

Țările europene din care pleacă multă forță de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluție pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN, informează Agerpres.
„Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie și să ținem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectați noi toți”, a atras atenția Eugen Teodorovici, adăugând că situația mobilității selective în cadrul UE a fost pe agenda discuțiilor de la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe.
„Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și ale țărilor-gazdă și, în cele mai multe cazuri, au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși, mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a declarat ministrul român al Finanțelor. Acesta a subliniat și faptul că lucrătorii care pleacă din țările estice spre cele vestice nu sunt doar cei cu înaltă calificare, ci și oameni cu pregătire medie sau scăzută.
„În general, în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificați sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaționale crește, crește și inovarea. Mobilitatea Est-Vest este excepțională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători și cu calificări scăzute și medii, făcând acest fenomen să fie amplu”, a declarat Eugen Teodorovici. Acesta a tras un semnal de alarmă și s-a arătat nemulțumit de soluțiile insuficiente față de provocările fenomenului exodului forței de muncă.
„Dacă tendințele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnantă pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce și la probleme fiscale. Dacă folosesc limbajul european, voi spune că sunt mulțumit de discuția de astăzi în domeniul mobilității forței de muncă. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie să spun că nu sunt mulțumit, pentru că tot timpul avem discuții foarte interesante, dar când ajungem la soluții, nu avem abordarea adecvată. Spun asta pentru că mobilitatea forței de muncă în UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pașii de urmat pentru noi toți. După cum vedeți, pentru Uniunea Europeană rezultatele sunt bune în legătură cu mobilitatea forței de muncă, dar dacă luăm problema și o discutăm de la caz la caz, soluțiile sunt total diferite”, a declarat ministrul Finanțelor.
Reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN) s-a desfășurat vineri și sâmbătă, la București, sub auspiciile președinției Consiliului Uniunii Europene, deținute prin rotație de către România.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Oricum solutia nu poate fi una dictatoriala ,de interzicere a drepturilor fortei de munca ,deci nu poate fi una de tip masuri restrictive.
Solutia corecta ar fi salarii de nivel european ,asa cum si noi ,cand cumparam produse straine le platim cu costul lor real ,plus taxele percepute de statul roman ,etc.
Desigur ,nici un roman nu-si paraseste de voie tara ,ci obligat.
Daca sa ramana nu poate ,fiind supus extinctiei ,dar nici sa plece nu e lasat ,singurul raspuns corect este prigoana sau genocid ,la nivelul intelectualitatii romanesti.
Faptul ca pe vreme de pace aparenta ,avem a doua emigratie dupa Siria ,indica procentual ,ca semnificatie statistica ,ideea ca nu mai poate fi vorba de prostie si incompetenta ,ci de rea intentie ,de actiuni deliberate ,cu scop vadit negativ.
Deci daca guvernul ar fi bine intentionat ,pur si simplu ar crea locuri de munca si ar angaja cu salarii bune oamenii competenti.Ceea ce nu s-a intamplat dupa 89 ,si probabil nici nu se va intampla prea curand.Ideea ca nu exista forta de munca suficienta este minciuna ,chiar si cu cei ramasi ,ar exista ,dar se vehiculeaza continuu ca pretext ,pentru favorizarea imigratiei.
Sa ne ajute Dumnezeu sa scapam de lepra asta morala generalizata !
Doamne ajuta!