

Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor atrage atenția asupra E-urilor pe care le conține vopseaua de ouă din comerț, după ce a realizat un studiu pe etichetele produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piață din România. În cadrul studiului au fost analizate 20 de produse tip vopsea de ouă, iar rezultatul a arătat că 35% din sortimentele de vopsea care se găsește în magazine conțin un număr de 7 E-uri.
Există posibilitatea de a vopsi ouăle folosind ingrediente naturale, cum sunt sucul de sfeclă, șofranul, spanacul, afinele, coaja de ceapă sau grepfrutul roșu.
Sfecla roșie este un colorant natural folosit chiar și de către cofetarii care nu vor sa utilizeze ingrediente artificiale în deserturile lor. Sfecla roșie se taie în cubulețe și se pune la fiert împreună cu ouăle care, în prealabil, au fost spălate. Se folosește o cantitate destul de mare de sfeclă, iar în apă se pun și două-trei linguri de oțet pentru fixarea culorii. După ce apa dă în clocot, se micșorează flacăra și se mai lasă la foc mic încă 15 minute.
Potrivit ecoalternative.wordpress.com, există o sumedenie de variante pentru diferite culori:
- varză roșie: rezultat verde sau albastru în funcție de culoarea oului; - coajă de ceapă roșie: rezultat roșu/ruginiu;
- coajă de ceapă galbenă: galben-maroniu;
- curcumă: rezultat galben;
- paprica: roșu;
- fructe de pădure închise la culoare (mure, afine): violet;
- ceai negru: cafeniu;
- pătrunjel/urzică: galben;
- spirulină: verde;
- coajă de prun: verde
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.