Ce se ascunde în spatele hainelor de la H&M? Dezvăluirile șocante ale unei tinere norvegiene au dus la boicotarea cunoscutului brand suedez

De Luciana Pop  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Totul a pornit de la un documentar numit Sweat Shop, realizat de cotidianul norvegian Aftenposten pentru a arăta lumii cum și unde sunt fabricate produsele celui mai cunoscut lanț de magazine de îmbrăcăminte din lume, gigantul suedez H&M.

Trei tineri bloggeri norvegieni din domeniul modei au fost trimiși de publicația citată, în Cambodgia, una dintre țările în care compania H&M produce majoritatea articolelor vestimentare. Timp de o lună, cei trei au trăit lângă muncitorii care lucrează în atelierele de confecție a hainelor, exact în aceleași condiții ca ei, în case dărăpănate și mizere, simțind pe pielea lor ritmul draconic de muncă, cu ture epuizante.

CITIȚI ȘI:  "O țară ca afară” n-are nevoie de Biserică și Armată. MESAJUL celor care vor să se facă auziți

Prin acest demers, ziarul Aftenposten a dorit să le arate tinerilor occidentali de unde provin hainele pe care ei le poartă zilnic și pentru care trudesc din greu oameni dintr-o țară în curs de dezvoltare, devenită de ani buni un teren de exploatare pentru cele mai mari branduri ale modei. Unde sclavia este legală, muncindu-se între 16 și 18 ore pe zi, pe un salariu mult sub ceea ce se poate numi ”salariu minim”. În condiții igienico-sanitare jalnice și fără nicio protecție, scrie site-ul informarexresistere.fr.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Campania electorală, analizată de Vlad Fiscutean, specialist în comunicare: Ce nu este plauzibil în campania Monicăi Macovei

Deși inițiativa cotidianului norvegian  părea lăudabilă, cei trei bloggeri au fost instruiți, la revenirea în țară, să nu spună chiar tot ce au văzut în timpul șederii lor în Cambodgia.



Una dintre tinere a ales însă să spună tot adevărul, pornind din proprie inițiativă o campanie de informare a lumii întregi asupra condițiilor inumane de muncă din atelierele in care se fac hainele H&M. Meritul lui Anniken Jørgensen, în vârstă de 17 ani, este că, încălcând omerta, a reușit să scoată la lumină drama celor care muncesc în atelierele groazei.

CITIȚI ȘI:  Un mesaj pentru cel care s-a despărțit de România

Tinerele cambodgiene lucrează de dimineața până noaptea, niciodată mai puțin de 16 sau 18 ore, până la epuizare, pe un salariu de 80 de dolari pe lună, in cazul cel mai bun. Pentru că există și situații in care nu sunt plătite cu lunile.

GALERIE FOTO Imagini inedite de pe Transalpina. Cum arata cel mai inalt drum din tara in 1968


Când îndrăznesc să protesteze, pentru a cere 4 dolari în plus, protestele lor sunt înăbușite în sânge. Anniken povestește că multe dintre fetele de 18 ani pe care le-a întâlnit in Cambodgia începuseră să muncească de la vârsta de 9 ani.

CITIȚI ȘI: SCRISOARE-MANIFEST: Afară din cetate și votați-vă între voi!

Grație filmulețului postat de ea pe internet, care a devenit viral, mulți internauți au anunțat că vor boicota hainele gigantului H&M.



 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (70)
  • C 30.10.2014 21:36
    Video-ul spune "We saw labels from H&M, Old Navy, United Colors of Benetton and Russell Athletics"... Inafara de H&M e pomenita niciunda... DAFUQ ?
  • Dana Baumgärtner 31.10.2014 06:49
    Mie mi se pare o campanie dusă împotriva H&M exclusiv, chiar dacă toate firmele produc, practic, în aceleași condiții. Das nimeni nu-și pune întrebarea ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar refuza să mai poarte hainele cumpărate din magazine! Să zicem că toate firmele ar renunța să mai producă acolo, oare viața cambodienilor s-ar îmbunătăți? Eu sint convinsă că nu!
  • Ioana ► Dana Baumgärtner 31.10.2014 09:06
    Poate totusi s-ar imbunatati. Adica, pune-te in locul lor putin... Copii aia ar trebui sa fie la scoala, sa-si traiasca copilaria si adolescenta, nu sa lucreze in fabrici de dimineata pana seara, Asta se cheama exploatare...
  • applechun ► Ioana 31.10.2014 10:35
    Chiar crezi ca cineva ar lucra 18 ore pe zi daca ar avea alternative mai bune? Daca marile firme si-ar inchide fabricile din lumea a 3a, i-ar priva si de putinii bani de care au nevoie sa supravietuiasca. Si ce ar face copiii aia ramasi fara nicio sursa de venit? Prostitutie? Munca agricola? Sau poate ar muri pur si simplu de foame, A nu se intelege ca iau apararea sweatshopurilor, dar e usor sa boicotezi fabricile din Cambodgia, fara sa vezi imaginea de ansamblu. Muncitorii respectivi nu lucreaza ptr ca ii obliga cineva, o fac ptr ca, de multe ori, e o alternativa mai buna fata de restul ocupatiilor din tara lor. In cazul de fata, sweatshopurile chiar sunt raul cel mai mic in toata povestea.
  • applechun ► applechun 31.10.2014 11:07
    Si ca fapt divers, venitul mediu in Cambodia este de 750$/ an. Adica in jur de 60 si ceva dolari pe luna. Matematic vorbind, este mai avantajos sa lucreze intr-o fabrica de confectii. http://www.worldrenew.net/cambodia
  • adun idei ► applechun 31.10.2014 16:31
    imaginea (părerea ta) ta de ansablu pare să fie în regulă cu tot ce se întâmplă în lume. tu meriți pus la muncă :) pe bune. Fără libertatea de a te bucura de altceva decât de munca pentru mâncarea de pe o zi pe alta și aia prost plătită.
  • eu ► applechun 05.02.2015 04:35
    De fare trade ati auzit? :). E bine sa le dam de munca celor din lumea a treia dar nu este in regula sa ii exploatam si sa ii platim cu nasturi. Dar ce vorbim de lumea a treia ... nu foarte departe sunt femeile de la Braila sau din alte "fabrici" de confectii din Romania
  • caprituss ► Ioana 31.10.2014 10:51
    Ioana, răspunsul ăsta al tău e din categoria „let them eat cake”*

