a introduce impozitul pe cifra de afaceri a stârnit mânia reprezentanților marilor companii, dar și a unor jurnaliști ce funcționează ca și purtători de cuvânt ai unor interese economice străine."
Nu se spune cine sunt, nici argumente nu sunt prezentate pt a proba afirmatiile despre ei, nici argumente ca sa se dovedeasca ca ceea ce spun acestia nu este corect. Jurnalism, tata! Mi-a spus cineva despre altcineva al carui prieten are un var insurat cu o tipa a carui frate e prietenul unui cunoscut care conduce o firma mare. Deci e evazionist. :)
Un alt exemplu:
Se pune in discutie un mare suspect de evaziune, TRW, si apoi se cere punctul de vedere al unui patron de IMM cu capital soocial sub 10.000 euro ca sa explice situatia de la TWR (CA in 2014 de aprox 300 mil euro). Nimeni nu sesizeaza ridicolul. Pai e firesc sa fie iritat patronul de IMM pt ca intre el si companiile mari care evita (sau pot evita cu usurinta) impozitarea este o puternica asimetrie. Doar ca rezolvarea problemei lui, si pe care o sustine fara argumente - impozitarea la CA, s-ar putea sa nu fie solutia la problema.
Macar luati si oamenii de afaceri romani care se opun acestor masuri (si sunt sigur ca exista - just google it; stiu cel putin unul) si prezentati si opiniile pro si pe cele contra. Ca sa semene nitel a jurnalism, nu a plimbat vorba de colo pana colo.
Sau aduceti un economist serios, care nu e vandut la corporatii (cum va place sa spuneti), si care sa prezinte toate aspectele acestei chestiuni. Pt ca problema asta nu este deloc atat de simplista precum o prezentati. Impozitul pe CA poate fi benefic numai in anumite conditii. Pe care nu le regasesc aici.