

Dacă România plătește acum, 8% din PIB pentru pensii, în viitor s-ar putea ca statul să nu mai poată acoperi aceste cheltuieli, iar reprezentanții fondurilor de pensii susțin că dacă Executivul reduce și contribuțiile la Pilonul II, viitorii pensionari vor încasa mai puțini bani.
O soluție pentru ca oamenii să aibă o bătrânețe decentă la pensie este să economisească bani. Puțini sunt însă cei care-și pun bani deoparte sau cotizează suplimentar la fond facultativ de pensii.
Tocmai de aceea specialiștii susțin ca Pilonul II e cea mai bună variantă. În 10 ani, de când s-au pus bazele fondului privat la care contribuția e obligatorie, numărul contributorilor a crescut la 7 milioane. Aceștia au acumulat fonduri de 38 de miliarde de lei, iar câștigul net este de 7 miliarde de lei.
„Obligativitatea Pilonului II este o virtute. Nu este nicidecum o problemă. Și cred că este o mare naivitate să ne imaginăm că în lumea asta s-au strâns sute de mii de miliarde de dolari în mod facultativ. Nu, toate sistemele de pensii sau marea majoritate a sistemelor de pensii din lume au la bază element de obligativitate”, a spus Radu Crăciun - președinte BCR Pensii, pentru Digi 24.
Dacă luăm în calcul actuala contribuție, de 5,1%, o persoană cu venitul mediu pe economie care ar mai contribui la Pilonul II de pensii încă 30 de ani ar beneficia de o pensie de aproape 1350 de lei pe lună. În cazul în care statul decide să reducă la 2,5% contribuția pentru Pilonul II, suma lunară ar fi de numai 790 de lei. Cu aproape 60% mai puțin.
„Pensiile publice viitoare ale noastre vor depinde în exclusivitate de măsura în care vor mai rămâne suficient de mulți tineri în țară sau se vor naște suficient de mulți tineri care să ne plătească pensiile. Suntem la mâna generațiilor care plătesc asigurări sociale. Statul nu face decât să redistribuie niște bani. Statul nu produce banii de pensii”, a mai spus Radu Crăciun.
Scăderea demografică produce deja efecte asupra bugetului de pensii. Numărul pensionarilor crește, în timp ce numărul salariaților e în continuă scădere. Administratorii Pensiilor Private speră în aceste condiții ca Executivul să nu intervină deloc asupra Pilonului II.
Potrivit unui studiu comandat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat, doar 5% dintre cei chestionați au spus că le-ar ajunge pensia pe care o vor primi de la stat și nu ar avea nevoie de economii.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Nu ai argumente, doar vorbe goale dar tot îți permiți să arăți cu degetul...e un vechi proverb românesc ce te-ar defini.
Orice sistem piramidal e destinat să se prăbușească, mai ales când număr contribuabililor e în declin și numărul beneficiarilor în creștere...nu cred că e complicat de văzut limitele. Sistemele publice de pensii de acest fel o să pice peste tot, numai că la noi se va întâmpla mult mai devreme decât la alții...statele occidentale de care vorbești investesc cotizațiile în planuri cu risc mic (asta fac și băncile), nu măresc pensiile peste posibilitățile de plată, nu au deficite uriașe și cel mai important, nu sunt un model de jaf și corupție.
Pe lângă faptul că statul mafiot din prezent e doar o entitate canceroasă pe spatele contribuabililor mai ne și batjocorește zilnic. Eu nu am memorie scurtă, am trăit anii "post-revoluționari" cu ochi deschiși, și nici nu sunt un copil, bugetar, "șmecher" sau asistat social...dacă aș avea de ales nu aș contribui un leu prin taxe la perpetuarea acestei batjocori și hoții, prefer anarhie și instabilitate pe termen scurt decât acest sistem dezumanizant și o iluzie a stabilității.
Nu trebuie să "mergem la culcare", oile nu au nevoie de lup pentru a trăi...trebuie doar să îți vezi tu de banii tăi, iar eu de banii mei și să nu te mai preocupe de cum ar trebui să-i distribuie statul. Te rog încă o dată să mă scuzi dar nu țin minte când am decis să fiu furat și batjocorit, să dau pensii speciale la niște borfași, când am decis să intru în NATO, când am decis să fiu colonie pentru UE și SUA etc. Ce trăim acum se cheamă dictatură ușoară, tu poți să visezi că ești într-o democrație, dar dacă o să ridici puțin capul din pământ și te opui o să vezi rapid că întâmpini rezistență fermă, iar asta o spun din experiență. Din nou, vorbe goale, sistemul actual nu e responsabil față de cetățeni, noi avem aceeași putere de decizie ce o are o vacă într-o fermă industrială...să schimbi ceva la el necesită sacrificiu uriaș, eu nu sunt dispus de acest sacrificiu, precum sunt sigur că și tu, ca și majoritatea, nu ești...lumea preferă să plece din țară...așa că sloganele politice ce le repeți pe tema "cheia e la tine", "lucrul bine făcut", "acum ai cu cine" nu mă impresionează sau interesează. Baftă.