    Problema e că nu există reglementări, iar asta depinde doar de guvernarea țării. Atât. Pe scurt, dacă tu mergi la Aglaia Sat și iei 3 căruțe de lemne cu 5 bani, ești șmecher, nu? Zi tu că nu ești mândră că ai făcut mega biznis, hai, fii sinceră.
    În mod normal autoritățile ar trebui să reglementeze prețul per metru cub, nu Gheo. Prețul care ar trebui să includă materia primă PLUS mâna de lucru, protecția muncii, etc. Dacă Gheo acceptă să o dea pe lângă autorități, e problema lui Gheo. Dacă Gheo nu se ia de mână cu Ion să-și facă sindicat, e problema lui Gheo. Dacă Gheo nu merge la vot să-și aleagă reprezentanți care să-l protejeze, e problema lui Gheo. Dar, de unde să știe Gheo? - ai să mă întrebi, revoltată. E, de asta se fac campanii, ca să vină alte țări, unde EXISTĂ educație (ding ding la replica ta cu școala etc) să le explice că se poate și altfel și să îl învețe cum/ce să facă.



    *nu mă îndoiesc că știi expresia, dar dacă nu, caută pe wikipedia ce înseamnă.
  • Andrei ► caprituss 31.10.2014 13:21
    Unora cat ai incerca sa le explici nu 'or sa priceapa niciodata. Unora li se pare normal ca o tara saraca trebuie lasata saraca si needucata doar pentru ca nu le deschide nimeni ochii... E trist ca exista astfel de oameni care calca pe cadavre crezand ca e normal...
  • Ernst Csilli ► caprituss 31.10.2014 16:55
    caprituss ai mare dreptate! Si la noi a fost si este greu in industria confectiilor si acum,dar firmele care dau comenzi nu au nici o vina.Fabricile de confectii se bucura daca au de lucru ,si e treaba lor sa negocieze preturi in asa fel incat sa poata plati ,muncitorii.Legislatia tarii respective trebuie pusa la punct sa nu se poata exploata copiii,sa nu se poata lucra mai mult de 8 ore etc.Dar asta nu poate si nu e treaba celui care vrea sa le dea de lucru in tara respectiva,chiar daca are castiguri importante.
  • laura ► Ioana 31.10.2014 19:36
    Ba fratilor despre ce vb aici??? Ei muncesc in conditiile alea pt ca asta e nivelul lor de trai si sunt nevoiti ca autoritatile nu le ofera conditii mai bune. Si inca o chestie, firma aia la care lucreaza ei nu se cheama h&m!!! E o firma intermediara cum sunt si la noi pt versace, cavalli, guess etc. Care si-au luat parteadin afacerea asta. In plus d asta nu ar putea veni h&m sa le dea 1000 d euro/lire sau cd vreti voi salariu cand atat o fi min lor pe econ. Nici in ruptul capului nu le-ar permite autoritatile....astea sunt conditii in care conducerea tarii isi exploateaza oamenii, da nimeni nu zice nimic d asta. Amaratii...ia mai ganditi si voi putin si pe urma vorbiti
  • Adi ► Ioana 01.11.2014 23:40
    Cred ca ar trebui sa aveti in vedere ca este vorba de atri subdezvoltate.. Puneti-va in locul celor din link-ul urmator http://doublethink.us.com/paala/2012/07/26/breastfeeding-while-starving/
    Ce credeti? Daca ar avea de ales ... Ar prefera sa mearga la scoala sau sa fie exploatata pentru 80 dolari/luna? Din pacate acea mama nu cred ca are posibilitatea sa faca o astfel de alegere...
    Da, este adevarat ca nu mi-as dori sa traiesc in Cambodgia dar asta nu inseamna ca este vina H&M sau a altor firme pentru nivelul de dezvoltare al acelei tari.
    Mai ganditi-va si la un scenariu in care nicio mare companie nu ar mai "exploata" tarile subdezvoltate. Eu cred ca acele tari nu vor mai avea nici macar putinii bani care le vin in acest moment, "sclavii" care castiga acum 80 dolari pe luna muncind 16 ore pe zi ar muri de foame iar majoritatea comentatorilor de aici probabil ca nu si-ar mai permite sa-si mai cumpere haine de la H&M.
  • Laura Gane Sisi ► Dana Baumgärtner 31.10.2014 10:17
    Nu zice Dana nimeni sa plece firmele astea din Cambodia, campania asta e facuta ca sa informeze publicul, sa nu mai stam legati la ochi si sa ne prefacem ca nu exista asa ceva. Si sa fim seriosi, la cat profit de milioane de dolari pe luna scot genul asta de firme cred ca isi permit sa faca o deratizare in locul in care traiesc oamenii aia. sa cumpere 50 de paturi de la Ikea si sa instaleze un ** de dus sa nu mai zic sa le dea un salariu cat de cat acceptabil. As vrea sa te vad pe tine traind cu 80 de dolari pe luna. Exista optiuni unde exista umanitate Dana. Sa nu mai zic ca o astfel de campanie e posibil sa atraga atentia unor organizatii umanitare care chiar ar putea sa-i ajute pe oamenii astia. Iri recomand sincer sa gandesti de doua ori inainte sa vorbesti. Nu cred ca niste zdrente merita pretul vietii unor oameni care n-au incotro
  • Annelise Cz ► Laura Gane Sisi 31.10.2014 15:26
    Din păcate asta e o campanie contrafăcută pentru a justifica preţul produselor de la marile firme. Se menţionează clar în video: preţul mic al hainelor înseamnă un preţ şi mai mic pentru producţie. Ei bine, preţul "mic" care se traduce de fapt prin preţ maximal afişat şi un preţ mult mai mare de vânzare decât preţul de producţie, împreună cu mâna de lucru extrem de ieftină înseamnăde fapt profit mare pentru firme. În imagini sunt prezentaţi intermediarii, şefii fabricilor, cei care încasează şi ei un profit pentru activitatea asta, nicidecum marile companii. E exact ce fac multinaţionalele în Ro. Sunt multe de menţionat pe subiectul ăsta, dar hai să nu ne mai lăsăm spălaţi pe creier. E greu, da...nu zice nimeni că nu au un salariu mizer. Totuşi, asta nu înseamnă să îi ajutăm să mărească preţurile cu scuza că de fapt le oferim locuri de muncă şi salarii normale unor muncitori dintr-o ţară precum Cambodgia. Nu cred că e cazul sa mai mentionez ca există români care au pensii mai mici de 80 de dolari şi care îşi cheltuie toţi banii pe medicamente, nu?
    Marile companii ar trebui să aibă propriile ateliere de producţie, cu condiţii normale, iar intermediarii eradicaţi prin lege. Asta ar fi uman.
