Vorbitori de marcă la lansarea "Jurnalului unui Savant Român în America"

De Andreea Ilie  /  

(FOTO: Olivian Breda)

(FOTO: Olivian Breda)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews a fost din nou, alături de editura Filos și de dr. Richard Constantinescu, la cea de-a doua lansare din București a "Jurnalului unui Savant Român în America."

image-2014-05-30-17383921-46-jurnal-popa-coperta

De la volumul 1...

Theodor Paleologu unul dintre vorbitorii prezenți la lansare a declarat, printre altele, că „Este o carte admirativă față de Statele Unite”, în pofida spiritului anti-americanist care se resimte în România, nevoia de a-i privi de sus pe americani, o tentație a „occidentalismului european” .

083

„Sper ca până la sfârșitul anului să vorbim despre un al doilea volum al acestei colecții”, a declarat, ieri, în cadrul lansării de la Librăria Bastilia (Librarium) , Ionuț Trandafirescu, directorul Editurii Filos.

Prin intermediul celui mai sus menționat, al dr. Richard Constantinescu, editorul și îngrijitorul acestei colecții, „Vorbim despre o carte a unui moldovean care vine la București și care scrie despre America”, precizează acesta, care a dezvăluit, deasemenea, cu această ocazie, că anul acesta va apărea și cel de-al doilea volum al bogatei colecții de însemnări ale marelui savant Grigore T. Popa.

...La volumul 2

„Spectatorii istoriei”, așa cum este numit al doilea volum este o colectie de texte semnate Grigore T. Popa, din revista pe care a inițiat-o și condus-o, „ Însemnări ieșene”, completate cu alte texte din publicații naționale.

136

„În perioada ieșeană, Grigore T. Popa a scris aproape zilnic (...) chiar dacă era anatomist, cu descoperiri importante în neuro-anatomie (...) A debutat traducând o carte, din limba germană. A început cu un act de smerenie, cu o traducere, când era în clasa a IX-a, scriindu-i unui profesor din Germania. ”, menționează dr. Constantinescu.

„În București, am cunoscut îndoiala și marea mizerie”- Grigore T. Popa, despre perioada petrecută în București

Ulterior, a plecat în Statele Unite, perioadă pe care o descrie în Jurnalul său, într-un mod incredibil de detaliat, după cum a relatat Daniel Mazilu (Tecuci): „mi-am pus întrebarea dacă înaintea lui a mai fost cineva care să scrie un asemenea fel de text, pentru că atunci când veți citi cartea aceasta, veți avea un șoc (...) este uluitor, doar Google Earth ar putea descrie spațiul cum îl descrie el. ”

101

 

(FOTO: Olivian Breda)

Grigore T. Popa - un model 

Dr. Richard Constantinescu a binevoit să dezvăluie despre Grigore T. Popa, „cel care reprezintă spiritul jertfelnic al medicinei românești”, faptul că „A fost numit ministru al Învățământului și a rezistat un sfert de oră”, după ce, inițial, a refuzat.

Tot Dr. Constantinescu povestește că Paul Cortez, în 1990, a zis despre Grigore T. Popa că „Era un bărbat frumos, zvelt, distins, mi se părea ca ar putea concura cu oricare din cei mai fermecatori artisti ai Hollywood-ului” .
Mai mult decât atât, „A scris și a vorbit despre om și era foarte apropiat de studenți”...

grigore-t-popa-portret-impresionant

„În 1947, pe 15 aprilie, Grigore ținea conferința despe Morala creștină și timpurile actuale, dacă mai este posibilă astăzi, credința în Iisus Hristos, în vremurile în care sala plină cu tot felul de personalități ale vremii, megafoane în afara ateneului, foarte mulți studenți, pentru că era foarte iubit de studenți și el rostea niște cuvinte care poate niciun teologoc la acea vreme nu ar fi avut curajul să le rostească, cu sovietici în sală, cu oameni cu arme, care erau infiltrați la acea conferință... și concluzia acelei conferințe, susținută de un om de știință, care își începuse activitatea cu un studiu despre evoluționism: mai multă știință, dar mai multă morală creștină...moment în care l-au inconjurat, urma să fie arestat (...). Într-o relatare a părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, acesta a povestit că se spune că auziseră studenții că profesorul lor urmează să fie arestat și, în halate albe, cu bisturie, au venit să-l apere pe profesorul lor”, povesește dr. Constantinescu.

 

Destinul lui Grigore T. Popa s-a încheiat în mod tragic pe la 56 de ani, însă, spune dr. Richard Constantinescu, „nu vârsta (...), ci modelul pe care l-a lăsat Grigore T. Popa...” e important de oferit societății românești, care se află, actual, într-o lipsă acută de modele morale.

 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

23:13

Tucker Carlson ridică întrebări serioase cu privire la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump - VIDEO

23:10

Executat în lanțuri: Spiru Blănaru, comandantul luptătorilor anticomuniști din Munții Banatului (16 iulie 1949)

22:50

Episcopul Maramureșului, despre noile canonizări: Va veni vremea canonizării și a unor intelectuali creștini și femei mărturisitoare - VIDEO

22:00

14 iulie 1967 - Săvârșirea marelui poet Tudor Arghezi, fost diacon la Stavropoleos și călugăr la Cernica. Ce poezie a creat pentru Corneliu Zelea Codreanu: FĂT FRUMOS. Ce spunea despre Românul Absolut: Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?