Av. Gheorghe Piperea: Nou-vorba corporatistă: optimizarea fiscală. Un transcuvânt care se identifică drept practică legitimă. De la E.ON la UNTOLD

De Av. Gheorghe Piperea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pot fi pedepsite corporațiile care coafează pierderi contabile de miliarde, ca să nu plătească impozite și taxe în România? 

Categoric, da. 

Optimizarea fiscală - o evaziune fiscală care se identifică drept practică legală - este un delict de concurență, care poate fi sancționat de Consiliul Concurenței cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Legea permite, de asemenea, concurenților și consumatorilor păgubiți prin acel delict de concurență, să obțină de la delincvent despăgubiri consistente. 

Pedepsele sunt foarte severe mai ales pentru efectul de descurajare: e necesar ca nimeni să nu mai comită pe viitor delictul de concurență drastic pedepsit. Indirect, toată lumea trebuie să ajungă să plătească, non-discriminatoriu, impozite, taxe și contribuții sociale. În prescurtare, exact asta înseamnă domnia legii (statul de drept): nimeni nu e mai presus de lege.  

Coafarea datelor contabile pentru a simula pierderi este un delict grav de concurență (care implică și corupție, conflicte de interese și rețele mafiotice de sens). Deci, poate și chiar trebuie să fie sancționată administrativ sau judiciar. 

E.ON, la o cifră de afaceri de 14 miliarde de lei, poate fi sancționată cu o amendă de până la 10% din cifra de afaceri, deci cu 1,4 miliarde de lei, pentru "optimizare fiscală” prin simularea unor pierderi de sute de milioane. De asemenea, poate fi obligată la plata unor despăgubiri, în favoarea consumatorilor și a concurenților. 

Lidl, la o cifră de afaceri de 11 miliarde de lei, poate fi amendată cu 1,1 miliarde de lei și obligată la plata de despăgubiri. 

Liberty Steel, la o cifră de afaceri de 7 miliarde, poate fi sancționată cu o amendă de 700 de milioane. 

Cele trei companii de telefonie mobilă (Vodafone, Orange, Telekom), care au o cifră de afaceri cumulată de 6,5 miliarde de lei și, desigur, pierderi simulate, pot fi amendate cu 650 de milioane de lei și obligate la plata de despăgubiri. 

La fel, cele trei mari lanțuri de farmacii, care au afaceri de 7 miliarde de lei și pierderi simulate. Amenda: 700 de milioane de lei. 

La fel, Untold. Cifră de afaceri: 55 de milioane. Amendă: 5,5 milioane. 

O simplă adunare ne duce la suma de 4,5 miliarde de lei amendă, adică 900 de milioane se euro. Chiar și jumătate din această cifră este enormă. Plus că exemplele de mai sus sunt doar câteva din 410 mii de societăți, inclusiv 3000 de corporații, care se prefac că au pierderi doar ca să nu achite impozite și taxe fiscului român. 

Bonus: statul are de recuperat datorii bugetare de 70 de miliarde de lei de la corporații, din care 58 de miliarde de lei de la companii din top 1000.

Așadar, tot ce trebuie făcut este ca statul să își recupereze creanțele de la aceste vaci sacre ale sistemului. Să determine funcționarul indolent și corupt, dar mult prea bine plătit, să își facă treaba. 

Iar nu să ne majoreze nouă, clasa de mijloc, taxele, impozitele și contribuțiile. 

Noi nu practicăm nici optimizarea fiscală, nici traficul de influență, nici lobby-ul politic. Noi plătim și, mult prea des, ne supunem proștilor și infractorilor, că așa ne obligă statul autoritatist și regimul colonial.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

19:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma - Geneza și evoluția Schismei de la 1054

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!