  • melania ► Annelise Cz 31.10.2014 18:14
    CORECT !!!
  • laura ► Annelise Cz 31.10.2014 19:49
    Imi cer scuze a gresit la cine am ladat comentariu, dar s-a intekes c am vrut sa spun :)
  • Cristina ► Annelise Cz 02.11.2014 10:15
    Inainte sa le plangeti de mila celor din Cambogia, ar trebui sa vedeti ce se intampla in tara noastra. Si Annelise are foarte mare dreptate. Sunt oameni cu liceu, facultate, master si eventual un doctorat (incercati sa vedeti care au fost cheltuielile pentru educatie in perioada respectiva) care castiga 250 euro pe luna, intr-o tara europeana. Sunt oameni care au muncit toata viata, si ajung la pensie sa moara de foame. O astfel de campanie ar duce la o crestere a preturilor....si cu siguranta diferenta nu va ajunge la amaratii din Cambogia ci tot la intermediari, la firme de marketing si PR care trebuie sa scoata firma intr-o lumina pozitiva.
  • laura ► Laura Gane Sisi 31.10.2014 19:45
    Bai tanti c vb acolo cu profiturile... ai vazut tu firma straina sa vina d expl in rom si sa dea la muncitorii d p banda mai mult decat min??? Tu crezi k astia vin intr-o tara si fac salariu cat au ei chef??? Si p deasupra nu lucreaza direct pt h&m sunt firme care fac haine pt dif branduri asa ca vinovati sunt cei pt care lucreaza direct si fac pariu ca sunt tot de'ai lor si conducerea tarii stie si ii diareundeva. Da hai sa vedem cum facem sa gasim un tap ispasitor cand marea problema ne scapa printre degete. Oameni buni mai puneti si ganditi cu capul vostru nu mai luati de bun tot ce vi se spune. Dc un lucru a spus Hitler bun a fost acesta:conducatorii tarilor au noroc ca oamenii nu gandesc! Asta asa e
  • Claudia Cristina ► Dana Baumgärtner 31.10.2014 20:21
    Dana, stai jos, nota 4 la materia omenie, in rest no comment!
  • Anda ► Dana Baumgärtner 01.11.2014 21:12
    @Dana Baumgärtner: Solutia nu este sa nu mai produca acele branduri haine in Cambodgia, ci sa isi imbunatateasca conditiile de munca, sa le mareasca salariul, si sa munceasca mai putine ore. Da, eu nu voi mai cumpara de acum incolo de la Benetton. H&M oricum erau prea de proasta calitate pentru gustul meu.
  • Viktor Franckl 13.07.2015 17:37
    E exact acelaşi principiu ca firma Schweighofer în România. Corporaţiile nu au moralitate, ci doar interes: PROFIT MAXIM. În rest nu le interesează. Lucrurile sunt mult mai complicate, e un sistem global. Să lăsăm Cambodgia, să ne referim la România: de ce le merge la alde Schweighofer cu achiziţiile de copaci tăiaţi prin defrişări ilegale? Din cauza corupţiei AUTORITĂŢILOR Silvice şi de Mediu, care închid ochii şi le permit. Deci bine fac cei care boicotează corporaţiile în ţări democratice. Măcar atrag atenţia asupra unor practici ilegale, pe care în ţările subdezvoltate nu are cine să le sancţioneze. Felicitări suedezilor. Păcat că sunt aici şi comentatori la fel de lipsiţi de criterii morale ca şi respectivele firme. Nu e nimic nou, oameni fără scrupule au existat şi vor exista întotdeauna. Dumnezeu să-i ierte că nu ştiu ce fac.
  • misu razvan 30.10.2014 23:46
    Sunt NISTE CRIMINALI impreuna cu autoritatile din CAMBOGIA.
  • Mary 31.10.2014 18:19
    Asa se fac bani multi..... din pacate pe spatele altora........Nesimtitii!!!
  • Bobo 31.10.2014 08:16
    Wow, ce chestie! Dar cand in Romania, prin anii 90 - 2000, prin celebrul sistem lohn, se intampla cam acelasi lucru, pentru cam toate firmele din lume, de ce nu mai zicea nimeni nimic?
  • janina dima 31.10.2014 09:30
    Nu doar intre 90-2000, si acum se mai lucreaza in lohn. Eu personal am vizitat un "atelier" dintr-un sat din Oltenia, unde se lucreaza pentru multe firme de afara, si am vazut doar niste fetiscane slabute si amarate care lucrau acolo, pe un salariu de mizerie mai mult ca sigur.
  • livbeauty 02.11.2014 02:52
    se lucreaza si acum in lohn, din pacate. asa zisii patroni ai fabricutelor de imbracaminte, mana a saptea din tot lantul asta, sunt marea majoritate turci..niste hoti, banditi, pusi doar pe capatuiala, care fura la bani, nu ii dau cand trebuie, nu platesc nicio datorie la stat, au muncitori la negru si mai si falimenteaza firma, lasand oamenii cu ochii in soare..si peste cateva luni fac alta, tot cu cetateni straini, fara bunuri personale, pt ca..ati ghicit, sa mai prinda si buzunaru;lor niste lovele..
  • florentina 31.10.2014 09:53
    https://www.youtube.com/watch?v=ifrtuClUC5Q
  • bubu 31.10.2014 09:57
    exact asa fetelor.si in romania inca se mai lucreaza in aceleasi conditii de care se vb in articolul asta.sunt femei care stiu doar cand vin la munca ,nu si cand pleaca....se pleaca si dupa 24-26 ore de munca iar epuizarea le darama, dar nu am auzit niciodata vorbindu-se despre asta la noi
  • Gabriela 31.10.2014 10:03
    Exista si la ora actuala in Romania firme care lucreaza pentru diverse branduri celebre pe un salar de mizerie. Cei 900 ron primiti de catre salariate echivaleaza cu vanzarea unei singure piese de vestimentatie in tarile occidentale.Vinovate sunt in principal firmele din Ro care accepta ca oamenii nostri sa lucreze pe o suma derizorie. Cei de dincolo speculeaza piata pentru a gasi mana de lucru ieftina adevarul este ca daca tot ne vindem macar sa o facem cat mai scump. Parerea mea!
  • Gigi 31.10.2014 10:23
    Corporatiile care monopolizeaza tot, inchid businesuri mici, platesc prost iar oamenii isi lasa banii ca vrajiti in astfel de magazine : emag, h&M, .....2-3 firme de telefonie, 2-3 asiguratori mari, 2-3 lanturi de farmacii samd. Monopol total. Daca nu se ia atitudine urgenta o sa ajungem ca in Resident Evil cu Umbrella Corporation. Mai mult de 10-15 ani nu cred ca mai avem pana acolo
  • Camelia Ursulescu 31.10.2014 10:33
    Eiii...

