Ionuț Lupu, paznic la fondurile APIA, a fost dat în vileag: A oprit după bunul plac plățile pentru recoltatul stufului în Deltă și a acceptat plăți doar pentru unele firme. RBDD: ”Sunt zone în care 90% din suprafața unui lac este acoperită de stufăriș”

De Tudor Matei  /  

Colaj: agrointel

Colaj: agrointel

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce specialiștii se plâng că Delta Dunării riscă să se transforme exclusiv în stufăriș, din cauza faptului că această plantă extrem de invazivă nu este recoltată, șeful din partea PNL al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face ceea ce unii numesc abuz în serviciu, transmite ȘtiripeSurse.

Concret, Ionuț Lupu a oprit cu de la sine putere plata unor fonduri destinate agricultorilor pe motiv că firmele care ar fi trebuit să primească banii europeni ar fi controlate de fiul lui Paul Stănescu. Însă, în timp ce unele firme nu și-au primit banii oferiți de lege din cauza intervenției directe a șefului APIA, altele au conturile alimentate cu bani europeni pentru recoltarea stufului. ”Lupu'” pus paznic la APIA a decis ca două firme, la care s-a dovedit că fiul secretarului general al PSD nu mai este acționar, să nu primească niciun cent. Practic, ceea ce e permis pentru unii este interzis pentru alții, cu puterea șefului APIA.

Cele două firme pe care Lupu a pus ochii au primit avizul Centrului Județean Tulcea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, însă banii au fost blocați. Nu același lucru s-a întâmplat în cazul altor firme, care se ocupă tot cu recoltatul stufărișului și pentru care APIA a livrat subvențiile.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, a reamintit legalitatea ca firmele cărora Lupu nu vrea să le acorde subvențiile sunt îndreptățite să primească banii. ”Cele două societăți care au solicitat Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenție pentru recoltarea stufului din Deltă au permise de recoltare a resursei vegetale și autorizație de mediu pentru comercializarea acesteia”, a precizat Bulete pentru AGERPRES.

Lupu, fermier cu 4.000 de hectare în administrare și fost șef de asociație de creștere a bovinelor, este acuzat că a ajuns ilegal șef la APIA. El a ajuns la conducerea agenției la numai 8 zile de la transferul în instituție, după ce fusese consilier parlamentar în cadrul Cancelariei Președintelui Senatului, nimeni altul decât Nicolae Ciucă. Totdată, trebuie precizat că Ionuț Lupu este și membru PNL.

"Recoltatul stufului este o activitate tradițională, se desfășoară în beneficiul localnicilor, iar exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată, iar acum sunt zone în care 90% din suprafața unui lac este acoperită de stufărișuri. În prezent, din cauza diminuării capacităților de recoltare, cât și a dificultăților de desfacere, cantitățile de stuf recoltate în RBDD sunt cu mult sub nivelul potențialului recoltabil efectiv. Este recomandat să se adopte o politică de promovare a utilizării pe plan local a acestei resurse în cât mai multe direcții pentru a impulsiona recoltarea ei anuală pe întreg teritoriul RBDD. Acest proces ar îmbunătăți calitativ stufărișurile atât pentru exploatare, cât și pentru o parte din biodiversitate.", a mai spus guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete, pentru sursa citată. De altfel, cele două firme pentru care șeful APIA a intervenit pentru a le fi blocată furnizarea subvențiilor sunt din Tulcea.

Pe 19 decembrie, președintele PNL Neamț, secretarul de stat George Lazăr, anunța: „Domnul Ionuț Costin Lupu, medic veterinar și președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein din România, a fost numit, astăzi, in funcția de director general al APIA. Țin să îi mulțumesc în mod deosebit pentru susținere domnului președinte al PNL Nicolae Ionel Ciucă și să îi urez lui Ionuț Lupu un mandat cât mai bun!".

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

19:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma - Geneza și evoluția Schismei de la 1054

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!