

PSD pare decis să schimbe sistemul fiscal din România, urmând a introduce din 2018 impozitul pe gospodărie. Proiectul legii arată că cei care vor suferi cel mai mult vor fi angajații de la privat. Conform Pro TV, salariile acestora vor fi mai mici cu 20%.
Proiectul PSD este aspru criticat de oameni politici, de patronate sau de analiști financiari.
În prezent, contribuțiile la sănătate și asigurări sociale sunt reținute la sursă și sunt plătite și de angajat și de angajator. PSD vrea ca toate contribuțiile să fie achitate doar de angajat. Ceea ce înseamnă că pentru a rămâne cu salariul pe care îl au acum, angajații din privat ar trebui să primească o mărire cu 20%. Doar crescând salariul brut actual, angajații din privat vor rămâne cu aceiași bani.
De exemplu, un angajat în privat primește o indemnizație brută de 3.000 de lei. Asta înseamnă că net câștigă aproximativ 2.100 lei. Dacă se va implementa taxa pe gospodărie, pentru a rămâne cu acești bani, patronii ar trebui să le ofere angajaților peste 3.600 lei. Dar patronii vor pierde pentru că nu vor mai putea scădea anumite cheltuieli din impozit și atunci nu au niciun motiv să crească salariile, iar statul nu îi poate obliga.
De pierdut au și cei care lucrează că persoane fizice autorizate și, în general, toți cei care au câștiguri din activități independente, pentru că, în cazul lor, majorarea salariului brut nu va fi posibilă.
Dacă în cazul PFA-urilor, ministrul Finanțelor recunoaște scăderea veniturilor, în cazul angajaților din sistemul privat Viorel Ștefan crede că oamenii nu vor avea de suferit, pentru că firmele vor majoră salariile brute și, astfel, angajații vor primi la final lunii aceiași bani. Ministrul Finanțelor nu a explicat însă cum va reuși statul să-i convingă pe cei din mediul privat să modifice salariile, câte vreme nicio legea nu-i permite să intervină într-un contract privat între angajator și angajat.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Guvernul actual nu a propus trecerea contributiilor sociale, CAS si CASS, de la angajator la angajat. A fost o tentativa a guernului Ciolos anul trecut, prin secretarul de stat de la finante, Biris.
Si daca ar fi adevarat ca guvernul a propus intre timp un proiect de lege in acest sens, oricum nu are treaba cu impozitul pe gospodarie, asa cum e scris in titlu, care e de fapt impozitul pe venit, in varianta actuala de 16%.
Impozitul pe gospodarie sau impozitul pe venitul global are parti bune si parti proaste. Partea buna e ca impozitul, in marea majoritate a cazurilor se diminueaza. Partea discutabila e modul de plata a impozitului, in doua transe, in mai-iunie anul urmator pentru anul curent. Partea negativa e ca ar creste aparatul bugetar si cheltuielile aferente prin angajarea celor 35 de mii de consultanti fiscali, care ar creste cheltuielile anuale permanente ale statului cu ~150-200 milioane de euro.
Deci, FAKE NEWS, domnilor. Nu mai preluati Pro TV ul...