    Vrem haine ieftine si de calitate, este normal ca acele haine sa fie produse in tari subdezvoltate.

    Cine e devina?
    Statul respectiv, pentru ca ei permit 16-18 ore de munca pe zi.
    Igiena... hai sa fim seriosi, noi romanii suntem mai curati ca ei??? Mergeti in ghetourile oraselor mari sau in satele in care traiesc toti lenesii si betivanii si pe deasupra mai primesc si ajutor social sa vedeti acolo curatenie.

    Exact asa zic si altii de brandurile ce se produs pe la noi.

    Pana la urma ce conteaza unde, cum si ince conditii se produc atata timp cat noua ni se ofera un produs de calitate la un pret ok?


    De hainele ce se regasesc in bazare de ce nu face nimeni un filmulet??? Chinezii aia cum credeti ca muncesc?

    De ce fug toate brandurile in tarile subdezvoltate sa isi produca marfa???
    Oare, noi europenii nu am munci pe 30-40 dolari, corect? Haine la reducere ne place sa cumparam, nu?
    Daca hainele alea s-ar produce in tari mai dezvoltate atunci fiti siguri voi ca nu am mai cumpara noi hainele la pretul pe care il cumparam acuma.
  • alex 31.10.2014 16:30
    perfect de acord
  • Razvan 31.10.2014 10:47
    e articol scris doar ca sa dea in cineva cu nume pt a atrage cititori. Mi se pare de rahat si sa pui filme cu prostitutia din Cambodia..de ce? ca sa creezi o impresie generala de apasare si sa sperii lumea...PS femeile alea lucrau in ateliere curate, cu lumina etc. Ceea ce in tarile lumii a treia nu prea pupi. Si salariul ala de mizerie....nush ce sa zic prbabil ca e mult mai mare decat orice se plateste la alte munci acolo.
  • roncea felix 31.10.2014 11:07
    pe bune? asta e stire?
    pai acolo macar au de munca, daca sistemul tarii e de c.... nu e vina celor de la h^M , ei doar au profitat de ocazie, dar alora le dau de munca... ca s-au dus 3 pisaciosi suedezi lenesi puturosi sclifositi si care nu's in stare de nimic acolo si n-au rezistat conditiilor e normal, aia 3 in orice altfel de conditii s-ar duce ar incepe sa se smiorcaie si sa planga ca niste c.... infecti pentru ca nu's ei in stare de nimic. stirea se vede ca e prezentata sa manipuleze, sigur au fost sponsorizati poate chiar de o alta firma , concurenta h^m care la fel, probabil ca au niste sclavi prin thailanda sau mai stiu eu unde, asta e afacerea, unde se plateste mai ieftin se face fabrica...dar locurile de munca tot le ofera. depinde cum privesti situatia, daca astia din clip au facut-o in asa fel incat sa para ca h^M sunt rai, e clar un atac asupra lor. problema e cu tara respectiva, daca le pasa atat de mult mergeau in taara respectiva sa faca documentar strict pentru situatia proasta a tarii, nu neaparat hM
  • fritz 01.11.2014 00:58
    bun raspuns
  • Andra 31.10.2014 11:18
    Oare de ce condamnam doar firmele si uitam de principalul vinovat - GUVERNUL - oricarei tari, care prin coruptie lasa sa se intample asemenea lucruri. Intotdeauna vedem doar efectele, nu si cauza !!!!!!
  • anonimMR 31.10.2014 13:12
    Firmele isi urmaresc profitul. Unde au cheltuieli mai mici acolo se muta pentru ca profitul sa fie maxim, iar atata timp cat au alternative sa castige mai bine nu vor exita. Nici in Romania nu sunt conditiile atat de spectaculoasa daca ne gandim ca fiecare firma, fabrica incearca sa plateasca minimul pe economie. Fabricile merg non-stop, dar daca nu sunt alte alternative accepti fara sa mai spui nimic, chiar daca cu timpul iti distrughi sanatatea. Cred ca fiecare dintre noi e constient ce ii aduce cu timpul postul care il ocupa in prezent, iar daca nu o sa afle, pentru ca corpul e o materie consumabila.
  • mioara 31.10.2014 14:32
    Nimic nu ede mirare,eu in anul1998 am lucrat ca redactor la ziarul ZIUA,condus de " d-l " Rosca Stanescu trei luni de zile,cu filiala in Galati,dupa care m-am retras ptr.ca am vazut magaria care era si dupa 3 luni ,la solicitarile insistente ale mele ,am primit 500.000 lei,bani vechi pe vremea aceea,ei....cum e ?
  • Elena 31.10.2014 15:21
    Asta se intampla in cazul multor produse din pacate... Am vazut un documentar despre diamante, cei care le extrageau erau niste oameni vai de capul lor, platiti foarte putin...
  • Stoian Ciprian (comunicarepr) 31.10.2014 15:41
    Acest articol este o campanie impotriva H&M - https://comunicarepr.ro/parerea-mea-despre-campania-impotriva-hm/ :)
  • Anna B. 31.10.2014 15:55
    Asta nu se intampla numai in cazul celor de la H&M.

