

Guvernul a adoptat o hotărâre privind înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, informează Agerpres.
Potrivit sursei citate, măsura va contribui pe termen lung la asigurarea securității alimentare a României.
„La propunerea Ministerului Agriculturii, a fost adoptată o hotărâre de Guvern privind înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău. Este, practic, o decizie istorică pentru România. S-a mai încercat la un moment dat să se creeze o astfel de bancă, în anii '80, nu s-a finalizat, iată că am reușit de această dată să creăm această bancă de resurse genetice vegetale care, practic, va pune la adăpost fondul de gene din România în domeniile amintite. România are cea mai mare varietate de plante regionale și tradiționale din Europa în acest moment și, neavând până în prezent această bancă, de-a lungul timpului s-au pierdut foarte multe semințe și țara noastră a devenit dependentă de importul de semințe pentru o serie de plante", a spus Barbu într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.
El a adăugat că această bancă de resurse genetice vegetale va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău și pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice.
„Din cauză că nu am avut această bancă, am devenit la un moment dat dependenți de importul de semințe și România cheltuie în prezent sume de mari de bani pentru procurarea materialului genetic din import, care nu este întotdeauna adaptat la condițiile de climă din țara noastră și, de asemenea, există și riscul să introducem în țară diferiți dăunători, diferite boli, care pot afecta și alte soiuri (…)", a menționat Nelu Barbu.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Intră în funcțiune Casa de Comerț Unirea – proiect major pentru sprijinirea fermierilor români pentru valorificarea produselor agricole. Din luna octombrie vor fi operaționale primele magazine, care vor oferi produse românești sănătoase la prețuri rezonabile.
• Este un proiect susținut cu peste 100 de milioane de euro, pentru investiții într- un sistem național care să asigure achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețele comerciale interne sau de export a produselor agricole românești.
• Proiectul este bazat pe trei componente de dezvoltare:
o O rețea națională, în profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau mai multor localități, resursele locale de producție agricolă și servicii specifice având în structură cel puțin un centru de colectare/distribuție a produselor.
o O rețea de centre regionale de însilozare, depozitare și procesare industrială.
o O rețea națională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piața internă cu produse agro-alimentare proaspete și procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, și la echilibrarea balanței comerciale sectoriale.
• Prin Casa de Comerț se vor atrage în circuitul economic reglementat și fiscalizat fermierii și vor fi stimulate asocierile.
• Se asigură populației produse de calitate, sănătoase, originale, cu garanții în privința sursei și respectării normelor legale.
• Se limitează/elimină concurența neloială și se combat contrafacerile.
• Programul respectă direcțiile strategice ale Politicii Agricole Comune a Uniunii
Europene.
• Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea va fi un concurent/va completa oferta hipermarket-urilor din România - o piață de 20 de miliarde de euro anual.
https://www.facebook.com/liaolguta.vasilescu.1/posts/2389777544443266