    P.s.: cine a scris articolu trebuie sa nu foloseasca unele cuvinte doar de dragul de a cosmetiza textul - termenul "omerta" este folosit necorespunzator.
  • Elena 31.10.2014 16:46
    Faptul ca o firma ca H&M procedeaza asa se datoreaza nu firmei in sine ci celor cu care au contractele. De luat de guler in aceasta tara pentru aceste situatii create si conditiile nefavorabile ar fi cei care o guverneaza si o administreaza, nu o firma, oricare ar fi ea, care este interesata in a avea preturi mici de productie. Si la noi in tara se fac haine de Errea, Zara, Massimo Dutti si multe altele si ma indoiesc ca oricare alta firma din Cambogia procedeaza diferit si are conditii optime.
    Ca e urat ce se intampla, da, dar articolul este o boicotare cu cauze subiective ale unor tineri care nu au experienta de viata si care traiesc intr-o alfel de societate, din fericire pentru ei.
  • TIMISOARA 31.10.2014 18:34
    Observ că se implică lumea.
    Ați uitat că ROMÂNII ( ma refer la muncitori) SUNT PLĂTIȚI CU 100-200 DOLARI/LUNA?lucrează în condiții grele, la bandă si asa mai departe...
    sau alt exemplu PROFESORII (200 EURO/LUNA), fac naveta, nu li se decontează naveta..., DOCTORII (200-300 EURO/LUNA)....ETC
    Să medităm un pic la locurile de muncă pe care ni le pun la dispoziție guvernanții, prin intermediul marilor investiții/INVESTITORI in multinaționale.
    Fiecare să-și răspunda și să tragă concluziile necesare.
  • Dan Micsa 31.10.2014 19:25
    Parese că au un loc de muncă care are căutare. Cinste H&M că le oferă unul.
  • Irina 31.10.2014 19:27
    H&M produce haine si in Romania.
  • Bobo 31.10.2014 21:08
    Nu mai dati cu pumnul in piept ,ca va pasa de oameni saraci , ca e doar asa de moment , ca daca s-ar scumpi mana de lucru si ar trebui sa platesti 1500 E pe un iphone sau 150E pe o pereche de adidasi , si nu v-ar mai ajunge bani de concediu , i-ati strange de gat cu mana voastra ca sa lucreze , Daca vreti sa ajutati saraci si oameni pe care sistemul ii neglijeaza , puteti face o donatie caselor de copi din romania , si nu neaparat bani , aparatura pt cantina sau carti ca sa citeasca sa ii desteptati si pe ei . ( si da, eu sunt primul care as merge sa dau cu biciul sa lucreze chinezul pe 3 dolari )
  • Godina 31.10.2014 21:56
    Gata! nu mai cumpar NIMIC de la ei!!! hotarat!
  • Bogdan 01.11.2014 07:40
    :) Nu e nevoie sa ma uit la nici un video ... sincer nici nu m-am uitat ... :) am ajuns pur si simplu la concluzia ca umaniteatea ... societatea ...cum vreti voi sa-i ziceti :) ... comenteaza pe net ca ar face ca ar drege in schimb comportamentul lor din viata de zi cu zi ... este acelasi... toti sunt contra toti gasesc ceva de comentat toti vad abuzurile toti vad magariile corporatiilor si asa mai departe dar totusi :) 3-4 butoane de pe o tastatura sunt de ajuns pentru ei pentru a-si descrie dispretul/nemultumirea fata de anumite lucruri.Desi stiati deja si imi pierd timpul degeaba tin sa precizez ca atat timp cat consumi carne din magazin iti cumperi haine , ai un cont in banca :) ... esti ... controlat intr-un fel sau altul si nu iti dai seama decat atunci cand iti pune cineva la dispozitie anumite video-uri dar tu in sinea ta nu vrei sa te trezesti niciodata :) si sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva ... gen begining :) cu toate ca sunt ateu gen Adam si Eva ( legatura ta de patrunjel in gradina te ridica si te face om daca ti-o sadesti si nimeni altcineva ... pentru oricine are cap pe umeri vorba asta nu e pentru orisicine.) Nimeni si nimeni nu are dreptul inspre a lua viata cuiva fie el animal/om sau asa mai departe :) biblia ...in felul ei are invataturile ei doar pentru cine le intelege ... va faceti cruce dar consumati din apropiatii vostri si semenii vostri :) ... imi e scarba ... si imi e scarba si de mine cateodata cand dau uitarii tot dar poate s-ar gasi 1-2 sa inteleaga ce vreau sa zic .... facem rau prin tot ceea ce facem si tot ceea ce se intampla ni se datoreaza noua pe plan personal sau ... gen pe mentalitatea de turma daca ala face eu de ce nu? :) nu e asta solutia nu uita ...te-ai nascut gol :)... gol pleci ... :) important e ce lasi in urma ta ... si nu lasi in urma ta ce-ai imbracat intr-o anumita zi sau ce ai mancat intr-o anumita zi ... :) nu e un indemn ci un apel la constiinta .... va multumesc pentru timpul acordat citirii "porcariilor" pe care le-am scris . Bogdan
  • dan 01.11.2014 08:30
    Cata dezinformare... H&M nu detine nici o croitorie in lumea asta si toata afacerea se bazeaza pe acest lucru! Ea este un intermediar pentru marile companii care la randul lor au croitorii in astfel de tari pentru a scadea costurile productiei si a obtine un profit cat mai mare de la prostii care cumpara haine " da firma"!
  • alina 01.11.2014 13:26
    Haine de calitate, preturi mici? cred ca glumiti !! ce haine de calitate exista la H&M? o singura data am intrat in acest magazin si am gasit doar niste carpe (pe deasupra si scumpe), nu am putut cumpara nimic!! exista foarte putine branduri care confectioneaza haine sau alte produse de calitate dar H&M nu se afla printre ele! Vinovati pt salariile mici ale celor ce lucreaza in acele fabrici sunt ei insisi, asa cum se intampla si la noi, pentru ca accepta acele conditii, dar si a guvernului pt ca nu ia nicio masura pt imbunatatirea conditiilor de munca si de trai.
    Asa ca aveti grija ce votati maine, s-ar putea sa ajungem precum cambodgienii daca nu invatam sa ne aparam sau chiar sa ne impunem drepturile!! Conditiile de munca si de trai trebuie sa le formeze si sa le accepte majoritatea, nu doar cei de la putere (care fac legi de c...t ) sau cei care au bani!
  • ConstantinD 01.11.2014 20:23
    Ar trebui sa vedeti si documentarul din urma cu 2 ani despre Zara; e identic numai ca se intampla in America de sud ( Uruguai , parca ). Mergeti fratilor in moluri; umpleti-i de bani pe "oamenii de afaceri" ; anul trecut AFI dadea faliment- acum are profit 29 mil euro... E CEVA NORMAL SA AI PROFIT. NU este normala sclavia. Nu este normal sa se uite total de drepturile omului. Pustanii si tinerii de azi nici nu au auzit de Carta Drepturilor Omului...Si asta se invata pe timpul comunistilor. NU este normal ca toti oamenii care investesc o suma cat de mica sa isi doreasca recuperarea investitiei in maxim 10 ani. TOTI AFACERISTII DORESC ASTA! Nu e omeneste posibil decat exploatandu-i la sange pe ceilalti. IAR SISTEMUL ASTA NU E SUSTENABIL. O sa plangem iar ca a "renascut" bolsevismul. Toti traim o viata. Investitia se poate recupera si in 20 de ani...Am trai cu totii mai bine...Din toate punctele de vedere. Viata asta nu mai are nici o calitate, nu vedeti ? NUMAI DIN CAUZA PROFITULUI IMEDIAT ...
  • Anda 01.11.2014 21:32
    Am citit si 90 % din comentarii si MA SPERII, MA SPERII cum gandesc oamenii din juru meu, si realizez ca datorita celor ca voi este LUMEA ASA CUM ESTE! Imi pare rau pentru voi, as vrea sa zic imi pare rau pentru voi "oameni buni" insa.....

    Imi e groza cum o sa ajunga lumea asta, cu asa o gandire! Imi e rusine... nu stiu, sincer... Nu am cuvinte sa reformulez oribilitatile scrise de voi (toti sunteti mari asi in ai economiei, PR-ului si politicii si dati niste solutii de te doare capul!). Foarte putini oameni cu suflet au lasat comentarii.

    O sa va vad maine la vot pe cine o sa alegeti!
  • yna 01.11.2014 21:36
    H&M NU DETINE FABRICI PROPRII
  • sorin 01.11.2014 23:58
    Aceasta este situatia ! Firmele din europa au contractat alte firme de acolo pentru ca le-au convenit preturile, ei nu au nici o vina!!!! Vina este a firmei din tara respectiva, a legislatiei, etc.
    Personal, aceasta stire nu ma va opri sa cumpar ce haine imi plac
  • Lavinna 02.11.2014 00:42
    Multi vor sa faca pe aia buni si milosi si peste o luna uita si tot la h^ m se duce si isi cumpara haine. Cand salariul minim pe economie este de 80$,nu o sa plateasca nimeni mai mult un muncito necalificat si fara studii. Daca h&m ar produce hainele in suedia,ai plati 100 euro pentru un tricou. Nu pentru ca e mai de calitate,ci pentu ca salariu minim pe economie este de 2000 euro cel putin. Imi pare foarte rau pentru ce se intampl ain aceasta lume,pentru cum sunt exploatati oamenii si copiii. Dar pentru asta nu e vina H&M,ci guvernu acelei tari. Pentru mucitorii necalificati si fara studii,se plateste salariul minim pe economi. C ain cambodgia e 80$,la noi e 200euro si in austria e de 800euro,nu e vina marilor branduri. Mai rau e pentru tinerii chinezi care muncesc cu diferite substante toxice si au facut cancer dupa 2-3 ani munciti in fabricile marilor companii de electronice. India e si ea un exeplu. Si inca ceva,de unde e mai bine sa cumperi? De la h&m sau toate chinezariile? In ambele cazuri,conditiile de munca sunt aceleasi.
  • Lavinna 02.11.2014 00:56
    Am uitat sa precizer ca,acei copii,au avut totul. S-au nascut intr-o tara perfecta,nu au avut griji niciodata si nu au muncit niciodata. Si daca ii trimiteai la tara,la agricultura,li se parea ca sunt exploatati. Sau ati uitat cat munceau bunicii nostri la camp? Si nu se mai plangea nimeni de sclavie sau ca sunt exploatati. Si bunica mea a muncit din greu la camp,pentru stat si nimeni nu a facut nimic. Daca nu ar fi marile fabrici,ar muri de foame. Guvernul ar trebui sa le ofere conditii putin mai bune de munca si un program mai bun. Asta e singura problema. Si sa nu uitam ca nu ii obliga nimeni sa munceasca in acele fabrici. Daca nu muncesc in fabrici,se prostitueaza,tot de la varste foarte fragede. Si pe o suma cu care nbu ai cumpara nici macar un tricou de la h&m. Pentru asta nu mai face nimeni nimic. Credeti ca aia care le platesc pentru relatii sexuale,se poarta frumos cu ele? Credeti ca o fac intr-un mediu curat? Ca se protejeaza de boli? Nu stiu care e mai rau? Sa lucreze in fabrici sau sa se prostitueze? Cred ca stium cu totii raspunsul.
    Nu va dati cu parerea doar citind un articol. Cercetati mai mult ca sa vedeti adevarata problema.
  • Laurentiu Nicu 02.11.2014 10:07
    ...sa punem rromi la treaba atunci, astfel nu vor mai plcea in tari straine din cauza neajunsurilor :).....hahaha...ce gluma buna, nu?!
  • Marfici Iacob 02.11.2014 17:53
    Si la noi in Romania s-a lucrat si probabil se mai lucreaza in sistem LOHN in industria usoara(confectii imbracaminte).Tot pentru straini. Am lucrat si eu inainte de pensionare, si intradevar am lucrat si 14-15 ore iar salariul era cam de mizerie.Asa se procedeaza. Si inca e bine ca marile firme ne mai dau de lucru. Primim niste bani, nu dam. Ca ne iau oricum, pe tot felul de impozite si taxe. Locuri de munca PROMISE = ZERO in comparatie cu mana de lucru disponibila.
  • Ciprian 02.11.2014 19:53
    In Resita am cunostinte care lucreaza pe 5+600 lei 10 ore/zi cu bicicul in spate. In permanenta sunt cu ochi pe tine si te ameninta si tipa 'sefele' niste nenorocite care castiga cu cateva sute de lei mai mult si nu trebuie sa lucreze la masina de cusut. E bine ca s-a aratat mizeria din Cambodgia sa se arate si cea din Romania. Si in cazul de care vorbeam se lucreaza pentru echipament sportiv pe care il poarta Messi sau Ronaldo care castiga intr-o zi cat toata fabrica aceea in doi ani.
  • Cristina 03.11.2014 11:40
    Deci....profita de ele.....de faptul ca nu au alternative si le platesc si ii tin in niste conditii de mizerie. Iar noi le cumparam hainele la un pret exorbitant. Poate ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a face asta...... Avem si magazine romanesti de unde putem cumpara,
  • Carmen Nichescu 03.11.2014 12:00
    SI CARE-I PROBLEMA?ROMANCELE CARE STERG BABE SI MOSI LA FUND IN ITALIA SINT NEVOITE SA SUPORTE TOT FELUL DE JIGNIRI, AGRESIUNI VERBALE SI SEXUALE.DE ELE NU VA E MILA?COPIII LOR SE SINUCID IN TARA ,FAMILIILE SE DESTRAMA SI PTR CE? PTR CA IN ROMANIA NU POTI SA LUCREZI, CA N-AI UNDE!
    FIE-VA MILA DE ROMANI, NU MAI PURTATI GRIJA ALTORA!
  • Ramona 04.11.2014 12:42
    Oricat va dati ca va pasa,stii si voi ca nu-i asa,sa ziceti merci ca v-ati nascut aici ca se poate mai rau,cazuri asa sunt cu miiiiiiiiiiiilioanele si la GAP,compania Inditex(ZARA,Bershka,Stradivarius) aia mor striviti acolo pentru bluza de pe tine si tu tot la curul tau te gandesti :))





    http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Savar_building_collapse
  • Nuta Elena 30.11.2014 21:01
    Hainele firmelor romanesti sunt de calitate doar ca noi alergam dupa cele de firme cu renume lucrate in conditii mizere asa cum am mancat ani de zile asa zise produse din afara cu etichete pompoase dar fara gust.Daca acete firme si-ar lucra produsele in tarile de origine nu ar rezista pe piata. Tari subdezvoltate trbuie sa existe pt ei altfel mor.
  • emanuel 05.12.2014 18:24
    mie, unul, imi da idea de a fi un sabotaj,impotriva firmei M&H.IDEEA DE A APODUCE IN AFARA GRANITEI DE ORIGINE NU E NOUA.TOATE FIRMELE MARI,DE NUME, PRACTICA ASTA DE PESTE 50 DE ANI.ASTFEL, PUMA, ADIDAS,NIKE,IN GENERAL PRODUCATORII DE MATERIAL SPORTIV,CASUAL,CHIAR SI LUX,SE INCADREAZA IN PROCEDURA ASTA. INCA ODATA,ARTICOLUL A FOST CONCEPUT CA UN SABOTAJ.CA URMARE SI CA ATARE NU TREBUIE BAGAT IN SEAMA.
  • Rebecca 15.12.2014 23:54
    vai de mine, dar ce noutate!!!!!! Romania nu este nici ea prea departe!!!!!
  • Pompiliu 16.12.2014 10:09
    Problema este ca aceste cirpe sint vindute la preturi care mari cind in realitate pe "producatori" ii costa 2-3 dolari/bucata. Daca nu ar fi atit de hapsini ar fi loc destul sa fie si salariatii mai bine platiti. Acest lucru este vala bil si in Romania!
  • icatrinoiu 07.04.2015 00:52
    unele comentarii sunt geniale..ma minunez cand citesc. unele persoane sunt de-a dreptul retardate. mai oameni buni, de ce le plangem de mila cambodienilor cand romanii castiga de 10 ori mai putin decat nemtii, englezii, francezii? noua oare ne plange cineva de mila? daca H&M nu ar mai produce haine in cambodia, vietnam, china, india etc... ati mai cumpara voi tricouri "de firma" cu 19,90 lei? pe bune, articolul asta e un boicot, este scris probabil la ordinul concurentei de cine stie cine. pt cultura tuturor sa stiti ca toti retailerii comercializeaza haine produse in tarile astea..deci nu inteleg de ce atacul este direct catre H&M.
  • icatrinoiu 07.04.2015 01:03
    ca idee..am uitat sa atasez asta..http://about.hm.com/en/About/sustainability/hm-conscious/conscious-foundation.html sa vada si cei care acuza ca H&M totusi face ceva pentru a combate saracia din acele tari. stiati ca in fiecare an in magazine se vand anumite produse care au o anumita eticheta, iar prin vanzarea acelor produse o mare parte din suma de pe eticheta (50%) se foloseste pentru ajutorarea persoanelor sarace din regiunile respective?
  • Gabi Lupascu 24.07.2015 01:30
    Foarte adevarat , din pacate . Cititi mai multe aici : http://www.ecronica.ro/cea-mai-neagra-epoca-a-sclaviei-astazi/
  • AndreeaCrz 03.06.2016 13:55
    Despre ce vorbim aici bai oameni buni? Nu e vorba doar de H&M in sine...ci despre tot ce inseamna preturi exagerate in conditiile in care traiul din tara noastra este mizer ( si nu doar a noastra, dar mai bine sa facem comparatie cu ce e mai bun, nu cu ce e mai rau!) Ai un salariu de 9 mil si dai 1 mil pe o pereche de blugi? Serios??? In tarile dezvoltate unde minimul este de 3000 se euro (gen Luxemburg) iti permiti sa dai cat vrei pe haine, normal. Aici tot ce sare de 50 de lei e scump. Si noi incurajam asta cumparand de la ei, afaceristii vietii care cumpara o bluza cu 2 dolari???unde e dreptatea? Oamenii care sunt exploatati sa faca haine angro si sa se imbogateasca cativa in lumea asta si restul vai de steaua lor/a noastra. Despre ce vorbim cand sunt reduceri la orice firma si dai 19.90 lei pe un tricou? Sunteti retardati? Ei castiga oricum cu toate reducerile lor mirobolante!!! Sa fii nebun sa crezi ca tu castigi ceva in cacatul asta de consumerism. Castigi un tricou de 2 dolari care dupa a treia spalare e gata. Ca doar despre asta isi bate omul capul...cum si ce sa consume mai mult, in loc sa gandeasca mai spiritual si sa inteleaga ca toate astea nu te ridica in grad, in loc sa puna oamenii accent pe carti, sa-si dezvolte intelectul si sa isi gandeasca ei propria afacere unde toata lumea sa aiba de castigat, nu doar patronii sa se imbogateasca de pe urma noastra. De am deschide ochii sa vedem cat de mult ne controleaza sistemele vietii...prin orice: mancare, haine, tehnologie nu mai zic...(ca nu mai suntem in stare de nimic, face tehnologia in locul nostru, gandeste ea pt noi) se ofera atatea ca tu sa devii marioneta. Sa nu mai stii sa alegi, ci doar sa executi! Unde e dreptatea? Unde-s oamenii care inca vad toatea astea? Suntem inconjurati de superficialitate, indolenta, de miserupism..de "eu oricum imi cumpar de unde vreau ca mie imi place sa fac shopping"...0 initiative din partea tinerilor, efectul de turma, accent pe materie si nu pe gandire!!!!!
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”